Αρρυθμίες: Τι ακριβώς είναι και πότε πρέπει να μας ανησυχούν

Αρρυθμίες: Τι ακριβώς είναι και πότε πρέπει να μας ανησυχούν

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διαταραχές του ομαλού καρδιακού ρυθμού.

Με τον όρο «αρρυθμίες» εννοούμε τις διαταραχές του ομαλού καρδιακού ρυθμού. Η καρδιά υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργεί με σταθερό ρυθμό ο οποίος αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Οι αρρυθμίες μπορούν να συμβούν είτε στις άνω κοιλότητες της καρδιάς (κόλποι) είτε στις κάτω (κοιλίες). Ο καρδιολόγος στο Παλαιό Φάληρο Δεληγεώργης Αλέξανδρος μας εξηγεί αναλυτικά.

Οι αρρυθμίες συνήθως εκδηλώνονται ως έντονοι χτύποι στο στήθος, σαν φτερουγίσματα ή σαν αίσθημα κενού. Πολλές φορές συνοδεύονται από ζάλη, λιποθυμική τάση, δύσπνοια και πόνο στο στήθος και τότε χρήζουν λεπτομερούς διερεύνησης από καρδιολόγο.

Τα συνηθέστερα αίτια των αρρυθμιών είναι:

  • το άγχος, ο φόβος
  • ο πυρετός
  • η αναιμία
  • οι παθήσεις του θυρεοειδή
  • το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και οινοπνεύματος
  • η λήψη φαρμάκων σε λάθος δοσολογία
  • η παρουσία υποκείμενης καρδιακής νόσου όπως είναι η ισχαιμία του μυοκαρδίου
  • η καρδιακή ανεπάρκεια
  • οι μυοκαρδιοπάθειες
  • παθήσεις του ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς

Οι αρρυθμίες μπορούν να διακριθούν στις ακίνδυνες και στις επικίνδυνες, όσον αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για τον ασθενή και μπορούν να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Η κλινική σημασία και η βαρύτητα τους εξαρτάται από την φύση και την προέλευσή τους.

Ασθενείς με αρρυθμίες και φυσιολογική καρδιακή λειτουργία δεν διατρέχουν συνήθως σοβαρό κίνδυνο, όμως ασθενείς με αρρυθμίες και μη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, ιδίως στην περίπτωση που έχουν προηγηθεί εμφράγματα, διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο.

Οι αρρυθμίες ενδέχεται να μην αφορούν μια σοβαρή καρδιακή διαταραχή, όμως συχνά αποτελούν ένδειξη κάποιας σοβαρής και επικίνδυνης καρδιοπάθειας γι’ αυτό και απαιτείται καρδιολογική εκτίμηση.

Η διάγνωση τους γίνεται με ειδικές εξετάσεις, στις οποίες παραπέμπει ο καρδιολόγος προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση. Σε αυτές περιλαμβάνονται το ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας, ο υπέρηχος καρδίας προς αποκλεισμό οργανικής νόσου, η περιπατητική (24ωρη, 48ωρη και 7ήμερη) καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος ( Holter) και η δοκιμασία κοπώσεως για την συσχέτιση τους με την κόπωση.

Η θεραπεία των αρρυθμιών εξαρτάται από τη φύση τους (από το αν δηλαδή πρόκειται για απλές έκτακτες συστολές, ταχυκαρδίες, βραδυκαρδίες, κολπική μαρμαρυγή κ.τ.λ.) και από το αν υπάρχει υποκείμενη καρδιοπάθεια. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα ανάλογα με την περίπτωση αντιαρρυθμικά, ηρεμιστικά ή αντιπηκτικά.

Σε συγκεκριμένου τύπου αρρυθμίες (βραδυαρρυθμίες) γίνεται εμφύτευση βηματοδότη. Πρόκειται για ένα ειδικό μηχάνημα που με ηλεκτρικό ρεύμα δίνει ρυθμό στην καρδιά όταν παρουσιάζονται παύσεις του ρυθμού. Στην περίπτωση που εμφανισθούν αρρυθμίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο, γίνεται εμφύτευση ειδικού απινιδωτή, δηλαδή ενός μηχανήματος που επαναφέρει το ρυθμό της καρδιάς όταν αυτή παρουσιάσει αρρυθμία.

Για τις απλές αρρυθμίες, δηλαδή τις απλές έκτακτες συστολές, συνιστάται μία συνολική βελτίωση του τρόπου ζωής, όπως αποφυγή του στρες, διακοπή του καπνίσματος, μείωση ημερήσιας κατανάλωσης καφέ ή αλκοόλ κ.α. Στις πιο σύνθετες αρρυθμίες που υπάρχει υπόστρωμα καρδιακής νόσου, απαιτείται συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή και επί αποτυχίας περαιτέρω διερεύνηση -αντιμετώπιση με ηλεκτροφυσιολογική μελέτη και κατάλυση.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kardiologos-deligeorgis.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα