Πέντε απίθανα μέρη για να ταξιδέψετε στην Αλβανία

Διαβάζεται σε 6'
Το χωριό Θεθ στην Αλβανία
Το χωριό Θεθ στην Αλβανία Istock

Πεζοπορία, γαστρονομία, πολιτισμός, ιαματικά λουτρά, ότι κι αν αναζητά ο σύγχρονος ταξιδιώτης θα το βρει σε κάποια πόλη ή χωριό της γειτονικής μας Αλβανίας.

Είναι δίπλα μας και είναι ένας από τους πλέον ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Η Αλβανία, είναι η χώρα που ανέκαμψε γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα μετά την πανδημία και όχι άδικα. Πανέμορφα μέρη, εμπειρίες για κάθε τύπο ταξιδιώτη, πόλεις, χωριά και φύση και ένας σημαντικός «άσσος στο μανίκι». Οικονομικές διακοπές, κυριολεκτικά για κάθε βαλάντιο.

Πέρα από τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά που κατακλύζουν πλέον ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο το καλοκαίρι, το χειμώνα η Αλβανία έχει απίθανα μέρη για ολιγοήμερες διακοπές. 

Για πεζοπορία στο χωριό Θεθ

Το Theth (Θεθ), είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στη βόρεια Αλβανία, στην επαρχία του Σκόδρα, περιτριγυρισμένο από υπέροχη φύση. Τα μονοπάτια του είναι ιδανικά για πεζοπορία και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ενώ πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν την περιοχή για να γνωρίσουν τα βουνά των Αλβανικών Άλπεων. Μια εύκολη πεζοπορία είναι αυτή στο Blue Eye, που είναι το πιο πολυσύχναστο φυσικό αξιοθέατο 7 χλμ. από το κέντρο του χωριού. Θα διασχίσετε το δάσος, θα περάσετε μέσα από ποτάμια για να φτάσετε τελικά σε μια φυσική πισίνα με τιρκουάζ νερά που τροφοδοτείται από έναν μικρό καταρράκτη, πάνω στα βουνά στα νοτιοδυτικά του Theth. Παίρνει τα χρώματα του μπλε και του σμαραγδιού ανάλογα με την εποχή, σχηματίζοντας ένα συναρπαστικό τοπίο για τους επισκέπτες.

Το χωριό Θεθ στην Αλβανία
Το χωριό Θεθ στην Αλβανία Istock

Μια άλλη εναλλακτική πεζοπορία είναι από το Θεθ στη Βαλβόνα, με ένα μονοπάτι που ξεκινά από την κορυφή του χωριού και σας οδηγεί μέσα από τις Αλβανικές Άλπεις σε μια εκπληκτική θέα.

Για φαγητό και κρασί στο Αργυρόκαστρο

Το Αργυρόκαστρο είναι ο ιδανικός προορισμός για να γνωρίσει κανείς την παράδοση της Αλβανίας και να γευτεί την τοπική κουζίνα. Γνωστή ως η πόλη της πέτρας, το Αργυρόκαστρο, βρίσκεται στη νότια Αλβανία και ανήκει στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι η «πόλη των χιλίων σκαλοπατιών», με υπέροχα σπίτια – πύργους οθωμανικού τύπου με πέτρινες στέγες και τοίχους και ξύλινα μπαλκόνια. Το πιο διάσημο σημείο της πόλης είναι το κάστρο του Αργυροκάστρου, που χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και είναι το μεγαλύτερο στην Αλβανία. Μέσα του μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Όπλων, όπου θα δείτε διάφορα όπλα, που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αργυρόκαστρο
Αργυρόκαστρο Istock

Μια βόλτα στο παζάρι επιβάλλεται, ενώ γύρω του τα μικρά οικογενειακά εστιατόρια θα σας μυήσουν στην τοπική γαστρονομία. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το πιάτο που ονομάζεται πασάς κοφτέ, το οποίο είναι ουσιαστικά μια κρέμα σούπας από γάλα με μικρούς κεφτέδες μέσα. Οι αμπελώνες στη γύρω περιοχή παράγουν τοπικά κρασιά που επίσης αξίζει να δοκιμάσετε.

Για ιαματικά λουτρά στην Πρεμετή

Η Πρεμετή, περιβάλλεται από βουνά, ποτάμια και όμορφη ύπαιθρο και βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Vjosa. Διάσημη για τη λαϊκή μουσική, τα γλυκά της, αλλά και τη μοναδική φύση της. Οι πηγές με το ιαματικό νερό Benja, ή αλλιώς τα Λουτρά της Benja, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Πρεμετής, θεωρούνται από τα κορυφαία στην Ευρώπη και χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα. Αυτές οι θειούχες πηγές πηγάζουν από βαθιά τεκτονικά ρήγματα και στις δύο πλευρές του φαραγγιού Lengarica. Πρόκειται για ανοικτές πηγές, με τη θερμοκρασία τους να κυμαίνεται στους 26 – 32 ° C. Οι τέσσερις πηγές ευεργετούν με τα νερά τους τη χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια άλλη τις γαστρικές παθήσεις και μια πηγή θεωρείται ιδανική για δερματικές παθήσεις. Τα νερά με βάση το θείο έχουν πολύ υψηλά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Για ιστορικούς περιπάτους στην Κορυτσά

Η πόλη της Κορυτσάς, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Αλβανίας. Είναι πιθανό αυτή την εποχή να την βρείτε χιονισμένη, ενώ μπαίνοντας στην άνοιξη τα λουλούδια τη στολίζουν και χαρίζουν το άρωμα τους. Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης, με τα μεγάλα σπίτια που μοιάζουν με βίλες και περικλείονται από κάγκελα και τους ολάνθιστους κήπους. Η ζώνη μεταξύ των λεωφόρων Republika και Shën Gjergji είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς θα συναντήσετε το Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης και το Προϊστορικό Μουσείο που στεγάζονται σε δύο παραδοσιακά κτίρια, εκθέτοντας σχεδόν 1.200 αντικείμενα από την προϊστορική, την ελληνική, τη ρωμαϊκή και την πρώιμη βυζαντινή εποχή. Επισκεφτείτε το ιστορικό σπίτι του καλλιτέχνη Vangjush Mio και το Μουσείο της συλλογής Bratko. Ακόμη, το Τζαμί του Iliaz Bej, το Mirahori που είναι και το παλαιότερο ιστορικό μνημείο της πόλης, που χρονολογείται από το 1484 και τον Καθεδρικό ναό Ngjallja e Krishtit, έναν από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς στα Βαλκάνια.

Κορυτσά, Αλβανία
Κορυτσά, Αλβανία Istock

Βόλτες στη λίμνη στο χωριό Λιν

Ένα από τα πιο ήσυχα χωριά της Αλβανίας, το Λιν (Lin) είναι ένα ψαροχώρι που βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο στη λίμνη Οχρίδα, ακριβώς νότια των συνόρων με την Βόρεια Μακεδονία και 22 χλμ βόρεια του Πόγραδετς. Κάντε βόλτα στα στενά σοκάκια του χωριού, με τους απλούς κατοίκους του και δοκιμάστε την αυθεντική αλβανική κουζίνα. Θαυμάστε αρχαιολογικά ευρήματα στην κορυφή του λόφου, όπου θα δείτε τα καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που χτίστηκε τον 6ο αιώνα. Οι μεγάλες βόλτες στη λίμνη και οι θέες που προσφέρει είναι μοναδικές!

Το χωριό Λιν
Το χωριό Λιν Istock

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα