Ανάρπαστα εξοχικά και διαμερίσματα – Έκρηξη της ζήτησης από ξένους και ντόπιους τουρίστες

Ανάρπαστα εξοχικά και διαμερίσματα – Έκρηξη της ζήτησης από ξένους και ντόπιους τουρίστες
Σπίτι στην Πάρο istock

Tο 68% των εξοχικών κατοικιών και διαμερισμάτων στην Ελλάδα είναι ήδη κρατημένο για διακοπές δείχνει έρευνα.

Οι επτά στις δέκα εξοχικές, τουριστικές κατοικίες σε όλη την Ελλάδα έχουν ήδη ενοικιαστεί για φέτος, με τη χώρα μας να καταγράφει ρεκόρ ανόδου σε ζήτηση. Στα δημοφιλή νησιά, το 73% των εξοχικών κατοικιών και διαμερισμάτων έχει ήδη κρατηθεί, στα Ιόνια Νησιά ακόμη και το 76%.

Σύμφωνα με τη διεθνή πλατφόρμα ενοικιάσεων καταλυμάτων διακοπών Holidu, η χώρα μας για φέτος αναμένει ρεκόρ κρατήσεων, γεγονός που την οδήγησε να ανοίξει υποκατάστημα στην Αθήνα και site κρατήσεων για εξοχικές κατοικίες διαθέσιμο και στα ελληνικά για τη θυγατρική της Bookiply.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 32% των καταλυμάτων για διακοπές στην Ελλάδα είναι ακόμα διαθέσιμα την υψηλή περίοδο, ενώ για τη χαμηλή σεζόν από τα μέσα Σεπτεμβρίου υπάρχουν ήδη αρκετές κρατήσεις, για παράδειγμα η Κεφαλονιά είναι μισοκατειλημμένη.

Μάλιστα η έρευνα της Holidu δείχνει ότι οι παραθεριστές θα ξοδέψουν περισσότερα στις διακοπές τους στην Ελλάδα το 2022. Κατά μέσο όρο, ένα κατάλυμα διακοπών στην Ελλάδα κοστίζει 167 ευρώ ανά διανυκτέρευση κατά την υψηλή περίοδο, ενώ εντός της χώρας υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις τιμές. Τα πιο ακριβά είναι τα νησιά της Μυκόνου στα 602 ευρώ και της Σαντορίνης στα 428 ευρώ. Φτηνότερη είναι η διαμονή στα νησιά του Ιονίου στα 201 ευρώ και την Κρήτη στα 160 ευρώ. Η μέση παραμονή των παραθεριστών είναι εννέα ημέρες, ενώ η μέση κράτηση υπολογίζεται στα 2.205 ευρώ, κατά 50% υψηλότερο από το 2019.

Οι περισσότερες αναζητήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες αφορούν προορισμούς στην Κρήτη (40%) και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (38%). Από τα νησιά, η Κέρκυρα (25%), η Ζάκυνθος (13%) και η Ρόδος (12%) είναι πρώτα σε ζήτηση για το καλοκαίρι του 2022, ενώ ακολουθούν η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κεφαλονιά και η Κως. Από τα ευρύματα της έρευνα της Holidu προκύπτει επίσης ότι οι παραλίες της Ελλάδας είναι οι πιο δημοφιλείς παραλίες στην Ευρώπη, με βάση τις αναζητήσεις στο Google και τις αναρτήσεις στο Instagram. Σημειώνεται ότι η πελατεία της πλατφόρμας προέρχεται κυρίως από τις αγορές τις Γερμανίας (34%), και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Η πανδημία ενίσχυσε την τάση ενοικίασης κατοικιών και όπως δηλώνει ο κ. Μάρκος Καρακώστας επικεφαλής της Bookiply Area στην Ελλάδα, οι εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα προσφέρουν μια καλή προσφορά για σχεδόν κάθε ταξιδιώτη. «Περίπου το 60% από το σύνολο των 47.688 καταλυμάτων διακοπών στην Ελλάδα που αναφέρονται στην Holidu χαρακτηρίζονται ως «φιλικά προς τα παιδιά». Internet παρέχεται για το 83% των εξοχικών κατοικιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών που συνδυάζουν τη διαμονή των διακοπών με την εργασία και περνούν τo λεγόμενo “workation”. Πάνω από το 50% των ακινήτων προσφέρουν στους επισκέπτες τους πισίνα. Όσοι προτιμούν να κάνουν μπάνιο στην όμορφη θάλασσα και στις παραλίες της Ελλάδας θα βρουν επίσης αυτό που ψάχνουν: το 39% των καταλυμάτων βρίσκεται σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την παραλία, δηλαδή περισσότερα από 18.400 καταλύματα. Ένα εντυπωσιακό 90% των καταλυμάτων διαθέτουν κλιματισμό. Οι περισσότεροι παραθεριστές αναζητούν συγκεκριμένα εξοχικές κατοικίες με πισίνα ή ιδιωτική πισίνα και ακολουθούν το internet και ο κλιματισμός».

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα της Holidu περιλαμβάνει περισσότερες από 15 εκατομμύρια εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα διακοπών σε όλο τον κόσμο και συγκρίνει τις προσφορές περισσότερων από 2.000 ταξιδιωτικών ιστοσελίδων. Κάθε χρόνο, ο ιστότοπος Holidu χρησιμοποιείται από περισσότερους από 100 εκατομμύρια επισκέπτες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα