Εμβόλιο Κορονοϊού: Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τον εμβολιασμό των παιδιών

Εμβόλιο Κορονοϊού: Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τον εμβολιασμό των παιδιών
Εμβολιασμοί σε νοσοκομείο Eurokinissi

Το τελευταίο 10ήμερο του τρέχοντος μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-44 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Την ιδιαίτερη προσοχή με την οποία θα πρέπει να προσεγγίσουμε την χορήγηση εμβολίου για τον κορονοϊό, επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι τα παιδιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν “μικροί ενήλικες” και ότι θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών που γίνονται. Όπως είπε, ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά, είναι μικρός και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο θέμα των εμβολίων και πρόσφατα αναθεωρήθηκαν σε Βρετανία και Γερμανία οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και αυτές οι συστάσεις στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Στη Βρετανία συστήνεται ο εμβολιασμός άνω των 40 ετών και στη Γερμανία άνω των 18 ετών. Όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε δεδομένα, είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Αναφέρθηκε και στη χορήγηση άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικού, ωστόσο μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια συστήνεται η πρώτη και δεύτερη δόση να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο.

Πορεία εμβολιασμών

Σύμφωνα επίσης με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους μέχρι σήμερα έχουν γίνει στη χώρα 3.740000 εμβολιασμοί, με 1.245000 συμπολίτες μας να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις δηλαδή κάλυψη 12%, ενώ το περίπου 23,7% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Ανακοίνωσε ακόμη ότι το τελευταίο 10ημερο του Μάη θα ανοίξει η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού των ατόμων ηλικίας από 30 έως 44 ετών, με όλα τα εμβόλια. Αυτό θα γίνεται “σπαστά” δηλαδή πρώτα οι 40-44, εν συνεχεία οι 35-39 και τέλος οι 30-34.

Από σήμερα θα καταγράφονται 3 δείκτες σχετικά με τον εμβολιασμό, δηλαδή ο αριθμός εκείνων που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, εκείνων που έχουν λάβει δύο και εκείνων που έχουν ολοκληρωμένο εμβολιασμό. Για τους εμβολιασμένους με Johnson & Johnson τα στοιχεία θα καταγράφονται άμεσα στον πρώτο και τρίτο δείκτη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άτομα έχουν χρησιμοποιήσει το ψηφιακό σύστημα για τα εμβόλια.

Σχετικά με τι παραδόσεις, μέσα στο Μάιο επανέλαβε ότι θα λάβουμε 2,15 εκατ. εμβόλια από τη pfizer και 350.00 από τη Moderna. Από τη Johnson & Johnson έχουν επιβεβαιωθεί 220.000 δόσεις και αναμένεται επιβεβαίωση για άλλες 80.000, ενώ από την AstraZeneca έχει επιβεβαιώσει τις πρώτες παραδόσεις και αναμένεται οι επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς των υγειονομικών ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί το 82% των γιατρών και το 63% των νοσηλευτών και στον ιδιωτικό τομέα το 88% των γιατρών και 62% των νοσηλευτών, ενώ σχετικά με το λοιπό προσωπικό τα ποσοστά ήταν 60% και 63% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα