Έτοιμο το σύστημα για τη διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία

Έτοιμο το σύστημα για τη διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία
Φωτογραφία αρχείου από φάρμακα σε συρτάρι φαρμακείου. Eurokinissi

Μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διανομή φαρμάκων για ασθενείς με καρκίνο και Πολλαπλή Σκλήρυνση από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προκειμένου να εξαλειφθούν οι ουρές από ασθενείς με δύσκολα νοσήματα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο και αφορά στη διανομή μιας σειράς ακριβώς θεραπειών από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Πρόκειται για 44 ογκολογικά σκευάσματα και φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση που πλέον βγαίνουν εκτός τους δικτύου των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια, αν και το σύστημα είναι έτοιμο, δεν είναι δυνατή η έναρξη της διαδικασίας άμεσα δηλαδή από αύριο 1/1/2020, όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, αλλά μετατίθεται λίγες εβδομάδες μετά.

Όπως επισημαίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, η πλατφόρμα στην οποία θα διασυνδεθούν τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι έτοιμη, ενώ έχουν γίνει οι σχετικές τεχνικές εργασίες και οι παραμετροποιήσεις. Στις 2 Ιανουαρίου θα υπάρξει δε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον οργανισμό προ τους φαρμακοποιούς, ώστε να δηλωθεί η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στη σχετική διαδικασία. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν αντίστοιχα οι φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να γνωρίζουν ποια είναι τα συνεργαζόμενα φαρμακεία στα οποία θα αποστέλλουν στο εξής τα φάρμακά τους, τα οποία μέχρι σήμερα κατευθύνονταν αποκλειστικά στο δίκτυο των περίπου 30 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βασίλης Κικίλιας από την αρχή της θητείας του έκανε ξεκάθαρο ότι επιδιώκει τον περιορισμό των «ουρών της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μετά τη συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές, προχώρησε και σε συμφωνία με τους φαρμακοποιούς. Επίσης οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη ενημερωθεί για το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ και έχουν υποβάλλει παρατηρήσεις.

Συνολικά εκτιμάται ότι το σχέδιο αφορά σε πάνω από 25.000 συνταγές μηνιαίως αξίας 166 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση που μέχρι σήμερα εκτελούνται μόνο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πάντως οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο διανομής, το κόστος αλλά και την εξασφάλιση ότι το κάθε φάρμακο θα καταλήγει στον ασθενή. Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι τα φαρμακεία θα διακινούν δωρεάν τα ΦΥΚ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς να είναι γνωστό το ποιος θα καλύψει μετά τις όποιες απαιτήσεις των φαρμακοποιών.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι η «διασύνδεση» του κάθε ασθενή με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ και τον προσωπικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας. Δυσκολία σ’ αυτό φαίνεται να επιφέρει και το γεγονός ότι κάθε ασθενής θα πρέπει για κάθε συνταγή του να συνδέεται στο σύστημα και να επιλέγει το φαρμακείο παραλαβής.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση, όπως είχε ανακοινωθεί, τα φάρμακα που θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων θα είναι 44 και συγκεκριμένα 4 για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (6 κωδικοί ΕΟΦ) και 40 αντικαρκινικά (93 κωδικοί ΕΟΦ), από 27 εταιρείες, αντί των 59 που είχε καταγραφεί στην αρχική ενημέρωση προς τον ΠΦΣ. Πρόκειται αποκλειστικά για θεραπείες που λαμβάνονται από το στόμα και δεν χρειάζονται διατήρηση σε ψυγείο. Σύμφωνα με πληροφορίες 2 έχουν εξαιρεθεί καθώς δεν θα μπορούν να διακινηθούν εκτός ΕΟΠΥΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή εκτέλεσης της συνταγής από ιδιωτικό φαρμακείο ή από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ θα είναι του ίδιου του ασθενούς, μέσω του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας του στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΥΥ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα