Άνδρος: Το καταπράσινο κυκλαδονήσι που αγαπά την Άνοιξη

Διαβάζεται σε 4'
Η Άνδρος
Η Άνδρος ISTOCK

Η Άνδρος, σε αντίθεση με το άγονο σχεδόν τοπίο των υπόλοιπων Κυκλάδων, είναι ένα πράσινο νησί το οποίο την άνοιξη που η φύση είναι στα καλύτερά της, είναι πραγματικά μοναδική.

Η Άνδρος είναι το νησί των αντιθέσεων και συνδυάζει το ξερό Κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια φύση και τα άφθονα νερά. Η Άνοιξη είναι η εποχή που της ταιριάζει περισσότερο από όλες και είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε αυτό το ιδιαίτερο από κάθε άποψη νησί.

Με την άφιξή σας στο λιμάνι, θα προσπεράσετε το Γαυρίο, που εδώ που τα λέμε δεν είναι το πιο όμορφο σημείο του νησιού, και θα κατευθυνθείτε προς τη Χώρα ή ακόμα και στο Μπατσί που αυτή την περίοδο είναι πολύ πιο όμορφο από το καλοκαίρι που γεμίζει από κόσμο.

Η Άνδρος ανήκει και αυτή στα αρχοντονήσια του Αιγαίου και η Χώρα της είναι απλά πανέμορφη. Αξίζει να περπατήσετε κάθε πλακόστρωτο στενό της για να θαυμάσετε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της. Φτάσετε στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη και περάσετε – με προσοχή είναι η αλήθεια – απέναντι στο κάστρο, και μπείτε στο ναυτικό μουσείο της για να μάθετε τη μεγάλη ναυτική ιστορία του νησιού. Έχει όμως και μοναδικά μονοπάτια που σε μήκος ξεπερνούν τα 300 χλμ. μέσα σε υπέροχη φύση που αξίζει να περπατήσετε.

Ταξίδι στη γεύση

Δοκιμάστε Ανδριώτικη παραδοσιακή φρουτάλια, κολοκυθοανθούς στο τηγάνι και το πιο γνωστό Πασχαλινό έδεσμα τη “λαμπριάτη” αλλά και τα παραδοσιακά τυριά της ‘Πετρωτή’ και ‘Βολάκι!

Η Άνδρος έχει επίσης μεγάλη παράδοση στα γλυκά του κουταλιού και φημίζεται για τα καλτσούνια, τα αμυγδαλωτά τα παστιτσάκια και τις νουγκατίνες από τα παραδοσικά ζαχαροπλαστεία Λυγίζος και Γαλανό στη Χώρα.

Η χώρα της Άνδρου
Η χώρα της Άνδρου ISTOCK

Μοναδικές διαδρομές

Από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από τη Βουρκωτή, περνά από τη Μονή του Αγίου Νικολάου και καταλήγει στην παραλία Άχλα. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε αγροτικά κονάκια, το τοξωτό γεφύρι του Άχλα, μικρούς καταράκτες με βάθρες αλλά και τον υγρότοπο των Άχλων στο τέλος της διαδρομής.

Η παραλία ησυχαστήριο ψυχής

Η παραλία Άχλα στα βορειοανατολικά της Άνδρου είναι ένα αληθινό ησυχαστήριο ψυχής και η γύρω περιοχή στολίζεται από μοναδική φύση. Βρίσκεται κάτω από το χωριό της Βουρκωτής και θα χρειαστεί να διασχίσετε ένα χωματόδρομο για να φτάσετε. Πήρε το όνομα της από τον ποταμό Άχλα, έναν από τους τρεις μεγαλύτερους της Άνδρου, που ρίχνει τα νερά του στην παραλία, σχεδόν όλο το χρόνο.

Σε απόσταση αναπνοής από την παραλία υπάρχει ένας σημαντικός βιότοπος με εντυπωσιακά πλατάνια που ποτίζονται από τα νερά του ποταμού.

Με θέα το Αιγαίο

Αντίστοιχης ομορφιάς και η διαδρομή Στραπουργιές – Άνω Πιτροφός – Παλαιόπολη – Άνω Απροβάτου που δίνει και υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Κάντε μια βόλτα και μέχρι την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, την Παλαιόπολη και επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και λίγο πιο πάνω στον Πιτροφό το μουσείο Ελιάς, αλλά και στις εξίσου πνιγμένες στη φύση Στενιές με τα δίπατα αρχοντικά.

Επισκεφτείτε τις πηγές των Μαινήτων στον παραδοσιακό οικισμό που είναι κτισμένος ανάμεσα στις καρυδιές και τα πλατάνια- ένα από τα πιο όμορφα καταπράσινα χωριά της Ανδρου.

Φτάστε μέχρι το σπήλαιο Αλαδινού, ηλικίας 4,5 – 5 εκατομμυρίων ετών με σταλακτίτες, κρεμαστούς βράχους και πολύχρωμα πετρώματα και μην παραλείψετε να κατεβείτε στη ρεματιά της Πυθάρας με τους καταρράκτες και τις λιμνούλες πνιγμένες στο πράσινο. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ομορφιές της Άνδρου, το νησί είναι πραγματικά ανεξάντλητο.

Η χώρα της Άνδρου
Η χώρα της Άνδρου ISTOCK

Ο πλούτος του πολιτισμού

Η Άνδρος φημίζεται για την πλούσια πολιτιστική της δράση με τα πολυάριθμα φημισμένα μουσεία – όπως το Αρχαιολογικό, το μουσείο Γουλανδρή , το ίδρυμα Κυδωνιέως το ναυτικό και το λαογραφικό μουσείο της – και γκαλερί τέχνης αλλά και το διεθνές φεστιβάλ Ανδρου στη Χώρα, με ξεχωριστές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στο ανοιχτό υπαίθριο θέατρο μέσα στη φύση και κάτω από τα αστέρια..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα