Η αμηχανία της Αθήνας απέναντι στον “στρατηγικό σύμμαχο” Ισραήλ

Διαβάζεται σε 5'
Η αμηχανία της Αθήνας απέναντι στον “στρατηγικό σύμμαχο” Ισραήλ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ. Μητσοτάκη μετά την επίθεση Ισραήλ στο Ιράν. Η κυβέρνηση “καλεί τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση” δήλωσε στη συνέχεια ο Π.Μαρινάκης, ενώ ο Γ.Γεραπετρίτης παραδέχθηκε ότι η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια

Μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, συναγερμός σήμανε και στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιστρέφει εσπευσμένα από τη Σουηδία και να συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα επιστρέφοντας στην Αθήνα επικοινώνησε με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, τις παραμέτρους ασφαλείας και τις ενδεχόμενες συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα. 

Το ΚΥΣΕΑ τελικά ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα και διήρκεσε 40 λεπτά. Ο υπουργός Εξωτερικών  Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για την συνδρομή που παρέχεται από την πρώτη στιγμή στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ και στο Ιράν.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις που ενέχουν κίνδυνο σοβαρής ανάφλεξης στην περιοχή. Καλεί τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση που θα προκαλέσει ευρύτερη αποσταθεροποίηση”, ανέφερε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε:

Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι οι λύσεις πρέπει να αναζητούνται μέσω της διπλωματίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με εταίρους και συμμάχους προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.”

Τι φοβάται η Αθήνα (εκτός από το προφανές)

Η Αθήνα αντιμετώπισε με εμφανή αμηχανία την κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ, το οποίο έχει αναγορεύσει σε στρατηγικό σύμμαχο. Άλλωστε παρότι το Ιράν δεν φαίνεται να έχει ουσιαστική δυνατότητα στρατιωτικής απάντησης, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι αντέδρασε με διαβήματα στον ΟΗΕ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδειξε για άλλη μία φορά ότι δεν διστάζει να παίξει με τη φωτιά προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, ρισκάροντας ακόμη και πυρηνική σύγκρουση.

Και σε κάθε περίπτωση, πυροδοτείται νέα ένταση και αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με κίνδυνο νέων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Οι δε – έτσι κι αλλιώς ισχνές- ελπίδες για ειρήνευση στην Παλαιστίνη και αποτροπή της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα λιγοστεύουν ακόμη περισσότερο.

Ενώ ήδη ξεκίνησε ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μπροστά στο φόβο ότι το Ιράν μπορεί να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, γεγονός που προοιωνίζεται βέβαια και νέο κύμα ανατιμήσεων. Σημειωτέον ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εξέδωσε σήμερα σήμα καλώντας τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες να ενημερώνουν για το ποια πλοία τους διαπλέουν τα στενά του Ορμούζ. Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα.

Ίσες και αμήχανες αποστάσεις

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παραδέχθηκε σε συνέντευξη του στο Open ότι η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια. Καθώς και ότι η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν αποτέλεσε σημαντική κλιμάκωση και δη εν μέσω διαπραγματεύσεων της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

Έσπευσε πάντως να χαρακτηρίσει το Ιράν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Ενώ επικαλέστηκε τη δήλωση του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, πως οι ΗΠΑ δεν είχαν ανάμειξη πριν την επίθεση ούτε θα έχουν μετά.

Στην πραγματικότητα βέβαια, από τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ είναι οφθαλμοφανές ότι ο Λευκός Οίκος άφησε το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, παίρνοντας το ρίσκο να αναγκαστούν να εμπλακούν και οι ΗΠΑ σε ένα νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Γεραπετρίτης: “Δεν μας έχει κατηγορήσει κανείς ότι είμαστε 100-0 με το Ισραήλ”

Ο κ. Γεραπετρίτης επιχείρησε να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου. “Δε νομίζω ότι μας έχει κατηγορήσει κανείς ότι είμαστε 100-0 υπέρ του Ισραήλ” δήλωσε μάλιστα.

“Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, είναι στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, αλλά έχει και άριστες σχέσεις με όλες τις αραβικές χώρες της περιοχής”, είπε επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Επικαλέστηκε τις επαφές του με την Παλαιστινιακή Αρχή και στη γραμμή, στην οποία έχει κινηθεί στο παρελθόν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, διαμήνυσε στο Ισραήλ ότι: “Οι φίλοι και οι σύμμαχοι οφείλουν να λένε αλήθειες και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει πραγματικά ξεφύγει των ορίων.” 

Δήλωσε επίσης: “Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να υπάρξει μια προστασία από απειλή. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη το Ισραήλ να συμβιώνει αρμονικά και να έχει εγγυήσεις ασφαλείας σε μία εξαιρετικά δύσκολη περιοχή. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν μπορεί να νομιμοποιεί οποιαδήποτε αντίδραση.”

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε την ανάγκη για απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη λωρίδα της Γάζας. “Δυστυχώς, βιώνουμε φαινόμενα, τα οποία δεν έχουμε δει στο παρελθόν, όπως, για παράδειγμα, να υπάρχουν επιθέσεις σε βάρος ανθρωπιστικών αποστολών”, σχολίασε μάλιστα.

Το αεροσκάφος του Νετανιάχου στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ πηγές του ΥΠΕΞ επιβεβαίωναν τις πληροφορίες πως ήρθε στην Ελλάδα το κυβερνητικό αεροσκάφος του Ισραήλ, με το πομπώδες όνομα “Φτερά της Σιών”. 

Λόγω του κλειστού αεροδρομίου στο Τελ Αβίβ, με ειδική πτήση μεταφέρθηκε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, από το Τελ Αβίβ όπου βρισκόταν στην Αθήνα” ανέφεραν ειδικότερα πηγές του ΥΠΕΞ, σπεύδοντας να τονίσουν ότι: “Το αεροσκάφος δεν είχε κανέναν άλλον επιβάτη”, για να διαψεύσουν τις φήμες ότι μετέφερε και τον ίδιο το Νετανιάχου.

Ωστόσο η άφιξη του ισραηλινού κυβερνητικού αεροσκάφους στην Ελλάδα δημιούργησε έτσι κι αλλιώς ερωτήματα όσον αφορά στο ενδεχόμενο να ήρθε για προστασία από τυχόν ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα