Το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που παίζει κρητική λύρα

Το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που παίζει κρητική λύρα

Το ρομπότ είναι σε θέση να παίζει τραγούδια βάζοντας του το τέμπο, τις νότες και τις διάρκειες σε ένα αρχείο. Στο παρόν βίντεο παίζει 6 γνωστούς παραδοσιακούς σκοπούς της Κρήτης

Το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που παίζει κρητική λύρα παρουσιάστηκε πρώτη φορά δημόσια στο 7ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικής Οργανοποιίας 2018 που πραγματοποιήθηκε στο "The Box Athens" στην Αθήνα στις 3 Ιουνίου 2018, όπου ο κ. Μπουρλάκης παρουσίασε και τις λύρες που κατασκευάζει με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών που έχει αναπτύξει.

Το σύστημα είναι κλειστού βρόγχου και χρησιμοποιεί DC μοτέρ με οπτική ανάδραση, πράγμα που επιτρέπει μεγάλες ταχύτητες στις κινήσεις και ακρίβεια στην θεση ακόμη και αν εμποδιστεί η φυσική κίνηση των αξόνων. Δηλαδή αν για παράδειγμα εμποδίσουμε την κίνηση του ρομπότ με το χέρι μας και μετά το αφήσουμε ελεύθερο, αυτό θα ξέρει σε ποια θέση βρίσκεται και θα συνεχίσει να παίζει μουσική κανονικά.

ADVERTISING

Οι νότες επιλέγονται με "έλεγχο θέσης με PID controller" ενώ το δοξάρι κινείται με "έλεγχο θέσης και ταχύτητας με PID controller"

Η ταχύτητα του δοξαριού ελέγχεται και ρυθμίζεται δυναμικά κατά την διάρκεια της κάθε δοξαριάς ώστε να βγαίνει στρωτός ο ήχος.

Η κατασκευή του ρομπότ και της κρητικής λύρας είναι του Μύρωνα Μπουρλάκη, MSc Ηλεκτρολόγου Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστών ΕΜΠ.

SHARE:

24Media Network