Εμβόλιο Κορονοϊού: Από 14/9 η τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Εμβόλιο Κορονοϊού: Από 14/9 η τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς
Εμβολιασμοί shutterstock

Η αναμνηστική δόση εμβολίου αφορά σε πρώτη φάση 285.000 πολίτες ενώ θα υπάρχει συνέχεια και σε άλλες ομάδες πληθυσμού.

Με την πληθυσμιακή ομάδα ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ξεκινά ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η διαδικασία αφορά 285.000 πολίτες και η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει την Τρίτη 14/9, ενώ μία ημέρα πριν θα σταλεί σε όλους τους πολίτες της κατηγορίας μήνυμα για το ραντεβού τους.

Την ίδια στιγμή η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ακολουθούν τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60ετών και εκείνων που αντιμετωπίζουν αυξημένη έκθεση αλλά και χρόνια νοσήματα.

Η καθηγήτρια σημείωσε ακόμη ότι σημειώνεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία. Στοιχεία από την Αμερική έδειξαν πως από την 1/3/20-14/8/21 δεκαπλασιάστηκαν οι νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι ανεμβλίαστοι έφηβοι είχαν 10πλασια πιθανότητα να νοσηλευτούν έναντι των εμβολιασμένων.

Μάλιστα ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι συνολικά πάνω από 100.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί και συγκεκριμένα στην ηλικία των 18-24 ετών έχει εμβολιαστεί το 45% του πληθυσμού, ποσοστό που φτάνει το 47% με βάση και τα κλεισμένα ραντεβού. Στην ηλικία των 15-17 ετών το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 20% και με τα ραντεβού φτάνει το 23% και συγκεκριμένα έχουν εμβολιαστεί 74.000 έφηβοι. Τέλος στην ηλικία 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί το 9,6% και το ποσοστό φτάνει στο 11,5%, ενώ συνολικά 36.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιστεί.

Σχετικά με τις εγκύους σημείωσε ότι η επικράτηση της Μετάλλαξης Δέλτα υπαγορεύει την σταθερή υπενθύμιση τους εμβολιασμού τους. Η καθηγήτρια ανέφερε ότι μέχρι σήμερα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν νοσηλευτεί 29 έγκυες σε μονάδες εντατικής, οι 25 μέσα στο 2021, και δυο έχουν καταλήξει.

Τόνισε ότι στοιχεία μελετών έχουν δείξει πως ο εμβολιασμός ακόμη και στις πρώτες εβδομάδες κύησης είναι απόλυτα ασφαλή και τόνισε ότι μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όσον αφορά στην Τρίτη Δόσης επανέλαβε ότι στόχος είναι αν δοθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό αι χρειάζεται να υπάρξει ενίσχυση Επίσης και σε άτομα όπου τα επίπεδα των αντισωμάτων έχουν μειωθεί λόγω της παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα