Νότια Αφρική: Το ιερό καταφύγιο-στρατηγείο της Μαφίας

Νότια Αφρική: Το ιερό καταφύγιο-στρατηγείο της Μαφίας

Εδώ και 30 χρόνια η Νότια Αφρική αποτελεί για την Cosa Nostra το τελειότερο καταφύγιο που μπορούσε ποτέ να φανταστεί και παράλληλα ένα σημαντικότατο κέντρο για τις επιχειρήσεις της

Από τα πλούσια πεδία εξόρυξης διαμαντιών της Δυτικής Ακτής της Νότιας Αφρικής μέχρι τα ματωμένα διαμαντορυχεία της Ζιμπάμπουε και από ένα εργοστάσιο εμφιαλωμένου νερού στο Franschhoek μέχρι μια φάρμα στρουθοκαμήλων στην Ναμίμπια, τροφοδοτείται σήμερα η ιταλική Μαφία με «ζεστό χρήμα». Αρχιτέκτων και επικεφαλής αυτής της κερδοφόρας επιχείρησης είναι ο Βίτο Ρομπέρτο Παλατσόλο ή Ρόμπερτ βον Πάλας Κολμπατσένκο, όπως είναι επίσης γνωστός στην Αφρική. Ο πολυτιμότερος και ευφυέστερος τραπεζίτης της Cosa Nostra, αφού ξέφευγε επί τρεις δεκαετίες από την ιταλική δικαιοσύνη έχοντας βρει καταφύγιο στην Νότια Αφρική, της οποία έγινε πολίτης καθώς στην χώρα αυτή η συνεργασία με την Μαφία δεν αποτελεί έγκλημα, τελικά πιάστηκε από την Interpol στον δρόμο από Ταϋλάνδη προς Νότια Αφρική το 2012 και σήμερα βρίσκεται στις ιταλικές φυλακές Opera του Μιλάνο, εκτίοντας ποινή κάθειρξης 9 ετών για «συνεργασία με την Μαφία». Μετά από ενάμιση χρόνο σε συνθήκες απομόνωσης –βάσει του Άρθρου 41 της ιταλικής νομοθεσίας όσοι κατηγορούνται για σύνδεση με την Μαφία δεν μπορούν, μεταξύ άλλων, ούτε να δέχονται δώρα ούτε να έχουν επαφές με κανέναν από τον έξω κόσμο- ο 68χρονος Παλατσόλο μοιάζει έτοιμος να ανοίξει το στόμα του.

Νότια Αφρική: Το ιερό καταφύγιο-στρατηγείο της Μαφίας

Τον περασμένο Δεκέμβριο, λοιπόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου, ο Παλατσόλο δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των εισαγγελικών αρχών, στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν στην κατάσχεση σημαντικών χρηματικών ποσών συνεργατών του πρώην τραπεζίτη της Μαφίας και όχι μόνον… Ο Βίτο Παλατσόλο είναι άνθρωπος-κλειδί που γνωρίζει πάρα πολλά. Αν και το είδος της «συνεργασίας» Παλατσόλο και ιταλικών εισαγγελικών αρχών και, φυσικά, το περιεχόμενο των συνομιλιών παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, αρκετοί στην γειτονική χώρα δεν αποκλείουν να βγουν σύντομα στην επιφάνεια στοιχεία που εμπλέκουν και σημαντικά πολιτικά πρόσωπα.

Ο Παλατσόλο θεωρείται από πολλούς ένας μοντέρνος Μίδας. Ό, τι πιάνει, γίνεται χρυσός. Μεταξύ του 1976 και του 2012 έστησε μια αυτοκρατορία άνευ συνόρων. Ξεκίνησε την δράση του στην Γερμανία, σύντομα μετακινήθηκε στην Ελβετία και κατέληξε στην Νότια Αφρική, διακινώντας μέσω κρυφών φορολογικών παραδείσων απίστευτα κεφάλαια. Αυτή την στιγμή μπορεί μόνον να ονειρεύεται την πολυτελή ζωή του και τις χλιδάτες κατοικίες του στην Αφρική, όπως το ρετιρέ στο Victoria & Albert Waterfront ή τις βίλες στο Bantry Bay του Κέιπ Τάουν, όλα φτιαγμένα με χρήματα από το εμπόριο διαμαντιών και την εκμετάλλευση των ορυχείων στην Αγκόλα, την Ναμίμπια και την Ρωσία. Η εξαιρετική, ενδελεχής έρευνα που έγινε από κοινού από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ερευνητικής δημοσιογραφίας IRPI της Ιταλίας, ANCIR της Νότιας Αφρικής και του γερμανικού δικτύου Correct!v σε συνεργασία με αναλυτές δεδομένων της Quattro Gatti με έδρα στην Βρετανία, εμφανίζει όλη την αυτοκρατορία του Παλατσόλο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την έστησε, τις στρατηγικές διασυνδέσεις του με πολιτικά πρόσωπα στη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες και τις διαδρομές του μαύρου χρήματος της Μαφίας.

Νότια Αφρική: Το ιερό καταφύγιο-στρατηγείο της Μαφίας

«Ανεκτίμητος πάροχος υπηρεσιών»

Δίχως αμφιβολία, ο Βίτο Παλατσόλο με το επιχειρηματικό μυαλό του, τις σωστές διασυνδέσεις, τις κερδοφόρες επενδύσεις του και την άρτια γνώση του σκοτεινού δικτύου των offshores, αποτέλεσε έναν ανεκτίμητο πάροχο υπηρεσιών της Μαφίας. Είναι αυτός που την συνέδεσε με το εμπόριο διαμαντιών της Μαύρης Ηπείρου, που δημιούργησε ένα ασφαλές καταφύγιο για τα φυγόδικα μέλη της στη Νότια Αφρική και που άνοιξε τον δρόμο της υποσαχάριας Αφρικής στους Ιταλούς βιομηχάνους. Η σχέση του με την Cosa Nostra ξεκινά, βέβαια, από πολύ παλιά.

Ο Βίτο Παλατσόλο γεννήθηκε το 1947 στο Terrasini του Παλέρμο. Σε ηλικία 15 ετών μετακόμισε με τους γονείς του στην Ελβετία και όταν έκλεισε τα 17 του χρόνια επέστρεψε στην Ιταλία για να σπουδάσει. Στην Ρώμη άρχισε την εκπαίδευσή του ως μεταφραστής. Μιας και είχε ιδιαίτερη έφεση στις ξένες γλώσσες, άρχισε να εργάζεται σε τουριστικό γραφείο και σύντομα μιλούσε τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά. Κατά την διάρκεια μιας κρουαζιέρας στον Ρίνο, ο Παλατσόλο γνωρίζει την πρώτη του γυναίκα, την Γερμανίδα Μαργαρίτα Πίτερσεν. Παντρεύονται, αποκτούν δύο παιδιά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και μετακομίζουν στο Αμβούργο της Γερμανίας. Ο Βίτο Παλατσόλο είναι μόλις 20 ετών και πιάνει δουλειά στην Deutsche Bank με ιδιαίτερα καλές αποδοχές. Μόλις συγκεντρώνει 120.000 γερμανικά μάρκα (σε λιγότερο από έναν χρόνο) αφήνει την τράπεζα για να εργαστεί ως ιδιωτικός τραπεζίτης. Το 1974, ενώ βρίσκεται στην Ελβετία, γνωρίζει την Μιριάνα Κόνοπλιτς, κόρη του «βασιλιά των σμαραγδιών», του γεμμολόγου Κόνοπλιτς, ιδιοκτήτη της εταιρείας εμπορίας πολύτιμων λίθων Konoplitz S.A. Ο αδελφός του Παλατσόλο, Πιέτρο Εφίτσιο, εργαζόταν ήδη για τους Konopliz ως εκτιμητής διαμαντιών. Να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή στο εμπόριο πολύτιμων λίθων μόλις είχε διεισδύσει η Μαφία, χάρη στον Αντόνιο Μαντόνια, το αφεντικό της Cosa Nostra στο Παλέρμο.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε ακριβώς άρχισε η σχέση του Παλατσόλο με την Μαφία. Πάντως, σύντομα έγινε «άνθρωπος τιμής» βάσει των κανόνων της (πρόκειται για τίτλο που παίρνει κάποιος όταν του τον δίνουν τουλάχιστον τρεις παλιές και σεβαστές οικογένειες της Μαφίας). Το 1974 που έγινε και η γνωριμία με την Κόνοπλιτς, λέγεται πως ήταν ήδη μαφιόζος με περιοχή δράσης την Γερμανία και την Ελβετία υπό την εποπτεία του Μαντόνια. Το 1975 εργαζόταν για δύο γερμανικές εταιρείες: την Zoltan Zucker και την Christel Biersack Import Export. Ο Αντόνιο Μαντόνια ήταν εμπορικός πράκτορας της πρώτης και διευθυντής της δεύτερης. Η καθεμία εταιρία διακινούσε τεράστιες ποσότητες διαμαντιών και χρυσού έως ότου έκλεισαν την δεκαετία του 1990.

Νότια Αφρική: Το ιερό καταφύγιο-στρατηγείο της Μαφίας

Το 1982 προσφέρεται στον Βίτο Παλατσόλο η προεδρία της Consultfin SA, του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μιας εκ των τριών κορυφαίων ελβετικών τραπεζών στο Λουγκάνο. Τρία χρόνια μετά, η Ιταλία ζητά από τις ελβετικές αρχές την έκδοσή του καθώς υπάρχει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για συνεργασία με την Μαφία. Πρόκειται για την υπόθεση Pizza Connection (Σύνδεσμος Πίτσα), όπου η Μαφία πωλούσε μέσω ενός δικτύου πιτσαριών, ηρωίνη στη Νέα Υόρκη. Το κατηγορητήριο «μιλά» για ξέπλημα μαύρου χρήματος και η ποινή είναι τρία χρόνια και εννέα μήνες φυλάκιση. Ενώ βρίσκεται υπό έκδοση, οι ελβετικές αρχές του χαρίζουν ένα 24ωρο για να περάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του. Και εκεί είναι η χρυσή ευκαιρία διαφυγής. Ο Παλατσόλο διαφεύγει στη Νότιο Αφρική για να ανοίξει ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο εκεί.

Στενές επαφές με την πατρίδα

Όλα αυτά τα χρόνια στη Νότια Αφρική ο Παλατσόλο διατήρησε τις στρατηγικές του επαφές με τα ιταλικά κέντρα επιρροής και εξουσίας. Μάλιστα, η αδελφή του, η Σάρα Μοτίζι, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις επαφές του για να οδηγήσει τον σύζυγό της, Βίτο Μοτίζι, σε μια υποψηφιότητα στις εκλογές με το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Παλατσόλο ζήτησε από την αδελφή του να του επιστρέψει την χάρη, προσπαθώντας να βρει τρόπους να επηρεάσει προς όφελός του τις δικαστικές έρευνες. Ο Παλατσόλο συνδέθηκε άμεσα με μια ομάδα πολιτικών, λομπίστων και βιομηχάνων που ασκούσαν επιρροή στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας και ως αντάλλαγμα τους υποσχέθηκε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αλλά και επαφές με το πολιτικό καθεστώς στην Αγκόλα για πιθανές δουλειές.

Όσον αφορά την υπόθεση Pizza Connection, ο ίδιος θεώρησε ότι έγινε τότε ο αποδιοπομπαίος τράγος της Μαφίας μόνον επειδή ήταν ένας Σισιλιάνος που εργαζόταν σε μια ελβετική τράπεζα, κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος. Πάντως, ένα ήταν σίγουρο. Ο Βίτο Παλατσόλο δεν ήταν ένα απλός φυγάς. Γνώριζε μυστικά τραπεζικών λογαριασμών, έπαιζε τις offshore στα δάχτυλα, όπως και το εμπόριο πολύτιμων λίθων. Όπως υπογραμμίζουν οι δημοσιογράφοι Τζούλιο Ρουμπίνο και Σεσίλια Ανέζι στην έρευνά τους υπό τον τίτλο «Η Αφρική είναι Cosa Nostra», ο Παλατσόλο ήξερε πώς να κινεί την βασίλισσα στο σκάκι, ενώ σταδιακά γινόταν ένας βασιλιάς αναπτύσσοντας μια δική του αυλή με ισχυρούς Νοτιοαφρικάνους φίλους. Και φυσικά, αυτό ωφέλησε και την Cosa Nostra. Εάν τώρα, μετά από χρόνια άρνησης των κατηγοριών που τον βαραίνουν, ο Παλατσόλο σπάσει έστω και εν μέρει την σιωπή του, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτές για τις business της Μαφίας στην Ιταλία και τη Νότια Αφρική.

SHARE:

24Media Network