Το Generation Next εκπαιδεύει και το “Μεγάλο Δημοτικό” στις νέες τεχνολογίες

Το Generation Next εκπαιδεύει και το “Μεγάλο Δημοτικό” στις νέες τεχνολογίες
Vodafone Foundation Stem Edu SiCo 1o Gymnasio Kerkyras / Thalia Galanopoulou Copyrighted. All intellectual ri

Δημιουργία κώδικα μέσα από το παιχνίδι, εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), προγραμματισμός από 11χρονα και 12χρονα παιδιά Δημοτικού, που σαν «σφουγγάρια» απορροφούν έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο γνώσης.

Με τα κατάλληλα εργαλεία και τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη εκπαίδευση, οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο των νέων τεχνολογιών και της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Το «παράθυρο» στον νέο ψηφιακό κόσμο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών, ανοίγει σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού το Generation Next του Ιδρύματος Vodafone. Το πρόγραμμα, που έγινε συνώνυμο της εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες και το STEM των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα, πλέον θα απευθύνεται και στο «Μεγάλο Δημοτικό», ώστε να δώσει την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερα παιδιά να ζήσουν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία και να καλλιεργήσουν ένα πρώτο επίπεδο γνώσης και κατανόησης STEM.

Η πλατφόρμα Generation Next | Vodafone εξελίσσεται με νέο εκπαιδευτικό υλικό , ειδικά σχεδιασμένου για χρήση από εκπαιδευτικούς των τάξεων Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες, οι οποίες θα εισάγουν τις μικρές μαθήτριες και τους μικρούς μαθητές στην εκπαίδευση STEM, το Visual Coding με Scratch, τον προγραμματισμό με Microbit και το Digital storytelling, με χρήση του Scratch και της τεχνικής stop motion. Τα παιδιά θα έχουν και την επιλογή της δημιουργίας project, βλέποντας στην πράξη τις εφαρμογές και τις δυνατότητες όσων θα διδάσκονται.

Ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων του Generation Next για το «Μεγάλο Δημοτικό» έχει βασιστεί σε προσβάσιμα εργαλεία, δωρεάν, ανοιχτό λογισμικό και απλά, καθημερινά υλικά, ώστε να είναι κατά το δυνατόν εφαρμόσιμα από την πλειονότητα των ελληνικών σχολείων. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες μπορούν να διδαχθούν είτε στο σύνολό τους, είτε ανεξάρτητα. Η διάρκειά τους αντιστοιχεί στη διάρκεια μίας διδακτικής ώρας, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν και εντός του αναλυτικού προγράμματος σπουδών.

Μέσω της πλατφόρμας θα παρέχονται online μαθήματα για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο να κατανοήσουν περαιτέρω το παρεχόμενο εκπαιδευτικό υλικό και να λάβουν, εφόσον το επιθυμούν, πιστοποίηση από το Generation Next για τις γνώσεις που θα αποκτήσουν. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στον δικό τους χρόνο σε μορφή βίντεο, τα οποία θα συνοδεύονται από τον αντίστοιχο αναλυτικό οδηγό δραστηριοτήτων.

Vodafone Foundation Stem Edu SiCo 1o Gymnasio Kerkyras / Thalia Galanopoulou Copyrighted. All intellectual ri

Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με την επιστημονική ομάδα του Generation Next για επίλυση αποριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 50 πρώτοι εκπαιδευτικοί που θα λάβουν την πιστοποίηση θα δικαιούνται δωρεάν εξοπλισμό micro-bit, έχοντας τη δυνατότητα να πειραματιστούν περαιτέρω με τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες.

Η εισαγωγή νέου εκπαιδευτικού υλικού, ειδικά σχεδιασμένου για χρήση από εκπαιδευτικούς των τάξεων Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, αποσκοπεί στην καλλιέργεια ενός πρώτου επιπέδου γνώσης και κατανόησης STEM για τους μαθητές των τάξεων αυτών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Generation Next υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την Ελληνογερμανική Αγωγή, από το 2017. Το πρόγραμμα μετρά περισσότερους από 95.000 ωφελούμενους, καθώς και 588 καινοτόμα projects, από 105 δήμους της χώρας, προσφέροντας τη δυνατότητα σε μαθητές, αλλά και σε καθηγητές από οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας να εμπνευστούν και να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες και γνώσεις.

Οι θεματικές του προγράμματος εστιάζουν στο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), μέσα από μία ποικιλία εκπαιδευτικών ενοτήτων, όπως: Αστρονομία, App Development, Internet of Things, Citizen Science, Arduino, Έξυπνη Πόλη και Ηλεκτρισμός.

Επιπλέον, με τη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν καινοτόμες κατασκευές, επιλύοντας καθημερινά προβλήματα της τοπικής τους κοινωνίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα