Εμβολιασμός Παιδιών: Η κυβέρνηση βιάζεται, η Επιτροπή περιμένει

Εμβολιασμός Παιδιών: Η κυβέρνηση βιάζεται, η Επιτροπή περιμένει
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιτριγυρισμένος από παιδιά στη Μεσσηνία Eurokinissi

Αν και ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την έναρξη των εμβολιασμών για τα παιδιά 12-15 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολισμών δεν έχει ακόμη αποφανθεί επίσημα. Ποιες ενστάσεις υπάρχουν.

Άγνωστο παραμένει το πότε θα δοθεί το “πράσινο” φως εμβολιασμού για τα παιδιά 12-15 ετών από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, παρά τις Κυβερνητικές εξαγγελίες ότι η πλατφόρμα για το άνοιγμα των ραντεβού θα γίνει άμεσα. Κατά την χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ήταν ιδιαίτερα προσεχτική στις τοποθετήσεις της σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό εξακολουθεί να είναι υπό συζήτηση.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στη Μεσσηνία και σε συζήτηση με πολίτες, ανέφερε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα και για ηλικίες από 12 ετών και πάνω.

Όμως την ίδια ώρα η κα Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι “Ακόμη είμαστε στην επεξεργασία των δεδομένων, τα οποία αλλάζουν, πολύ γρήγορα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ενός προγράμματος. Θα έλεγα ότι η πλειονότητα έχει προτάξει τον εμβολιασμό των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ή των παιδιών που πρέπει να προασπίσουν, ευάλωτα άτομα”.

Η κα Θεοδωρίδου δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Εμβόλια και Παχυσαρκία

Το θέμα πάντως θα απασχολήσει και σήμερα στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Οι ειδικοί είναι έτοιμοι να δώσουν το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 -15 χρόνων με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και εξετάζουν επίσης τον εμβολιασμό και των υγιών παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Ωστόσο, διατυπώνονται και ενστάσεις από μέλη της Επιτροπής σχετικά με τον εμβολιασμό των υγιών παιδιών, καθώς σε αυτή τη φάση το κύριο βάρος θα πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό των ενηλίκων και να μην επισπεύδεται ο εμβολιασμός παιδιών για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας.

Όπως σημειώσαμε η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι στις περισσότερες χώρες έχει προταχθεί ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-15 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα και τόνισε ότι το πιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι η παχυσαρκία, επικαλούμενη στοιχεία νοσηλευόμενων παιδιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα: “Από δημοσιευμένη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για ένα διάστημα δύο μηνών που νοσηλεύτηκαν 204 έφηβοι, διαπιστώθηκε ότι το 70,6% ήταν έφηβοι που είχαν υποκείμενο νόσημα. Ποιο ήταν το κατ’ εξοχήν υποκείμενο νόσημα των εφήβων; Σε ποσοστό 36% ήταν η παχυσαρκία. Το ποσοστό είναι υψηλό και στη χώρα μας σε μία πρόδρομη μελέτη που κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δηλαδή ξεπερνάει το 25%”.

Σημείωσε δε ότι είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αναδείχθηκε ως ένας νέος ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου, μετά την προχωρημένη ηλικία, για εισαγωγή στα νοσοκομεία και για αυξημένους θανάτους λόγω της λοίμωξης από Covid.

Με βάση τα λεγόμενα αυτά, έμμεσα η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρει ότι τα άτομα με παχυσαρκία θα πρέπει αν εμβολιαστούν και ίσως από αυτή τη διαδικασία δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν τα παιδιά. Όμως ακόμη επίσημα η Εθνική Επιτροπή δεν έχει τοποθετηθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα