Whatsapp: Κυβερνήσεις επιζητούν την δυνατότητα ανάγνωσης ιδιωτικών μηνυμάτων

Whatsapp: Κυβερνήσεις επιζητούν την δυνατότητα ανάγνωσης ιδιωτικών μηνυμάτων
shutterstock

Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία και άλλες χώρες ζητούν τη δυνατότητα ανάγνωσης των μηνυμάτων των χρηστών. Ποια ειναι τα επιχειρήματά τους.

Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας υπέγραψαν μια δήλωση ζητώντας από εταιρείες τεχνολογίας να παρέχουν μία “πίσω πόρτα” σε κρυπτογραφημένες υπηρεσίες.

Η κρυπτογράφηση επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων χωρίς να μπορούν οι κάτοχοι αυτών των υπηρεσιών να έχουν πρόσβαση στις συνομιλίες. Ουσιαστικά οι πληροφορίες που ανταλλάσσουν οι χρήστες είναι ορατές μόνο από το ένα άκρο στο άλλο -δηλαδή τον έναν χρήστη στον άλλον.

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων δήλωσαν ότι ανησυχούν πως “η κρυπτογράφηση εφαρμόζεται με τρόπο που αποκλείει εντελώς οποιαδήποτε νόμιμη πρόσβαση σε περιεχόμενο”.

Οι κυβερνήσεις λένε ότι “υποστηρίζουν μία ισχυρή κρυπτογράφηση, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ιδιωτικής ζωής, της πνευματικής ιδιοκτησίας, των εμπορικών μυστικών και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο”.

Ωστόσο, όσον αφορά ορισμένα εγκλήματα, όπως η εκμετάλλευση παιδιών, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικές συνομιλίες. Όπως υποστηρίζουν, αυτή η πρόσβαση θα βοηθούσε “να ενσωματώσουμε την ασφάλεια του κοινού στα σχέδια συστημάτων, επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες να ενεργούν αποτελεσματικά κατά του παράνομου περιεχομένου χωρίς μείωση της ασφάλειας, διευκολύνοντας τη διερεύνηση και δίωξη των αδικημάτων και τη διαφύλαξη των ευάλωτων”.

Τα WhatsApp, Telegram και Signal είναι κρυπτογραφημένα από άκρο σε άκρο, ενώ άλλες πλατφόρμες όπως το Facebook Messenger, το Twitter, το Instagram και τα μηνύματα κειμένου δεν είναι.

Ωστόσο, εάν η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο “σπάσει”, ανοίγοντας μια πίσω πόρτα για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως έχουν προτείνει οι κυβερνήσεις, θα μπορούσε να επιτρέψει σε “κακόβουλα άτομα” τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιωτικές συνομιλίες.

Πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ομάδες υπεράσπισης και το ευρύ κοινό έχουν επικρίνει αυτό το ενδεχόμενο.

Το 2018, ένας συνασπισμός που αποκαλείται «Μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση Επιτήρηση» και περιλαμβάνει την Apple, το Facebook, το Google, τη Microsoft και άλλους, είπε ότι η αποδυνάμωση της ασφάλειας δεν είναι η απάντηση στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Νωρίτερα φέτος, όταν το Zoom είπε ότι η δωρεάν υπηρεσία βιντεοκλήσης δεν θα ήταν κρυπτογραφημένη από άκρο σε άκρο, ώστε να μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα στα πλαίσια του νόμου. Πάνω από 19.000 χρήστες υπέγραψαν μια αναφορά διαμαρτυρίας. Το Zoom αντέστρεψε τελικά αυτή την απόφαση.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποθηκεύσει παράνομα δεδομένα σχετικά με τους πολίτες της χώρας και έχει εφαρμόσει μαζική επιτήρηση που έχει κριθεί παράνομη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επιπλέον, ένα πρόγραμμα που ανέλυε καταγεγραμμένες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου από Αμερικανούς, κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια και προκάλεσε μία έρευνα με μηδενικές συλλήψεις από το 2015 έως το 2019, σύμφωνα με τον Independent.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα