Επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη

FILE - In this Thursday, Jan. 29, 2015, file photo, pediatrician Charles Goodman vaccinates 1-year-old Cameron Fierro with the measles-mumps-rubella vaccine, or MMR vaccine, at his practice in Northridge, Calif. A new study published in the journal Science suggests the measles vaccine not only prevents measles, but may also help the body ward off other infections. The vaccine was in the spotlight this year after a large measles outbreak linked to Disneyland sickened people in the U.S., Mexico and Canada. (AP Photo/Damian Dovarganes,File)
FILE - In this Thursday, Jan. 29, 2015, file photo, pediatrician Charles Goodman vaccinates 1-year-old Cameron Fierro with the measles-mumps-rubella vaccine, or MMR vaccine, at his practice in Northridge, Calif. A new study published in the journal Science suggests the measles vaccine not only prevents measles, but may also help the body ward off other infections. The vaccine was in the spotlight this year after a large measles outbreak linked to Disneyland sickened people in the U.S., Mexico and Canada. (AP Photo/Damian Dovarganes,File) AP

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη λόγω του ανεπαρκούς εμβολιασμού του πληθυσμού. Τριπλασιασμός των κρουσμάτων στην Ιταλία

Επιδημία ιλαράς πλήττει την Ευρώπη, από τη Γαλλία μέχρι την Ουκρανία, λόγω του ανεπαρκούς εμβολιασμού του πληθυσμού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως αναφέρει το BBC, ο ΠΟΥ κατέγραψε τους τελευταίους μήνες περισσότερα από 500 κρούσματα στην Ευρώπη, από τα οποία τα 474 σε επτά χώρες. Στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στην Ουκρανία. Η Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά κρούσματα (283) και η Ρουμανία, με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016, είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Μάλιστα, στην Ιταλία τα περιστατικά τριπλασιάστηκαν τον περασμένο χρόνο, καθώς οι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους λόγω του φόβου για διασύνδεση των εμβολίων με αυτιστικά επεισόδια.

Η ιλαρά, μια ιογενής λοίμωξη ιδιαίτερα μεταδοτική, που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και ερυθηματώδες εξάνθημα, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ένα "ασφαλές και αποτελεσματικό" εμβόλιο, υπενθύμισε ο ΠΟΥ. Δυστυχώς όμως στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, του ορίου που θεωρείται απαραίτητο να ξεπεραστεί για να εξαλειφθεί η επιδημία.

"Ενώ προοδεύαμε με συστηματικό τρόπο προς την εξάλειψη της ασθένειας τα δύο τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη", δήλωσε η Σουζάνα Γιάκαμπ, η διευθύντρια του τομέα της Ευρώπης στον ΠΟΥ.

Στις φτωχότερες χώρες του κόσμου το κόστος του εμβολίου παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για τον εμβολιασμό των κατοίκων, αλλά στην Ευρώπη το πρόβλημα έγκειται μάλλον στον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι για τα εμβόλια, εκτιμά ο ΠΟΥ.

Φωτογραφία: AP Photo/Damian Dovarganes

SHARE: