Ανακαλύψτε την Αιώνια Πόλη: Ένας μίνι οδηγός για την Άνοιξη στη Ρώμη

Διαβάζεται σε 5'
Η Φοντάνα ντι Τρέβι
Η Φοντάνα ντι Τρέβι ISTOCK

Η Άνοιξη είναι ίσως η πιο ήρεμη εποχή για να αφιερώσετε λίγες ημέρες στη Ρώμη, τόσο στην κλασική της πλευρά όσο και στη φύση, τις αγορές και τις ατέλειωτες θέες της.

Η Αιώνια Πόλη ετοιμάζεται πυρετωδώς να γιορτάσει σε ένα μήνα άλλη μια επέτειο από την ίδρυση της – 21 Απριλίου 753 π.Χ. – με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, με σόου και πυροτεχνήματα.

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι ίσως οι ιδανικοί μήνες για να επισκεφτεί κάποιος τη Ρώμη, καθώς υποδέχεται την Άνοιξη, με ήπιες θερμοκρασίες, από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου και ίσως λιγότερο κόσμο από τις άλλες εποχές. Όσο και αν μοιάζει μια «εύκολη» πόλη για τριήμερο, θέλει πολύ καλό προγραμματισμό, καθώς είναι τόσα μα τόσα πολλά τα πράγματα που θα ήθελε να κάνει και να επισκεφτεί κάποιος, που τελικά ο χρόνος να μην τον φτάσει.

Η Ρώμη είναι ένας προορισμός ιδιαίτερα κοντινός στην Ελλάδα και συχνά υπάρχουν προσφορές και καλές τιμές για αεροπορικά εισιτήρια, ενώ με μια σωστή αναζήτηση μπορεί κάποιος να βρει οικονομικές τιμές σε καταλύματα, όπως ξενοδοχεία και σπίτια τύπου AirBnB.

Τα κλασικά είναι λατρεία

Όσο και να θέλετε να αποφύγετε τις ουρές, τον πολύ κόσμο, τους μικροπωλητές και τις φωτογραφικές μηχανές που σας κόβουν τη θέα, δεν θα τα καταφέρετε. Όμως είναι αδύνατον να μην σταθείτε μπροστά στο Κολοσσαίο, κάτω από τον τρούλο του Πάνθεον και να μην πετάξετε, για το καλό, ένα κέρμα στη Φοντάνα ντι Τρέβι. Κάντε το όμως με πρόγραμμα, για να ζήσετε την εμπειρία και όχι τρέχοντας. Αφιερώστε μισή μέρα στο Κολοσσαίο το αρχαίο αμφιθέατρο της Ρώμης, περιπλανηθείτε στο λόφο του Παλατίνο και στα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς και μετά αφήστε το υπόλοιπο απόγευμα ή το βράδυ για να εξερευνήσετε περπατώντας άλλα μέρη της πόλης, που είναι λιγότερο διάσημα.

Το Κολοσσαίο ISTOCK

Δίπλα στο Κολοσσαίο, το Domus Aurea είναι ένα από τα πιο αινιγματικά και λιγότερο εξερευνημένα απομεινάρια της Αρχαίας Ρώμης και είναι ευκαιρία να περιηγηθείτε σε μέρος του αρχαίου παλατιού. Φιλοξενεί επίσης ένα καταφύγιο για γάτες που κάνουν βόλτες ανάμεσα στο συγκρότημα.

Αφιερώστε ακόμη μισή μέρα στο Βατικανό, που δεν αποτελεί μόνο την κατοικία του Πάπα αλλά και ένα σημείο που βρίσκονται άπειρα αριστουργήματα. Περιπλανηθείτε στα Μουσεία του Βατικανού, ένα συγκρότημα 26 δομών που εκτείνεται σε 7 χιλιόμετρα αιθουσών και γκαλερί. Θα χρειαζόσασταν μέρες ολόκληρες για να τα θαυμάσετε, όμως μερικές ώρες είναι αρκετές για να πάρετε μια αίσθηση από τα μοναδικά εκθέματα που περιέχουν. Η ιδιαίτερα κλειστοφοβική σκάλα, οδηγεί προς την Καπέλα Σιξτίνα, που εξακολουθεί να κόβει την ανάσα.

Ξεκουραστείτε λίγο και κινήστε προς τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ένα θαύμα μηχανικής, αρχιτεκτονικής και επιμονής, αφού χρειάστηκε περισσότερο από έναν αιώνα για να δημιουργηθεί. Μην παραβλέψετε το γεγονός ότι στο Βατικανό, ο ενδυματολογικός κώδικας εξακολουθεί να εφαρμόζεται αρκετά σκληρά. Για να είστε ασφαλείς, φορέστε παντελόνια ή φούστες που καλύπτουν τα γόνατά σας και μπλούζες που καλύπτουν τους ώμους σας.

Το Βατικανό ISTOCK

Θέες, Πάρκα και Αγορές

Πιείτε έναν αυθεντικό εσπρέσο στα πλακόστρωτα δρομάκια του Centro Storico, δοκιμάστε τη διάσημη πίστα από ξυλόφουρνο, φάτε πολλά παγωτά και απολαύστε μια βόλτα στις μπουτίκ διάσημων σχεδιαστών της Via del Corso. Αυτή την εποχή, γευτείτε οπωσδήποτε, ένα πιάτο βινιαρόλα, μια ρωμαϊκή σπεσιαλιτέ που συνδυάζει αρακά, φάβα, μαρούλι και αγκινάρες.

Για να απολαύστε τη θέα από τους λόφους της Ρώμης ανεβείτε στο λόφο Janiculum για ένα από τα πιο εντυπωσιακά πανοράματα. Για το απόλυτο ηλιοβασίλεμα κατευθυνθείτε προς το Giardini degli Aranci στον λόφο Aventine, και κάντε βόλτα στον κήπο Rose Garden, ο οποίος προσφέρει τη δική του μοναδική θέα στον γειτονικό λόφο Palatine.

Η Αιώνια Πόλη διαθέτει πολλά πάρκα και μάλιστα η Ρώμη έχει τα περισσότερα στρέμματα πρασίνου στην Ευρώπη. Το πιο διάσημο πάρκο της είναι αναμφισβήτητα η Villa Borghese. Καλύπτοντας σχεδόν 200 στρέμματα της συνοικίας Pinciano στο κέντρο της πόλης, το πάρκο διαθέτει άπειρα μονοπάτια, θέατρα και φυσικά το Μουσείο Galleria Borghese. Υπάρχει ένα πάρκο για κάθε γούστο, θα έλεγε κανείς στη Ρώμη, όπως η Villa Celimontana κοντά στο Κολοσσαίο ή το Parco del Colle Oppio που έχει θέα στο εμβληματικό στάδιο και διαθέτει μια πίστα για skate.

Η Ρώμη
Η Ρώμη ISTOCK

Δοκιμάστε τοπικά προϊόντα στις απίστευτες αγορές της Ρώμης, όπως το Mercato Centrale , το οποίο συγκεντρώνει σεφ και παραγωγούς από όλη την Ιταλία κάτω από μια μεταπολεμική στέγη. Λίγα βήματα μακριά, στο Nuovo Mercato Esquilino θα βρείτε περίεργα φρούτα, λαχανικά, κρεοπωλεία χαλάλ και φρέσκο ψάρι από την Αδριατική. Με κατεύθυνση προς τον Τίβερη, κάντε μια παράκαμψη προς το Mercato Testaccio για τοπικά τυριά, αλλαντικά, λαχανικά και κρασιά. Εάν βρίσκεστε κοντά στο Βατικανό, το Mercato Trionfale έχει όλα τα καλά του κόσμου!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα