Οι εκπληκτικοί μαίανδροι του Νέστου

Οι εκπληκτικοί μαίανδροι του Νέστου
Travel Inspiration

Τα εντυπωσιακά Στενά του Νέστου έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, ως "Αισθητικό Δάσος".

Ξεκινά το ταξίδι του από τα βουνά της Βουλγαρίας και έπειτα από 243 χιλιόμετρα, καταλήγει στο Θρακικό πέλαγος. Ο λόγος φυσικά για τον Νέστο, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας μας, που ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στη μυθολογία ο Νέστος ή Νέσσος, ονομασία η οποία σχετίζεται με το ρήμα νάσσω, γεννιέται στην αρχή του χρόνου, πριν ακόμη γεννηθούν οι άνθρωποι. Γεννήθηκε μαζί με 12.456 ποταμούς και 3.000 Νύμφες. Πατέρας του ήταν ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς.

Από το ύψος της Σταυρούπολης στην Ξάνθη και επί 18 χιλιόμετρα, ο Νέστος επιδίδεται σε ένα συναρπαστικό “παιχνίδι” με τους μαιάνδρους του, η θέα των οποίων είναι αρκετή για να εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Δείτε το βίντεο του travel-inspiration.gr:

Τα εντυπωσιακά αυτά Στενά του Νέστου έχουν μάλιστα ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, ως “Αισθητικό Δάσος”. Το δε Δέλτα του Νέστου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους σε ευρωπαϊκό έδαφος -κατατάσσεται ανάμεσα στους πέντε πρώτους-, καθώς διαθέτει τέσσερα διαφορετικά οικοσυστήματα και πολλούς βιότοπους. 

Το “μπαλκόνι” της θέας

Ξεκινώντας από Σταυρούπολη προς τον οικισμό των Τοξοτών, μέσα από το χωριό Κομνηνά καθώς και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Λιβερά και Κρωμνικό, υπάρχει μια εκπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων από όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τους εκπληκτικούς μαιάνδρους του Νέστου από ψηλά. Μάλιστα, από το “μπαλκόνι” που έχει στηθεί στη θέση “ύψωμα Καρπούζι”, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει ολόκληρο τον κάμπο της Ξάνθης αλλά και αν ο καιρός το επιτρέπει, να αφήσει την ματιά του να απλωθεί έως τη Θάσο και τη Λήμνο.

Στη συνέχεια, με αρκετές βεβαίως στροφές για 10 περίπου χιλιόμετρα, ο δρόμος κατηφορίζει προς Ίμερα και εν συνεχεία προς Γαλάνη, η οποία αποτελεί τον οικισμό της εισόδου στα Στενά του Νέστου.

Εκεί υπάρχει μάλιστα και μια καντίνα,  η οποία λειτουργεί καθημερινά από το πρωί ως αργά το βράδυ.

Περπατήστε λοιπόν πλάι στον Νέστο και χαλαρώστε, αποθανατίζοντας τις πιο όμορφες εικόνες του με πλήρη ασφάλεια, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν το θελήσετε. Γιατί μην ξεχνάτε πως η επαφή με τη φύση είναι ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα στον κόσμο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα