Χάρτης: Πότε κατελήφθη για τελευταία φορά κάθε ευρωπαϊκό κράτος

Χάρτης: Πότε κατελήφθη για τελευταία φορά κάθε ευρωπαϊκό κράτος

Δείτε έναν εντυπωσιακό χάρτη που απεικονίζει την τελευταία φορά που κατελήφθη κάθε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς και ορισμένα κράτη της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής

O παραπάνω χάρτης είναι μια απόπειρα χρήστη του Reddit, να απεικονίσει την τελευταία φορά που κατελήφθη κάθε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς και ορισμένα κράτη της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Καλή η προσπάθεια, υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα λάθη. Το "1991" που εμφανίζεται πάνω από τη Γερμανία με τη σήμανση "δυνάμεις του Άξονα", δεν στέκει ιστορικά μιας και όπως όλοι γνωρίζουμε η Γερμανία είναι ανεξάρτητη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

Η Συρία από την άλλη, δεν κατελήφθη ποτέ από την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, καθώς επρόκειτο για μια εθελοντική προσπάθεια ένωσης και συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Επίσης, δεν αναφέρεται η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, το 1974.

Χάρτης: Πότε κατελήφθη για τελευταία φορά κάθε ευρωπαϊκό κράτος

Το 1243, όντως οι Μογγόλοι υπό τον στρατηγό Μπαϊτζού εφορμούν κατά του σελτζουκικού Σουλτανάτου του Ρουμ (Ικονίου) στην Μικρά Ασία και κατανικούν τους Σελτζούκους στη μάχη του  Κιοσέ-Νταγ (Σάταλα).  Οι Σελτζούκοι, υπό τον ηττηθέντα σουλτάνο τους Καϊχοσρόη Β’ (1247-1245) δεν αντιμετώπισαν μόνοι τους Μογγόλους αλλά με την υποστήριξη των Τραπεζουντίων συμμάχων τους.

Από την άλλη, όπως αποτυπώνει ο χάρτης, η Βρετανία δεν έχει καταληφθεί ποτέ από καμία ξένη δύναμη, από όταν Άγγλοι, Σκωτσέζοι και Ουαλοί σχημάτισαν το Ηνωμένο Βασίλειο το 1707.

Μία ακόμα έλλειψη του χάρτη είναι η περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, η οποία έχει πλέον αυτονομηθεί.

Δείτε παρακάτω ένα γράφημα του δασκάλου του 8ου Δημοτικού σχολείου Νάουσας, Σουδία Ιωάννη για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη:

Slide 1

Οι πολεμικές συγκρούσεις του 2ου Παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη.

Slide 2

Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και δαπανηρή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας, στον οποίο ενεπλάκη η πλειοψηφία των εθνών, που πάλευαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημαντικά θέατρα πολέμου, και που κόστισε περίπου 55,5 εκατομμύρια ζωές. Η παρουσίαση που ακολουθεί αναπαριστά την πολεμική σκηνή της Ευρώπης από 1939 – 1945.

Slide 4

Eastern Task Force Western Task Force Center Task Force Montgomery Clark 1th Abn Div 15th Army Grp Alexander 15th Army Grp Alexander Patton Montgomery

Slide 5

Clark 15th Army Grp Alexander 21th Army Grp Montgomery 15th Army Grp Alexander Montgomery

Slide 6

21th Army Grp Montgomery 15th Army Grp Alexander 12th Army Grp Bradley 6th Army Grp Devers 21th Army Grp Montgomery 12th Army Grp Bradley 15th Army Grp Clark

Slide 7

15th Army Grp Clark 6th Army Grp Devers 21th Army Grp Montgomery 12th Army Grp Bradley

Πηγή: vox.com

SHARE:

24Media Network