Με ποδήλατο στα Τρίκαλα: Ανακαλύψτε τον Ληθαίο ποταμό, τις παλιές συνοικίες και τους όμορφους πεζόδρομους

Διαβάζεται σε 5'
Η πόλη των Τρικάλων
Η πόλη των Τρικάλων ISTOCK

Πάρτε το ποδήλατό σας μαζί, ή νοικιάστε ένα, αλλιώς βάλτε αθλητικά παπούτσια και την καλύτερη σας διάθεση και ανακαλύψτε τα Τρίκαλα! Την πόλη που αξίζει κανείς όχι μόνο να επισκεφτεί αλλά και να ζει.

Τα Τρίκαλα δεν είναι απλώς ένας ακόμη δημοφιλής προορισμός. Όλοι μιλούν για την πιο έξυπνη πόλη της Ελλάδας, που αγαπά και προσέχει τους πολίτες και τους επισκέπτες της. Είναι η πόλη του Θεσσαλικού κάμπου που αναπτύσσεται ταχύτατα και κρατάει ό,τι θετικό από το παρελθόν, κοιτάζοντας ωστόσο το μέλλον με άποψη.

Η πόλη αγαπά τους πεζούς και τους ποδηλάτες και διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο από ποδηλατοδρόμους, ενώ οι οδηγοί ακινητοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να περάσουν οι πεζοί.

Ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς τα Τρίκαλα, λοιπόν, είναι να το κάνει με ένα ποδήλατο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μία πόλη με σημαντική ποδηλατική κουλτούρα καθώς κυκλοφορούν χιλιάδες ποδήλατα, με τους περισσότερες οικογένειες να έχουν τουλάχιστον ένα στο σπίτι τους. Μάλιστα, ο Δήμος διοργανώνει συχνά ποδηλατοβόλτες, με διάφορες αφορμές.

Ανακαλύψτε το Ληθαίο ποταμό

Είναι από τις λίγες πόλεις της χώρας που την διασχίζει ποτάμι, οριοθετώντας την και αποτελώντας το σημείο αναφοράς της. Οι όχθες του Ληθαίου, είναι μια όαση πρασίνου, ιδανικό σημείο για βόλτες και ξεκούραση. Οι γέφυρες που ενώνουν τις δύο πλευρές χαρίζουν όμορφες εικόνες ενώ η κεντρική γέφυρα είναι ένα σημαντικό έργο αρχιτεκτονικής του 19ου αι., η οποία από το 1886 ενώνει τις δύο πλευρές, την παλιά, την βόρεια δηλαδή, με την πιο νέα, τη νότια πλευρά της πόλης.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός της έγινε από Γάλλους μηχανικούς οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την εταιρεία των σιδηροδρόμων Θεσσαλίας και βασίστηκαν σε αντίστοιχες γέφυρες του Σηκουάνα. Τα τελευταία 25 χρόνια η γέφυρα αυτή αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ενώ από το 1997 είναι πεζοδρομημένη και σημείο αναφοράς της πόλης ολόκληρης.

Μία βόλτα κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού σίγουρα θα αποτελέσει μία ωραία αρχή για την επίσκεψη στην πόλη. Αν μάλιστα η βόλτα αυτή γίνει βραδινή ώρα, θα εντυπωσιαστείτε από τον όμορφο φωτισμό. Απολαύστε τον καφέ ή το ποτό σας σε ένα από τα μαγαζιά που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού και συνεχίστε τη βόλτα σας στα στενά της πόλης.

Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Κουρσούμ Τζαμί, που σχεδιάστηκε τον 16ο αι. και βρίσκεται στην όχθη του Ληθαίου και αποτελεί ένα τοπόσημο για την πόλη. Κουρσούμ στα τούρκικα σημαίνει «μόλυβδος» και πήρε αυτό το όνομα καθώς ο θόλος του είναι φτιαγμένος εξολοκλήρου από αυτό το υλικό.

Η παλιά πόλη των Τρικάλων
Η παλιά πόλη των Τρικάλων ISTOCK

Εξερευνήστε το Βαρούσι

Το Βαρούσι, η παλιά χριστιανική συνοικία της πόλης, η οποία αποτελεί την ιστορική συνοικία των Τρικάλων βρίσκεται δίπλα από το βυζαντικό κάστρο. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αποτελούσε την συνοικία στην οποία διέμεναν οι εύποροι της πόλης, μεγαλέμποροι και κτηματίες, ενώ οφείλει το όνομα της στην τούρκικη λέξη varos, που σημαίνει προάστιο μέσα σε οχυρό.

Περπατώντας μέσα στα στενά της συνοικίας, θα δείτε παλιά διώροφα αρχοντικά τα περισσότερα εκ των οποίων διαθέτουν το χαρακτηριστικό σαχνισί, την προεξοχή δηλαδή του πρώτου ορόφου ώστε να έχει καλύτερη επαφή με τον ήλιο. Τα περισσότερα από τα κτίρια είναι φτιαγμένα ανάμεσα στον 17ο και τον 19ο αι. και πλέον αποτελούν διατηρητέα κτίσματα. Κάνοντας μία σύνδεση με τον μεγάλο δημιουργό τον Τσιτσάνη, όταν αναφέρεται στα «στενά του Σακαφλιά» εννοεί αυτά ακριβώς τα στενά της συνοικίας θέλοντας βέβαια να μιλήσει για τις φυλακές των Τρικάλων.

Εδώ κοντά, μάλιστα, γίνεται ορατός από κάποια σημεία βρίσκεται και ο πύργος του ρολογιού αλλά και τα τείχη του βυζαντινού κάστρου. Διάσπαρτες μέσα στο Βαρούσι βρίσκονται μερικές από τις πιο ιστορικές εκκλησίες της πόλης όπως είναι οι Άγιοι Ανάργυροι με τοιχογραφίες του 1575, η Αγία Επίσκεψη του 1543 και ο Άγιος Δημήτριος του 1580.

Πεζόδρομοι και παλιές συνοικίες

Ο πεζόδρομος της Ασκληπιού είναι ένα άλλο κομβικό σημείο για την καθημερινή ζωή στην πόλη, γύρω από την οποία έχει αναπτυχθεί η εμπορική αλλά και η κοινωνική ζωή των κατοίκων. Ένας ακόμη γνωστός πεζόδρομος, είναι εκείνος της Απόλλωνος, πολυφωτογραφημένος εξαιτίας της εγκατάστασης με τις πολύχρωμες ομπρέλες.

Εξερευνήστε τα Παλιά Μανάβικα, την ιστορική συνοικία των Τρικάλων, τα οποία χαρακτηρίζονται από τα πέτρινα κτίρια, τις κεραμοσκεπές και πλέον τα πολλά καταστήματα εστίασης που έχουν ανοίξει σε αυτή την περιοχή. Το όνομά της το οφείλει στα μανάβικά τα οποία λειτουργούσαν εδώ. Χαρακτηριστικό επίσης σημείο, είναι η τοιχογραφία στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, που αποτυπώνει τον Τσιτσάνη να παίζει μπουζούκι στο μπαλκόνι και παράλληλα διάφορες άλλες σκηνές από την καθημερινότητα της πόλης.

Διαμονή και Φαγητό

Για τη διαμονή σας επιλέξτε το πολυτελές και άνετο Ananti City Resort, το οποίο διαθέτει εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας και σπα με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Το Hotel Lithaion βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δίπλα στο Ληθαίο και μία ανάσα από τον πεζόδρομο.

Όσο για το φαγητό στα Τρίκαλα, στα Μανάβικα, οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας αρέσει. Δοκιμάστε πρασοτηγανιά, ψητά της ώρας και ντόπια τυριά και απολαύστε μεζέδες στα όμορφα μεζεδοπωλεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα