Ακόμη 3 ασθενείς με γρίπη στην Εντατική, αλλά ο ΕΟΔΥ κατέγραψε μόνο 2 νέα κρούσματα

Ακόμη 3 ασθενείς με γρίπη στην Εντατική, αλλά ο ΕΟΔΥ κατέγραψε μόνο 2 νέα κρούσματα
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αττικής Alexandros Michailidis / SOOC

«Υποδιάγνωση» κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στα περιστατικά της γρίπης, ακόμα και αν αυταπόδεικτα η λοιμώδης νόσος βρίσκεται στα πρώτα στάδια της έξαρσης, όπως μαρτυρά ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ανεπαρκές και αναξιόπιστο φέρεται να είναι το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Sentinel), το οποίο καταγράφει κάθε εβδομάδα πόσοι πολίτες έχουν γριπώδη συνδρομή (συμπτώματα γρίπης που οφείλονται και σε άλλους ιούς) και πόσοι από αυτούς έχουν τελικά μολυνθεί από τον ιό της γρίπης.

Κι αυτό διότι ενώ στη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί μόλις 7 κρούσματα, σήμερα (Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου), αναφέρεται ότι 3 συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με γρίπη.

Και μπορεί να υπάρχουν μαθηματικά μοντέλα για την επιτήρηση της νόσου, όμως το μόνο που προκύπτει από τις τελευταίες εκθέσεις, είναι ότι το Sentinel θα πρέπει να αναβαθμιστεί άμεσα.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα καταφέρουν οι γιατροί να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει σοβαρή έξαρση και η γρίπη, η οποία προκαλεί βαριά νόσηση και θανάτους, θα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται από τον ΕΟΔΥ ως κοινό κρυολόγημα, το οποίο δεν έχει αξιοσημείωτα συμπτώματα και δεν χρειάζεται επιτήρηση.

Μόνο 2 κρούσματα γρίπης

Γι’ αυτήν την εβδομάδα, ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι καταγράφηκαν μόλις 2 κρούσματα γρίπης, από τα περιστατικά 37 περιστατικά που εξετάστηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Επίσης, ότι συνολικά από τις 3 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί μόλις 20 κρούσματα στη χώρα μας.

Τα 18 (90%) από αυτά ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 2 (10%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Πέντε άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μία γυναίκα 72 ετών έχασε τη ζωή της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα