Μία εικόνα 1000 λέξεις: Όταν ο πράκτορας Πούτιν έκανε τον 'τουρίστα'

5/31/1988 President Reagan greets a young boy while touring Red Square during the Moscow Summit in the USSR
5/31/1988 President Reagan greets a young boy while touring Red Square during the Moscow Summit in the USSR 5/31/1988 PRESIDENT REAGAN GREETS A YOUNG BOY WHILE TOURING RED SQUARE DURING THE MOSCOW SUMMIT IN THE USSR

Μία απρόσμενη συνάντηση στην Κόκκινη Πλατεία 27 χρόνια πριν. Είναι ή όχι ο άνδρας με την φωτογραφική μηχανή ο Βλαντιμίρ Πούτιν;

O εξηντάχρονος Πιτ Σόουζα είχε την χαρά να είναι ο επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου με δύο διαφορετικούς προέδρους σε δύο διαφορετικές εποχές. Αυτή με τον Ρόναλντ Ρίγκαν, από το 1983 έως το 1989 και με τον Ομπάμα του οποίου ξεκίνησε καταγράφοντας την προεκλογική εκστρατεία για να καταλήξει ξανά, έως σήμερα, στην επίσημη οικία των Αμερικανών προέδρων.

Κάπου εκεί, στα πρώτα χρόνια της προεδρίας Ομπάμα ξεσκαρτάριζε το υλικό από την εποχή Ρίγκαν καθώς προετοίμαζε ένα φωτογραφικό λεύκωμα από την οκταετία του στην διακυβέρνηση της χώρας. Φωτογραφίες καθημερινές με την σύζυγο του Νάνσυ, επισκέψεις διάσημων στον Λευκό Οίκο, πολιτική δραστηριότητα και περιοδείες.

Μία εικόνα 1000 λέξεις: Όταν ο πράκτορας Πούτιν έκανε τον 'τουρίστα'

Κοντοστάθηκε σε μία από την επίσκεψη τους στην Μόσχα το καλοκαίρι του 1988 όταν ο πρόεδρος Ρίγκαν αποφάσισε να κάνει μία «αυθόρμητη» βόλτα στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με τον Γκορμπατσόφ. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή του ψυχρού πολέμου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, το Τείχος του Βερολίνου είναι ακόμη στην θέση του και το Ρόκι 4 παίζεται ακόμη στις αίθουσες Β' προβολής.

Μιλώντας στο NPR για αυτή του την εμπειρία ο Σόουζα ανάφερε ότι του είχε κάνει εντύπωση ότι οι άνθρωποι που συνομιλούσε ο πρόεδρος Ρίγκαν τον ρωτούσαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Του είχε φανεί αρκετά παράξενο να ρωτάνε τουρίστες τόσο στοχευμένες ερωτήσεις, κάτι που το συζήτησε αργότερα με ένα πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών για να λάβει την απάντηση ότι οι τουρίστες με τις φωτογραφικές μηχανές και τα παιδάκια που βολόδερναν αμέριμνα εκείνη την ημέρα στην Κόκκινη Πλατεία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά οικογένειες μελών της KGB.

Μία εικόνα 1000 λέξεις: Όταν ο πράκτορας Πούτιν έκανε τον 'τουρίστα'

Τότε μπορεί να μην είχε δώσει προσοχή στον ξανθό άνδρα πίσω από το παιδάκι που προτείνει το χέρι του για μία χειραψία με τον πάλαι ποτέ ηθοποιό και εκείνη την περίοδο πρόεδρο της Αμερικής. Αυτός λοιπόν ο ξανθός άνδρας έπαιζε τον δικό του ρόλο ως τουρίστας καθώς ήταν ένας ακόμη πράκτορας της KGB και όπως τα έφερε η τύχη ο μετέπειτα πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Σόουζα είναι πεπεισμένος ότι ήταν αυτός όπως και οι περισσότεροι που παρατηρούν την φωτογραφία όμως υπάρχουν και αυτοί που έχουν διαφορετική άποψη.

Την περίοδο εκείνη, ο Πούτιν, όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος, εργάζονταν για λογαριασμό της KGB στην Ανατολική Γερμανία και συγκεκριμένα στην Δρέσδη όπου ζούσε με την οικογένεια του. Είχε νόημα να του ζητήσουν να έρθει για να «παίξει τον ρόλο του» ή μήπως εκείνο το καλοκαίρι βρίσκονταν όντως στην Μόσχα σε διακοπές οπότε συνδύασε «χαρά και εργασία»;

Αυτοί που αμφισβητούν την παρουσία του Πούτιν στην συγκεκριμένη συνάντηση τονίζουν ότι ο ξανθός άντρας έχει πιο πλούσια κόμη από ότι είχε σε άλλες φωτογραφίες της ίδιας περιόδου ο πιο διάσημος κατάσκοπος της KGB ενώ από το δεξί του χέρι λείπει και το βαρύ ρολόι που δύσκολα αποχωριζόταν. Παράλληλα φαίνεται να είναι πιο λεπτός από τον Πούτιν εκείνης της εποχής που κατά δήλωση του είχε πάρει αρκετά κιλά από τα 4 λίτρα μπύρας που έπινε κάθε εβδομάδα στην Ανατολική Γερμανία.

Η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας το 2009 είχε πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις. Η φωτογραφία αυτή εμφανίσθηκε μετά απο την γνωστή σειρά φωτογραφιών που παρουσίαζαν την πιο σκληρή πλευρά του προέδρου Πούτιν, αυτές που ψάρευε ημίγυμνος ή που επιδίδονταν στις αγαπημένες του πολεμικές τέχνες. Κύκλοι του Κρεμλίνου άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρχε δάκτυλος Ομπάμα ο οποίος επιθυμούσε με την κοινοποίηση της να μειώσει τον Ρώσο πρόεδρο. Ο επίσημος εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν όταν ρωτήθηκε εκείνη την περίοδο για την φωτογραφία αρνήθηκε να τοποθετηθεί ενώ άλλοι Ρώσοι εμπειρογνώμονες υποστήριζαν ότι ο νεαρός με το στενό t shirt και την φωτογραφική στο στήθος δεν ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πάντως μία δεύτερη φωτογραφία - σπάνια και χαμηλής ανάλυσης όπου πατέρας και γιός πλέον εμφανίζονται με τα «καλά τους» περισσότερο μπερδεύει παρά βοηθάει στην επίλυση του μυστηρίου. 

Μία εικόνα 1000 λέξεις: Όταν ο πράκτορας Πούτιν έκανε τον 'τουρίστα'

- Με πληροφορίες από telegraph.co.uk και theguardian.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μια εικόνα 1000 λέξεις
SHARE:

24Media Network