Εμβόλιο Κορονοϊού: Πιθανότατα σήμερα η εισήγηση για την χορήγηση 4ης δόσης σε ηλικιωμένους

Εμβόλιο Κορονοϊού: Πιθανότατα σήμερα η εισήγηση για την χορήγηση 4ης δόσης σε ηλικιωμένους
Εμβολιασμοί για τον κορονοϊό AP Photo/Giannis Papanikos

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία θα επανεξετάσει και πάλι το θέμα του εμβολιασμού με 4η δόση δίνοντας το πράσινο φως για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Το θέμα της χορήγησης 4ης δόσης εμβολίου για κορονοϊό στην ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της. Πιθανότατα η Επιτροπή να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των εμβολιασμών στα άτομα προκειμένου να θωρακιστούν καλύτερα έναντι της επέλασης της πανδημία της Όμικρον 2.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τοποθετήθηκε στο θέμα αυτό στην τελευταία τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, διευκρινίζοντας ότι η χορήγηση 4ης δόσης δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά τους ηλικιωμένους.

Όπως είχε σημειώσει “Η ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης δεν αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ηλικίας και συνεπώς λόγω γήρανσης και του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά για την 4η δόση ότι δεν προσφέρει πολλά στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με την τρίτη δόση. Όμως για τα ηλικιωμένα άτομα, την ομάδα που κατά προτεραιοποίηση εμβολιάστηκε πρώτη, και αυτές οι μικρές αλλαγές της ανοσιακής ενίσχυσης μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αποδεκτός ένας δεύτερος επαναληπτικός ή αναμνηστικός εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους και ευάλωτα άτομα σε δομές, με διαφορετική ηλικία ανά κράτος. Η Σουηδία προτείνει άτομα άνω των 80 χρόνων, η Γερμανία άνω των 70, η Αγγλία άνω των 75″.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία του εμβολιασμού όπως για το πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί, πως θα γίνει η προτεραιοποίηση, ποια θα πρέπει να είναι η χρονική απόσταση μεταξύ τρίτης και τέταρτης δόσης κλπ θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας μετά και την τοποθέτηση της Επιτροπής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα