Μεγάλες αυξήσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας για το Πάσχα – Άνοδος τιμών σε όλη την Ευρώπη

Μεγάλες αυξήσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας για το Πάσχα – Άνοδος τιμών σε όλη την Ευρώπη
Τουρίστες στην Αθήνα AP Photo/Petros Giannakouris

Από 19% - 24% αυξήθηκαν οι τιμές των δωματίων στην πρωτεύουσα, όπως και τις 20 κύριες πόλεις της Ευρώπης, με μόνο λίγες εξαιρέσεις.

Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό καταγράφουν οι τιμές των ξενοδοχείων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις – προορισμούς για την περίοδο του Πάσχα, με την Αθήνα να βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα, με άνοδο στις τιμές των δωματίων από 19% έως 24%, ανάλογα με την κατηγορία και σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Marbian, οι μέσες τιμές των ξενοδοχείων για το Πάσχα αυξάνονται και στους 20 προορισμούς που αναλύθηκαν και, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πολύ πάνω από τον ρυθμό του πληθωρισμού. Η άνοδος σημειώνεται σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων, με μόνες εξαιρέσεις τις πόλεις των Τιράνων, της Νάπολης, και της Βουδαπέστης – όπου οι τιμές των πεντάστερων ξενοδοχείων παρουσίασαν ελαφρά πτώση της τάξης του 3%,1% και 5%, αντίστοιχα.

Σε γενικές γραμμές, η Βαρκελώνη, οι Βρυξέλλες και η Ρώμη είναι οι προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ξενοδοχείων, που κυμαίνονται από 30% έως 33% κατά μέσο όρο. Στον αντίποδα βρίσκονται η Λιουμπλιάνα, η Μαδρίτη και τα Τίρανα όπου η αύξηση των τιμών είναι χαμηλότερη.

Ποιες είναι οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Στην Αθήνα οι τιμές των πεντάστερων ξενοδοχείων καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με πέρυσι, που φτάνει το 24% και μέσο όρο τιμής στα 190 ευρώ. Στα δωμάτια των ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων η αύξηση της τιμής είναι 19% και ορίζεται στα 131 ευρώ, ενώ στα τριών αστέρων σημειώνεται άνοδος 20% και η τιμή διαμορφώνεται σε 108 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, την εβδομάδα που διανύουμε έχουν προγραμματισθεί για την Αθήνα σχεδόν 214.000 αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό. Οι περίπου 25.000 προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία και οι 20.000 από τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία, η Κύπρος και το Ισραήλ. Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων από Αμερική, που αγγίζουν τις 8.500. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας αυτή τη στιγμή καταφτάνουν ξένοι τουρίστες από 50 χώρες, από όλο τον κόσμο.

Σε ποιες χώρες σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα ξενοδοχεία

Η Mabrian σημειώνει στην έρευνα της ότι η Βαρκελώνη είναι η πόλη όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο σε σύγκριση με το Πάσχα του 2022, με αύξηση 43% στα ξενοδοχεία τριών αστέρων. Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώνεται στις Βρυξέλλες, με αύξηση 34%. Στην πιο πολυτελή κατηγορία των ξενοδοχείων 5 αστέρων ξεχωρίζει το Παρίσι, όπου η μέση τιμή είναι 30% υψηλότερη από πέρυσι.

Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι για τις διακοπές του Πάσχα, το Ζάγκρεμπ, η Βαρσοβία και τα Τίρανα είναι οι προορισμοί που προσφέρουν τις πιο ανταγωνιστικές τιμές και για τις τρεις κατηγορίες ξενοδοχείων.

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής Μάρκετινγκ και Πωλήσεων της Marbian Carlos Cendra σχολιάζει, ότι είναι προφανές ότι οι τιμές των ξενοδοχείων αυξάνονται απότομα. «Πρέπει να δούμε αυτή την άνοδο στο πλαίσιο του πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους προσφοράς σε γενικές γραμμές. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη την αύξηση του λειτουργικού κόστους του προσωπικού, λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού κ.α. Όλα αυτά συνδυάζονται με μια ισχυρή ζήτηση για ταξίδια αυτή την περίοδο, η οποία ωθεί τις τιμές προς τα πάνω», τόνισε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα