ΕΟΠΥΥ: Απλήρωτοι φαρμακοποιοί για εμβόλια γρίπης και εγγραφές στον Προσωπικό Γιατρό

ΕΟΠΥΥ: Απλήρωτοι φαρμακοποιοί για εμβόλια γρίπης και εγγραφές στον Προσωπικό Γιατρό
Φαρμακείο Eurokinissi

Χάος επικρατεί με τις αποζημιώσεις στους φαρμακοποιούς, για διαφορετικό λόγο και από διαφορετική υπηρεσία, σε κάθε περίπτωση.

Μπορεί οι φαρμακοποιοί να έχουν υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια με κάθε τρόπο το υπουργείο Υγείας (ραντεβού για τα εμβόλια της πανδημίας, εγγραφές στον προσωπικό γιατρό κ.ά.), ωστόσο, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις αποζημιώσεις τους από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), αρκετά φαρμακεία σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ για τα εμβόλια της γρίπης που έχουν χορηγήσει χωρίς συνταγή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε ανακοινώσει ότι τα εμβόλια της γρίπης θα χορηγούνται στους ηλικιωμένους πολίτες (και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου) δωρεάν και δίχως ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί θα αποζημιώνονται κανονικά για τα σκευάσματα που θα χορηγούν.

Ωστόσο, τώρα, Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αρνούνται να αποζημιώσουν τους φαρμακοποιούς σε αρκετές περιοχές της χώρας για τα σκευάσματα που έχουν χορηγήσει, καθώς, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι «δεν υπάρχει φύλλο έκδοσης ιατρού».

Ως εκ τούτου, ο ΠΦΣ απέστειλε στη διευθύντρια της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, Γιώτα Λίτσα, επιστολή, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι κάποιες ΠΕΔΙ «προβαίνουν στην επιβολή περικοπών λόγω της “απώλειας φύλλου έκδοσης ιατρού”, ενώ πλέον για τη διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών δεν απαιτείται συνταγογράφηση».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2022, τα ιδιωτικά φαρμακεία δύνανται σε έντυπα διενέργειας να καταχωρούν τα αντιγριπικά εμβόλια τα οποία διενεργούν στους πολίτες χωρίς ιατρική συνταγή και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Δεν νοείται, οι διενεργούντες τον διοικητικό έλεγχο υπάλληλοι των Περιφερειακών Διευθύνσεων να δηλώνουν άγνοια της νομοθεσίας , όπως και άγνοια των εγκυκλίων που έχουν αποσταλεί από την κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και να προβαίνουν σε άδικες περικοπές εις βάρος των φαρμακοποιών», αναφέρει στην επιστολή του ο ΠΦΣ.

Το φαινόμενο ορισμένες ΠΕΔΙ να αγνοούν τις εγκυκλίους της κεντρικής διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ή να τις ερμηνεύουν κατά το δοκούν, έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα, σύμφωνα με τον ΠΦΣ και ζητά τις άμεσες ενέργειες της κ. Λίτσα για την ενημέρωση των ΠΕΔΙ και την απόσυρση των προτεινόμενων περικοπών.

Παράλληλα, οι Φαρμακοποιοί τονίζουν στα μέλη τους ότι σε περίπτωση που υπάρξει άρνηση της αποζημίωσης για τα εμβόλια της γρίπης, οι πρόεδροι των κατά τόπους Φαρμακευτικών Συλλόγων θα πρέπει να ενημερώνουν είτε τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ή τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου, είτε το helpdesk του ΠΦΣ.

Καθυστέρηση στις πληρωμές για τον Προσωπικό Γιατρό

Την ίδια στιγμή πολύμηνες είναι οι καθυστερήσεις για την εξόφληση των οφειλόμενων στους φαρμακοποιούς και για την υπηρεσία της εγγραφής των πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό.

Μάλιστα, το έργο τους σε αυτήν την κατεύθυνση είναι τόσο σημαντικό, που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, αν τα φαρμακεία δεν υπήρχαν ως φυσικά σημεία εγγραφής των ηλικιωμένων, σήμερα ο Προσωπικός Γιατρός θα είχε ελάχιστους εγγεγραμμένους.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε τρία βασικά προβλήματα, τα οποία όμως βρίσκονται σε φάση επίλυσης:

  • Ο Προσωπικός Γιατρός αφορά πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και τα ελληνικά μηχανογραφικά συστήματα θα πρέπει να προσαρμοστούν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί.
  • Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κοπεί ξεχωριστό τιμολόγιο για κάθε μήνα υποβολής και όχι ένα ενιαίο για όλους τους μήνες. Η εναρμόνιση των προγραμμάτων θα ανοίξει το δρόμο.
  • Είχαν καταγραφεί λάθη διατύπωσης στον σχετικό νόμο, τα οποία όμως πλέον έχουν διορθωθεί.
  • Υπάρχει αναντιστοιχία των δικαιωμάτων που παραχωρούνται από το Κέντρο Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ), με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Το θέμα της «επικοινωνίας» των δύο φορέων, όμως, βρίσκεται σε φάση επίλυσης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα