Εξασφαλισμένη η επάρκεια εμβολίων στη μάχη κατά της γρίπης

Εξασφαλισμένη η επάρκεια εμβολίων στη μάχη κατά της γρίπης
Φωτογραφία αρχείου. 123RF.COM

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ.

Ως το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης κατά της εποχικής γρίπης θεωρείται αποδεδειγμένα ο εμβολισμός, με την επιστημονική κοινότητα να τονίζει ότι είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες αυξημένου κινδύνου. Μάλιστα προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω διάχυση του σχετικού μηνύματος, φαρμακοποιοί και δημοσιογράφοι συντονίζονται με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση. Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη φροντίσει για την σταθερή τροφοδοσία της αγοράς με εμβόλια έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια δόσεις, ποσότητα αυξημένη κατά περίπου 25% σε σχέση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) για την περίοδο 2018-2019, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν δεν είχαν κάνει φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Επίσης στον Ελληνικό πληθυσμό η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη εκτιμήθηκε ότι ήταν 42% (συνολικά για όλους τους τύπους γρίπης και όλες τις ηλικίες), δηλαδή το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης σχεδόν κατά το ήμισυ.

Ειδικότερα κατά το 2018:

300.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών νοσούν από γρίπη στην Ελλάδα κάθε χρόνο

388 πολίτες αρρώστησαν  πολύ σοβαρά από τη γρίπη και από αυτούς μόνο 15 είχαν εμβολιαστεί

374 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας

154 απεβίωσαν  

Σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, ενημέρωσης –ευαισθητοποίηση του κοινού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.  Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού , παρουσία της προέδρου της ΕΣΗΕΑ κυρίας Μαρίας Αντωνιάδου , «Υλοποιούμε , συμμετέχουμε και στηρίζουμε δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση του κοινού σε θέματα Δημόσιας Υγείας, με την εμπειρία και την γνώση που διαθέτουμε ως επιστήμονες της Υγείας. Διαθέτουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της προσφοράς  προς τον ασθενή –πολίτη λόγω της δυνατότητας άμεσης προσβασιμότητας στον χώρο του φαρμακείο εξαιτίας της άριστης διασποράς τους στην χώρα μας και της  επιστημονικής επάρκειας και γνώσης του Φαρμακοποιού».

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κυρία Μαρία Αντωνιάδου μιλώντας ανέφερε μεταξύ άλλων πώς «Το μορφωτικό ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ πρωτοστατεί σε θέματα ενημέρωσης κοινωνικών  προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κοινή πρωτοβουλία με τον ΠΦΣ για τον εμβολιασμό και τα αντιοβιοτικά».

Ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός ιατρός, αναπληρωτής αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ, αντιπρόεδρος Β’ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής τόνισε πώς καλό είναι να γίνεται ο εμβολιασμός στα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ώστε ο πληθυσμός να είναι καλυμμένος όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορύφωση της γρίπης.

https://www.news247.gr/download/1029//009000/pfs.pdf

Η εκστρατεία ενημέρωσης  θα κλιμακωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:

Με την προβολή ενός κοινωνικού σποτ στο οποίο συνεισέφεραν  αφιλοκερδώς οι :

Μαρία Κορινθίου, Ηθοποιός 

Γιώργος Παπαδάκης , Δημοσιογράφος

Κατερίνα Παπακωστοπούλου, Δημοσιογράφος

Άκης Σακελλαρίου , Ηθοποιός

Βασίλης Τοροσίδης , Ποδοσφαιριστής

Οι Φαρμακοποιοί  οι οποίοι πλέον με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο έχουν και τη νομική κάλυψη ώστε να εμβολιάζουν, αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο σε θέματα προστασίας  δημόσιας Υγείας και πέρυσι εμβολίασαν περί τα 2 εκατομμύρια Έλληνες. Να αναφέρουμε ακόμη ότι ήδη  έχει χορηγηθεί το 25% των εμβολίων ενώ μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου που θεωρείται και τυπικά η ολοκλήρωση της εμβολιαστικής περιόδου η χορήγηση των υπολοίπων θα γίνεται ομαλά χωρίς το φόβο ελλείψεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα