Ρωσία: Kατάσχεση περιουσίας ατόμων που έχουν καταδικαστεί για δυσφήμηση του στρατού

Διαβάζεται σε 2'
Ο Πούτιν στην ετήσια Συνέντευξη Τύπου
Ο Πούτιν στην ετήσια Συνέντευξη Τύπου Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Aleksander Kazakov

Νόμος του ρωσικού κράτους είναι από την Τετάρτη η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων όσων δυσφημούν το ρωσικό στρατό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε την Τετάρτη σε ισχύ νόμο που αποσκοπεί στην κατάσχεση των χρημάτων και των περιουσιακών στοιχείων ατόμων που κρίνονται ένοχοι για διάδοση “ψευδών πληροφοριών” σχετικά με τον ρωσικό στρατό, μια νέα ένδειξη της καταστολής που θέτει στο στόχαστρο τους επικριτές του Κρεμλίνου, δύο χρόνια μετά την έναρξη της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Η Μόσχα κατέστησε παράνομες τις επικρίσεις σε βάρος του στρατού λίγο αφότου εξαπέλυσε την επίθεσή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το νέο κείμενο που τέθηκε σε ισχύ είχε ψηφιστεί στα τέλη Ιανουαρίου στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, και στις αρχές Φεβρουαρίου από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω βουλή.

Την Τετάρτη, όπως αναμενόταν, το προεδρικό διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Βλαντίμιρ Πούτιν δημοσιεύθηκε από τις ρωσικές αρχές.

Κατά την παρουσίασή του στη Δούμα, ο πρόεδρος του σώματος Βιτσισλάβ Βολόντιν είχε πει πως ο νόμος αυτός κατά των “κακοποιών στοιχείων” θα επέτρεπε να “τιμωρηθούν οι προδότες” που “δρουν εναντίον της χώρας τους”.

Στην πραγματικότητα ο νόμος δεν προβλέπει την κατάσχεση οπωσδήποτε όλων των περιουσιακών στοιχείων ενός ατόμου που έχει καταδικαστεί αλλά την κατάσχεση χρημάτων και κεφαλαίων που “χρησιμοποιούνται ή προορίζονται” για τη χρηματοδότηση “εγκληματικών” δραστηριοτήτων, όροι που παραμένουν ωστόσο πολύ αόριστοι.

Προβλέπει επίσης ότι η δικαιοσύνη θα μπορεί να αφαιρέσει όλες τις κρατικές τιμητικές διακρίσεις που έχουν απονεμηθεί σε άτομα που καταδικάζονται για “ψευδείς πληροφορίες”.

Η κατηγορία για διάδοση “ψευδών πληροφοριών” σχετικά με τον ρωσικό στρατό επισύρει ανώτατη ποινή φυλάκισης 15 ετών. Εκατοντάδες Ρώσοι έχουν καταδικαστεί με βάση αυτό το άρθρο του Ποινικού Κώδικα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα