Το "μισητό" κλιματιστικό που μας "έσωσε"

Το "μισητό" κλιματιστικό που μας "έσωσε"

Τι συνέβη σε μια οικογένεια όταν κλήθηκε να αποφασίσει πώς θα θερμάνει το σπίτι της οικονομικά, αξιόπιστα και αποτελεσματικά

Ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια, αρχές φθινοπώρου του 2012, όταν προέκυψε το μεγάλο ερώτημα "τι θα κάνουμε με την θέρμανση;". Σε λίγες εβδομάδες θα γινόμασταν τρεις στο σπίτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, οπότε έπρεπε να ήμασταν απολύτως έτοιμοι για να βγάλουμε χωρίς προβλήματα τον χειμώνα που ερχόταν.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν μας είχε απασχολήσει ποτέ η θέρμανση. Η πολυκατοικία κάλυπτε την συγκεκριμένη ανάγκη με πετρέλαιο αλλά η αλήθεια είναι ότι αν και ήταν η δική μας μοναδική λύση για να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας, σπανίως είχαμε κατανάλωση, καθώς σχεδόν όλη την ημέρα λείπαμε. Μόνο στα πολλά κρύα και τα χιόνια ήμασταν "πελάτες".

Η ανησυχητική συγκυρία, το φθινόπωρο του 2012 πάντα, ήταν ότι προ των πυλών βρισκόταν η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, που έκανε τον επονομαζόμενο "μαύρο χρυσό", όνομα και πράγμα. Έτσι η λύση του πετρελαίου απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καν να γίνει συζήτηση.

Το ερώτημα, ωστόσο, "τι θα κάνουμε με την θέρμανση" παρέμενε σταθερό να μας "τρώει". Αρχίσαμε να ρωτάμε φίλους και γνωστούς, κάναμε έρευνα αγοράς, καθώς εκτός από ζεστασιά χρειαζόμασταν και κάτι οικονομικό. Οι ιδέες ήταν πολλές, καθώς εκείνη την περίοδο είχαν κάνει πιο δυναμικά την εμφάνιση τους νέες, τουλάχιστον για μένα, μορφές θέρμανσης, όπως οι θερμοπομποί ενώ υπήρχαν και οι παλιές, βλ. κλιματιστικό, με τις απόψεις να διίστανται.

Τα νέα "φρούτα" - έτσι φάνταζαν στο μυαλό μου - ήταν άγνωστα, μη "δοκιμασμένα", αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Και δεν ήταν η εποχή για πειράματα. Το κλιματιστικό, από την άλλη, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, μού ήταν απεχθές. Είκοσι χρόνια είχα στο δωμάτιο μου στο πατρικό μου σπίτι, μετά βίας να το άνοιξα δέκα φορές.

Τώρα όμως που έπρεπε οπωσδήποτε να βρεθεί μια λύση, δεν υπήρχαν περιθώρια για γινάτια και "ψυχολογικά". Με πόνο καρδιάς είπα το μεγάλο "ναι" για το κλιματιστικό. Ψάξαμε, βρήκαμε τα κατάλληλα, πληρώσαμε κάτι παραπάνω είναι η αλήθεια. Δύο χρόνια μετά όμως και με φουλ χρήση, οφείλω να ομολογήσω, ότι δεν το μετάνιωσα που καταπάτησα τα "πιστεύω" μου ενώ έχουμε κάνει ήδη απόσβεση.

Και επειδή ο χειμώνας, τυπικά τουλάχιστον, ακόμα δεν έχει έρθει, προλαβαίνετε να "σώσετε" την τσέπη σας. Ενδεικτικά και με τη βοήθεια των καταστημάτων Praktiker,  υπάρχουν και  οι εξής πέντε εναλλακτικές και οικονομικές μορφές θέρμανσης:

Ενδοδαπέδια θέρμανση: Το πρόβλημα χώρου και αισθητικής που  μπορεί να προκαλούν τα θερμαντικά σώματα της κεντρικής θέρμανσης γίνεται παρελθόν με την ενδοδαπέδια θέρμανση. Ο χώρος θερμαίνεται ομοιόμορφα, από κάτω προς τα πάνω, διασφαλίζοντας οικονομικότερη λειτουργία αφού το νερό που κυκλοφορεί στους ενδοδαπέδιους σωλήνες έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτό που κυκλοφορεί στα σώματα. Ένα tip για την ενδοδαπέδια θέρμανση είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε ξύλινα και σε μαρμάρινα δάπεδα, τα οποία όμως δεν πρέπει να καλυφθούν με χαλιά ή άλλα αντικείμενα.

Το

Ηλεκτρικές θερμάστρες – θερμοπομποί – θερμοσυσσωρευτές: Τοποθετούνται στους τοίχους του σπιτιού και λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα τους είναι ότι είναι εντελώς αθόρυβοι και διακριτικού σχεδιασμού, ενώ είναι ασφαλείς για παιδιά και κατοικίδια.

Ένα αερόθερμο 2.000 W καίει ανά ώρα 0,26 ευρώ, μία θερμάστρα αλογόνου με τρεις αντιστάσεις 1.200 W καίει 0,156 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας.

Το

Κλιματιστικό: Τα κλιματιστικά συνίστανται για τοπική θέρμανση και αποτελούν μια επίσης οικονομική και άμεση λύση. Ένα κλιματιστικό 12.000 BTU, καίει ανά ώρα 0,182 ευρώ.

Το

Θερμάστρες κηροζίνης: Πρόκειται για συσκευές που ζεσταίνουν έντονα και γρήγορα τον χώρο στον οποίο τοποθετούνται, ενώ μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Το

Τζάκι: Το τζάκι έχει αισθητική αξία και όχι τόσο θερμαντική, καθώς από την καμινάδα του φεύγει ένα μεγάλο μέρος ζέστης, ενώ αποτελεί τη μοναδική λύση θέρμανσης σε διακοπές ρεύματος.

Το
Το

**Οι τιμές έχουν υπολογιστεί με τιμή της κιλοβατώρας κατά μέσο όρο με ΦΠΑ, 0,13 ευρώ και αντιστοιχούν σε μία ώρα λειτουργίας της συσκευής.

SHARE: