Κοροναϊός: Ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία

Κοροναϊός: Ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία
Στιγμιότυπο από την άσκηση προσομοίωσης αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Μέλη του ΕΚΑΒ και επιστημονικό προσωπικό «εκπαιδεύονται» με δράσεις προσομοίωσης για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» θα διενεργηθεί σήμερα άσκηση ετοιμότητας του προσωπικού, σχετικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης και αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος κοροναϊού. Σημειώνεται ότι ανάλογες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα.

Την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την επιτυχή έκβαση άσκησης προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στον πλήρη έλεγχο και επιχειρησιακό συντονισμό των προβλεπόμενων διαδικασιών, αναφορικά με την προετοιμασία και τη διακομιδή ύποπτου περιστατικού κορονοϊού από τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ, καθώς και την υποδοχή του από το νοσοκομείο αναφοράς.

Στην άσκηση προσομοίωσης αξιολογήθηκε η επιχειρησιακή λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα όλων των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η εφαρμογή των κανόνων διακομιδής και υποδοχής ύποπτου περιστατικού κορονοϊού, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δομών και υγειονομικών αρχών (Υπουργείο Υγείας, ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, ΕΟΔΥ, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΤΕΠ νοσοκομείου, Επιτροπή Λοιμώξεων νοσοκομείου).

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οριστικοποιήθηκαν τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς τα οποία είναι τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Την Τρίτη επίσης ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού από το Υπουργείο Υγείας για την προετοιμασία και θωράκιση της χώρας σχετικά με το νέο κορονοϊό και παρουσιάστηκε στο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας το σχέδιο δράσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα