ΜΠΑΛΙ – ΑΘΗΝΑ: ΕΝΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΔΡΟΜΟΣ

Από το Μπαλί στην Αθήνα και σε όλο τον πλανήτη. Ο Wild Drawing, γνωστός και ως WD είναι ένας από τους καλύτερους street artists στη χώρα μας και όλο τον κόσμο (Pics)

Γκραφίτι, street art και η “μάχη” για την οπτική ανάπλαση του γκρίζου. Ένας καλλιτέχνης από το Μπαλί βρίσκεται στην Αθήνα, ζει ανάμεσα μας και “χτυπάει” τα αναγνωρίσιμα έργα του σε κάθε γωνιά της πόλης. Το WE μίλησε μαζί του για το σήμερα, αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Το Who is Who

O Wild Drawing, γνωστός και ως WD, έχει γεννηθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας και είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών στην Ινδονησία και της σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκη.

Η δραστηριότητά του στο δρόμο ξεκινά το 2000, ενώ από το 2006 ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές, και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές,εκθέσεις σε Ινδονησία, Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε events και φεστιβάλ graffiti/street art τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 

Η τεχνική του περιλαμβάνει όλη τη γκάμα αυτoύ που συνηθίζουμε να αποκαλούμε street art. Από paste ups και stencils μέχρι installations και free hand murals, ενώ το κύριο μέσο που χρησιμοποιεί για τις τοιχογραφίες του είναι ένας συνδυασμός ρολού με sprey.

Επιλέγει σημεία που είναι ήδη κατεστραμμένα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, και προσπαθεί πάντα να αλληλεπιδρά με το σημείο όπου εργάζεται – με τη χρήση διαφόρων στοιχείων που υπάρχουν σε αυτό – έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στο έργο και το χώρο που αυτό δημιουργείται.

Τα έργα του χαρακτηρίζονται από στοιχεία φωτορεαλισμού, επηρεασμένα από comics και graphic novels. Κοινωνικά φαινόμενα και life style, συχνά, αποτελούν πηγές έμπνευσής του. 

Αυτό που αγαπάει στο δρόμο, στο Δημόσιο Χώρο γενικά, είναι η ελευθερία έκφρασης και το γεγονός ότι μπορεί να μοιραστεί τις σκέψεις του με πολύ περισσότερο κόσμο, με τον οποιοδήποτε περάσει – τυχαία ή σκόπιμα – μπροστά από ένα έργο του.

Επίσης, ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον κομμάτι είναι η επαφή που έχει με τους περαστικούς κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου, με όλα τα θετικά ή και τα αρνητικά που μπορεί να συνοδεύουν το γεγονός αυτό…     

Όλα αυτά, αντισταθμίζουν τον εφήμερο χαρακτήρα του έργου. Αν τον ενδιέφερε να κάνει έργα που να αντέχουν στο χρόνο, θα έκανε μόνο πίνακες.

-Γιατί επέλεξες το “Wild Drawing” για nickname; Τι συμβολίζει για σένα;

Επιλέγοντας το “Wild Drawing”  είχα στο  μυαλό μου τα σχέδια που δημιουργούνται και ανθίζουν στην τσιμεντένια ζούγκλα της πόλης. Όσο για το icon που συνοδεύει συχνά τα έργα μου, το πλάσμα με το ραμμένο μάτι και στόμα είναι ένα σύμβολο αθωότητας και βίας μαζί.

-Μιλώντας για γκραφίτι και street art, κάποιοι τα θεωρούν “βανδαλισμό”. Τι θα τους απαντούσες;

Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι νομίζει. Προσωπικά, προτιμώ να βλέπω έναν τοίχο ζωγραφισμένο, από έναν τοίχο γκρι. Από την εμπειρία μου στο δρόμο και τα σχόλια που ακούω, πιστεύω ότι ο κόσμος είναι αρκετά εξοικειωμένος πια με αυτού του είδους τις δημόσιες αισθητικές παρεμβάσεις, γεγονός πραγματικά αισιόδοξο! Επίσης, πιστεύω πως μέσα από τέτοιες δράσεις φτάνουμε πιο κοντά στην επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου.

-Έχεις σπουδάσει καλές τέχνες. Γιατί επιλέγεις για “καμβά” σου τον δρόμο και τους εξωτερικούς χώρους; 

Ο δρόμος έχει ελευθερία, αδρεναλίνη, επικοινωνία, βάζει τους δικούς του όρους. Μπορείς να μοιραστείς τις ιδέες σου με πολύ περισσότερο κόσμο, υπάρχει διάδραση με τους ανθρώπους που κυκλοφορούν όσο δημιουργείς, γεννιούνται σκέψεις και συναισθήματα.

-Από τι εμπνέεσαι για να ζωγραφίσεις; Η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι έμπνευση για σένα;

Τα θέματά μου τα αντλώ από τη φύση, την τέχνη, την πόλη, την καθημερινότητα, τα κοινωνικά φαινόμενα Λογικό  λοιπόν είναι να μη με αφήνει αδιάφορο αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

-Σε ποια πόλη, χώρο ή σημείο θα ονειρευόσουν να κάνεις γκραφίτι και γιατί;

Θα ήθελα να βάψω σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι το όνειρό μου!

-Οικονομικά επιβιώνεις μέσα από την τέχνη σου;

Ακριβώς αυτό! Επιβιώνω, δε ζω…

-Παράλληλα ασχολείσαι και με άλλες μορφές τέχνης, όπως comic; Έχεις κάτι στα άμεσα πλάνα σου, κάποια έκθεση ή έκδοση;

Πράγματι τα comics είναι η άλλη μεγάλη μου αγάπη, η επιρροή των οποίων φαίνεται  άλλωστε και σε κάποια έργα μου στο δρόμο. Στα άμεσα πλάνα είναι η συμμετοχή μου στην έκθεση TIO ILAR μέσα στο Σεπτέμβρη στην Αθήνα και σε ό,τι αφορά τα comics, ετοιμάζω κάτι που θα εκδοθεί στο Μπαλί στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Beaching: Μάλτα, 2014

Capture-mural: Αθήνα, 2013

Fall in rEVOLution – mural: Αθήνα, 2013

Five euro – mural: Αθήνα, 2014

Hall οf Fate – mural: Αθήνα, 2014

Mother Nature – mural: Αθήνα, 2013

My song – mural: Αθήνα, 2013

Plato’s Academy Park – mural: Αθήνα, 2014

 

The LAST are LOST from LIST – mural: Αθήνα, 2014

Welcome to Athens: Αθήνα, 2012

*Ευχαριστούμε τον WD για την παραχώρηση άδειας για χρήση των έργων του

Photos © Wild Drawing

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα