Αμετακίνητοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζουν την απεργία

Αμετακίνητοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζουν την απεργία

Μεγάλες οι κοινωνικές επιπτώσεις της απεργίας στους ασφαλισμένους, υποστηρίζει ο ΕΟΠΥΥ. Χριστούγεννα χωρίς γιατρούς θα κάνουν οι ασφαλισμένοι

Συνεχίζουν την απεργία τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μέχρι 27 Δεκεμβρίου, όπως αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση των γιατρών.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί ο καθορισμός ραντεβού του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τους γιατρούς, ώστε να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα συνεδριάσουν και οι πρόεδροι των κατά τόπους συλλόγων γιατρών του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καλεί τους γιατρούς να επιστρέψουν στις εργασίες τους, επικεντρώνοντας στο τεράστιο κοινωνικό κόστος από την απεργία.

Ειδικότερα, στις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η απεργία των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται η διοίκηση του οργανισμού η οποία καλεί τους γιατρούς να προσέλθουν σε διάλογο με το υπουργείο Υγείας για να συζητήσουν τη λειτουργία του ενιαίου πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Οργανισμός κάνει ακόμη μια έκκληση στους ιατρούς να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών Ανικανότητας (αναρρωτικές άδειες, εγκυμοσύνης κ.λ.π.) και των Επιτροπών Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, «από τις 1.102, εδώ και μήνες, προγραμματισμένες Επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), κατά το διάστημα της απεργίας ακυρώθηκαν οι 863, που θα εξέταζαν 18.535 ασφαλισμένους. Οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν πολλούς μήνες τη σειρά τους και θα χρειαστεί να περιμένουν ξανά και να ταλαιπωρηθούν μένοντας, κάποιοι από αυτούς, χωρίς σύνταξη ή επίδομα.

Επίσης, μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν εξετάζονται από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές, έτσι ώστε να εγκριθούν οι αναρρωτικές τους άδειες και οι άδειες κατά τη διάρκεια της κυήσεως για να τους καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο σε 5 μονάδες (Μαρούσι, Καλλιθέα και 3 της Θεσσαλονίκης) ακυρώθηκαν περίπου 2.000 περιστατικά.

Παράλληλα, εκατοντάδες απόφοιτοι Λυκείου δεν εξετάζονται από τις επιτροπές αναπηρίας για να πάρουν το αναγκαίο πιστοποιητικό συμμετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με το ειδικό καθεστώς των Ατόμων με Αναπηρία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάνουν τη χρονιά».

«Η κατάργηση κρίσιμων κοινωνικών δικαιωμάτων όπως η πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις στο βωμό των κινητοποιήσεων, δεν μπορεί να είναι ανεκτή από την κοινωνία. Η περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα προσπάθεια διαλόγου μεταξύ γιατρών ΕΟΠΥΥ και Γεωργιάδη

SHARE:

24Media Network