Ιδανική για τριήμερα: Η Βυζίτσα με τα αρχοντικά και την ομορφότερη πλατεία του Πηλίου

Διαβάζεται σε 4'
H Βυζίτσα
H Βυζίτσα Travel Inspiration

Τα αρχοντικά της Βυζίτσας, είκοσι εκ των οποίων διασώζονται αναπαλαιωμένα, υπογραμμίζουν με μοναδικό τρόπο την κουλτούρα και την ξεχωριστή παράδοση του τόπου.

“Κρυμμένο” στο μαγικό “βουνό των Κενταύρων”, βρίσκεται ένα υπέροχο μικρό χωριουδάκι που αναμφίβολα έχει μια από τις ομορφότερες πλατείες ολόκληρου του Πηλίου.

Μιλάμε για τη Βυζίτσα που είναι χτισμένη σε μια τοποθεσία αθέατη από θάλασσα, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 500 μέτρων στις πλαγιές του Πηλίου Όρους. Το χωριό φέρνει στον νου μνήμες παλαιοτέρων εποχών με την ανόθευτη ομορφιά του και τα υπέροχα πέτρινα αρχοντικά. Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη Βυζίτσα σαν ένα ολοζώντανο μνημείο της Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Πάρτε μια γεύση στο υπέροχο drone βίντεο της ομάδας του Travel Inspiration:

Το χωριό με τα αρχοντικά

Νικήτρια λοιπόν του βραβείου “Χρυσό Μήλο” ως ένας από τους πιο καλά διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα, η Βυζίτσα έχει πραγματικά πολλά προσφέρει στους επισκέπτες της.

Οι πρώτοι κάτοικοί της υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 30 οικογένειες, οι οποίες και εγκαταστάθηκαν ερχόμενες από τα βόρεια, κτίζοντας τα σπίτια τους το ένα κοντά στο άλλο, περί το 1650 μ.Χ.. Και ενώ τα πρώτα χρόνια λόγω του φόβου της πειρατείας τα πάντα ήταν υπό την απόλυτη απουσία θέασης στην θάλασσα, με τον καιρό, το χωριό αναπτύχθηκε ανατολικότερα παράλληλα με τις υψομετρικές γραμμές, ενώ, τέλος, με το άνοιγμα του κεντρικού δρόμου, τη δεκαετία του 1970, ο οικισμός επεκτάθηκε εκατέρωθέν του, προς τα νότια, φτάνοντας σε ένα σεβαστό νούμερο σπιτιών, άνω των 300.

Χτισμένα με ντόπια πέτρα και πλάκες και με περίτεχνες αυλές, είτε περιτειχισμένες είτε όχι, και μικρότερα παράσπιτα όπως φούρνο, σπίτι για τον επιστάτη και στάβλο, τα αρχοντικά της Βυζίτσας, είκοσι εκ των οποίων διασώζονται αναπαλαιωμένα εντός του χωριού, υπογραμμίζουν με μοναδικό τρόπο την κουλτούρα και την ξεχωριστή παράδοση του τόπου.

Η Βυζίτσα
Η Βυζίτσα Travel Inspiration

Σημείο εκκίνησης είναι η κεντρική πλατεία του χωριού, η οποία μάλιστα το 1967 ανακηρύχθηκε ως μνημείο, ενώ ακολούθησε το 1976 την ίδια πορεία ολόκληρος ο οικισμός. Αντικειμενικά, η πλατεία της Βυζίτσας θεωρείται ως μια από τις ομορφότερες ολόκληρου του Πηλίου. Πλακόστρωτη και σκιερή λόγω των αιωνόβιων πλάτανων, κρατά τη ζωή του χωριού συγκεντρωμένη γύρω της, ενώ τα καφέ και οι ταβέρνες απλώνονται κατά μήκος της, δίνοντας το χρώμα και το άρωμά τους. Επιπλέον, από εδώ ξεκινούν όλα τα λιθόστρωτα καλντερίμια για μια πιο εξονυχιστική γνωριμία με το χωριό και ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο.

Ένα δεύτερο ωστόσο σημείο που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες, είναι η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία χτίστηκε το 1725, όμως καταστράφηκε το 1821 και χτίστηκε εκ νέου. Η ιστορία της δεν σταματά εδώ, αφού υπέστη σοβαρά πλήγματα από τρεις ισχυρούς σεισμούς του παρελθόντος και τελικά έκλεισε. Στις μέρες μας, έπειτα από την τελευταία αποκατάσταση του 2001 παραμένει ανοιχτή παρουσιάζοντας μας το περίτεχνο εσωτερικό της με το πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο της και τον εντυπωσιακό περίβολό της.

Γυναικείο “άρωμα”

Σχεδόν στο κέντρο του χωριού είναι και το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου που λειτουργούσε ως γυναικείο κοινόβιο. Αξίζει να επισκεφθείτε και τις “Εσπερίδες”, τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό του χωριού όπου θα βρείτε σπιτικές μαρμελάδες, ντόπια τσιτσίραβλα, τραχανά, τεράστια ποικιλία από γλυκά του κουταλιού με πρώτο και καλύτερο το ντόπιο φιρίκι, λικέρ φρούτων, χειροποίητες πίτες και πεντανόστιμα κουλουράκια-βουτήματα. Μπορείτε να κλείσετε και ραντεβού με τις γυναίκες του συνεταιρισμού για να σας διδάξουν την τέχνη της πηλιορείτικης πίτας ή να σας δείξουν πώς μαγειρεύουν τα παραδοσιακά εδέσματα.

Η Βυζίτσα απέχει από τον Βόλο 29 χιλιόμετρα και 2 χιλιόμετρα από τις Μηλιές Μαγνησίας και πολλά από τα αρχοντικά του χωριού έχουν μετατραπεί σε πανέμορφους ξενώνες, λειτουργώντας όλο τον χρόνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα