Τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο στο λιμάνι του Ηρακλείου - Έγινε η δοκιμή

Τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο στο λιμάνι του Ηρακλείου
Τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο στο λιμάνι του Ηρακλείου CRETAPOST.GR

Πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική επίδειξη ενός mini τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου ROV στην Κρήτη. Τι είναι και ποιος ο στόχος του.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δοκιμή λειτουργίας του τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου στο λιμάνι Ηρακλείου την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Cretapost.gr, το Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ, προχώρησε σε δοκιμαστική επίδειξη ενός mini τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου ROV (Remote Operating Vessel), στο λιμάνι του Ηρακλείου που έχει τη δυνατότητα να εκτελεί ωκεανογραφικές μετρήσεις.

Το συγκεκριμένο υποβρύχιο ROV έχει επιχειρησιακό βάθος 150m, είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες που παρέχουν εξειδικευμένες απεικονίσεις, (με δυνατότητα μετρήσεων ακριβείας και τρισδιάστατων αναπλάσεων αντικειμένων), δειγματολήπτες νερού και ιζήματος καθώς και αισθητήρες για την θερμοκρασία, πίεση. Επιπλέον έχει την δυνατότητα μέσω ενός αισθητήρα GYGNUS για την πραγματοποίηση μετρήσεων πάχους δομών μέσω ακουστικών μεθόδων.

Τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο στο λιμάνι του Ηρακλείου
Τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο στο λιμάνι του Ηρακλείου CRETAPOST.GR

Η ανάπτυξη του παρέχει στον χρήστη αυξημένη δυνατότητα εργασιών στην θάλασσα (χρόνος, βάθος) και λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα όργανα (πλευρικούς ηχοβολιστές-side scan sonars) που διαθέτει το εργαστήριο για αναγνώριση πυθμένα.

Στόχος της συγκεκριμμένης έρευνας είναι ευκολότερη αποτύπωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με σκοπό την ανίχνευση και αναγνώριση υποθαλάσσιων θέσεων πολιτιστικής κληρονομίας σε παράκτιες περιοχές.

Στην δοκιμαστική επίδειξη συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, ο Διευθυντής Παράκτιας και Θαλάσσιας Ερευνας ΙΤε κ. Νικόλαος Καμπάνης, ο Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Δουβής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μανώλης Αλεξάκης, εκπρόσωποι του ΙΤΕ και του ΟΛΗ ΑΕ.

Τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο στο λιμάνι του Ηρακλείου
Τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο στο λιμάνι του Ηρακλείου CRETAPOST.GR

Ο ΟΛΗ ΑΕ επικροτεί ερευνητικά προγράμματα, τα οποία είναι εστιασμένα στη δοκιμή τεχνολογιών, παρουσιάζοντας νέες και «έξυπνες» μεθόδους με τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα και που μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους σε διάφορα πεδία αλλά και να δώσουν νέα ώθηση στις υποβρύχιες έρευνες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κρήτη
SHARE:

24Media Network