Εμβόλιο Οξφόρδης: Ατομική προστασία, δεν περιορίζει τη μετάδοση – Πόσο καιρό θα έχει δράση

Εμβόλιο Οξφόρδης: Ατομική προστασία, δεν περιορίζει τη μετάδοση – Πόσο καιρό θα έχει δράση
Δοκιμές για το εμβόλιο στο Oxford University AP

Μετά και τη δεύτερη επιπλοκή σε εθελοντή οι ανησυχίες για το πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο μεγαλώνουν, ενώ πολλά παραμένουν και τα ερωτήματα για τη διάρκεια της ανοσίας που αυτό θα παρέχει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ανοσολογίας του τμήματος βιοχημείας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πέτρο Λιγοξυγκάκη, το εμβόλιο της Οξφόρδης πιθανότατα προστατεύει τον οργανισμό, αλλά δεν είναι δεδομένο πως θα μπορεί να σταματά τη μετάδοση του ιού.

“Παρέχει ατομική προστασία, θα προστατεύει από τη βαριά πνευμονία που μπορεί να πάρει κανείς από τον COVID-19 αλλά ίσως να μην προστατεύει στη μεταφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο”, είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής. “Οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλης διάρκειας η προστασία, ίσως ένα χρόνο ή λίγο λιγότερο από αυτό το διάστημα”.

Θετικό για τον καθηγητή ωστόσο, είναι το γεγονός ότι και άλλες έρευνες βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ενώ χαρακτηρίζει το εμβόλιο της Ρωσίας ένα “μαύρο κουτί”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα απαραίτητα στάδια παραγωγής ενός εμβολίου είναι τρία: Η μόλυνση ικανοποιητικού αριθμού πληθυσμού, η έγκριση των δεδομένων από τις αρμόδιες αρχές των χωρών και η παραγωγή του εμβολίου σε δισεκατομμύρια δόσεις. Όπως τόνισε ο καθηγητής, ίσως το εμβόλιο να είναι έτοιμο στα τέλη του Ιανουαρίου.

Εκτός από την Παρασκευή ενός εμβολίου, μεγάλο είναι το στοίχημα  και της παραγωγής του σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο AZD1222 που αναμενόταν να εγκριθεί στην Ευρώπη στα μέσα Νοεμβρίου έχει “μείνει πίσω” μετά τις ανεπιθύμητες ενέργειες στις δύο εθελόντριες, ενώ περίπου 18.000 άτομα σε όλο τον πλανήτη έχουν δεχθεί το εμβόλιο σε πειραματικό στάδιο. 

Η ίδια η AstraZeneca αναφέρει ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι το εμβόλιο να έχει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50%, το όριο που έχει καθορίσει ο FDA δηλαδή. Παράλληλα, συνεχίζονται οι δοκιμές της Pfizer και της Moderna.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα