Το "δρεπάνι" του Κρόνου που κόβει τη θάλασσα για 1 χλμ

Το "δρεπάνι" του Κρόνου που κόβει τη θάλασσα για 1 χλμ

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του νομού Αχαΐας είναι το ακρωτήριο του Δρεπάνου που έχει μορφή δρεπανιού από το οποίο άλλωστε πήρε το όνομα της η περιοχή. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο φημισμένες για Kite Surf.

Απολαύστε μια πτήση πάνω από έναν τόπο μοναδικό. Το ακρωτήριο που μπαίνει στη θάλασσα για 1 χλμ. και στέκει με τη στενή λωρίδα του αγέρωχο κόντρα στα έντονα κύματα και ρεύματα του Πατραϊκού Κόλπου.

Στην αρχαιότητα και σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Παυσανίας αναφέρει πως "ο Κρόνος έριξε στη θάλασσα το δρεπάνι με το οποίο ακρωτηρίασε τον πατέρα, τον Ουρανό. Για το λόγο αυτό καλούν το ακρωτήριο Δρέπανον".

Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1880. Βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναλειτούργησε μετά το 1945, αφού ξαναεπισκευάστηκε από το Ελληνικό Ναυτικό.

Το

Σήμερα το μέρος αποτελεί παράδεισο για τους windsurfers και τους kite surfers.

Απολαύστε την πτήση!

Όπως σημειώνεται στο ιστορικό λεξικό της Πάτρας του Κ.Ν. Τριανταφύλλου, "το ακρωτήριο έχει σχήμα δρεπάνου, είναι χαμηλό και σχηματίζει εκ των θαλασσίων ρευμάτων μάλλον παρά εκ της ποταμίου προσχώσεως υποβρύχιων αμμώδη γλώσσα. Επικίνδυνο στους ναυτιλλόμενους. Φάρος το 1888 και νέος το 1889 και περιστροφικός το 1930 αυτόματος. Τα ρηχά προχωρούν 1/2 μίλι και πολλά τα ναυάγια".

Στην περιοχή βρέθηκαν γεωμετρικοί ταφικοί πίθοι από νεκροταφείο αξιόλογου γεωμετρικού συνοικισμού που βρισκόταν σε ακμή. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών βρίσκονται αμφορείς και άλλα ευρήματα. Στις αρχές Νοεμβρίου 1825 ο μισός στρατός του Ιμπραήμ πέρασε δια θαλάσσης από το σημείο αυτό. Το 1831 οι δημογέροντες υπέγραψαν στο Δρέπανο υπέρ του Κυβερνήτη Καποδίστρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η γη των Κενταύρων: Μέσα στο μοναδικό επίπεδο δάσος στην Ελλάδα με τις ιερές δρυς

Ο θρύλος της Θήβας: Το αρχαίο λιμάνι με τις 100 τριήρεις που δεν άγγιξε ο χρόνος

Αποκάλυψη: Το ελληνικό σπίτι του homo sapiens με τον αρχαιότερο πλήρη ανθρώπινο σκελετό

Το κοσμοπολίτικο ελληνικό νησάκι που πας με τα πόδια

Παράξενα σχήματα στην άκρη της Ελλάδας - Όλη η αλήθεια

SHARE: