Φωτογράφος του BBC “είδε” τον Ποσειδώνα στα κύματα – Τι είναι η παρειδωλία

Φωτογράφος του BBC “είδε” τον Ποσειδώνα στα κύματα – Τι είναι η παρειδωλία
Το εντυπωσιακό κλικ του Τζεφ Όβερς Instagram / @oversnap

Το πρόσωπο του Ποσειδώνα εμφανίστηκε στα μανιασμένα κύματα που φωτογράφισε ο Τζεφ Όβερς στο Σάσεξ. Το εντυπωσιακό καρέ του. Τι είναι το φαινόμενο της παρειδωλίας.

Ο φωτογράφος του BBC Τζεφ Όβερς φωτογράφιζε τα μανιασμένα κύματα στο λιμάνι του Newhaven του ανατολικού Σάσεξ, στη νότια Αγγλία, όταν σε ένα από τα “κλικ” είδε μια μορφή που έμοιαζε στον θεό της θάλασσας, σύμφωνα με τη μυθολογία, τον Ποσειδώνα.

Συγκεκριμένα, στη φωτογραφία που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο Όβερς έγραψε χαρακτηριστικά: “Ο Ποσειδώνας φάνηκε να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της σημερινής καταιγίδας – πρόκειται για μια ευθεία λήψη, χωρίς επεξεργασία”.

Το παραπάνω είναι ένα κλασικό παράδειγμα του φαινομένου της παρειδωλίας.

Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, παρειδωλία ονομάζεται το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο.

Η λέξη αυτή προέρχεται από το πρόθημα «παρά» (αντί, εκτός αλλά και σε αντίθεση με) και το Αρχαίο Ελληνικό ουσιαστικό «εἴδωλον» που σημαίνει μη πραγματική εικόνα, αναπαράσταση, ομοίωμα. Παραδείγματα παρειδωλίας είναι η αναγνώριση προσώπων στα σύννεφα ή στην επιφάνεια της Σελήνης και η ακρόαση μηνυμάτων κατά την ανάποδη αναπαραγωγή ηχογραφήσεων.

Άλλα “κλικ” του Τζεφ Όβερς:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα