“Ευλογιά των πιθήκων”: Εντοπίστηκε σπάνιο κρούσμα στη Βρετανία

“Ευλογιά των πιθήκων”: Εντοπίστηκε σπάνιο κρούσμα στη Βρετανία
Εργαστήριο iStock

Τον εντοπισμό ενός σπάνιου κρούσματος της "ευλογιάς των πιθήκων" ανακοίνωσε ο Οργανισμός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ιστορικό του ασθενή, τα αρχικά συμπτώματα και το ενδεχόμενο βαριάς νόσησης.

Σπάνιο κρούσματα της “ευλογιάς των πιθήκων” εντοπίστηκε στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Sky News, ο ασθενής ο οποίος πιστεύεται ότι προσβλήθηκε από τον ιό σε ταξίδι του στη Νιγηρία, νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα μολυσματικών ασθενειών στο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust στο Λονδίνο.

Αν και η εν λόγω μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, ο κίνδυνος μετάδοσης στο ευρύ κοινό είναι πολύ χαμηλός. Σύμφωνα με το NHS, η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται κυρίως από άγρια ζώα σε περιοχές της δυτικής ή κεντρικής Αφρικής.

Τα αρχικά συμπτώματα της μόλυνσης

Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία και εξάντληση, ωστόσο, δεν αποκλείεται για ορισμένους ασθενείς να νοσήσουν βαριά.

“Το UKHSA και το NHS έχουν καθιερωμένες και ισχυρές διαδικασίες ελέγχου των λοιμώξεων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εισαγόμενης μολυσματικής νόσου και αυτές θα τηρούνται αυστηρά”, δήλωσε ο δρ Κόλιν Μπράουν, διευθυντής κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, η ευλογιά των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 όταν εμφανίστηκαν κρούσματα ασθένειας που μοιάζει με ευλογιά σε πιθήκους που κρατήθηκαν για έρευνα.

Το πρώτο κρούσμα ανθρώπου καταγράφηκε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2019, ένας ασθενής διαγνώστηκε με ευλογιά των πιθήκων στην Αγγλία και δύο ακόμα περιπτώσεις καταγράφηκαν στο Ισραήλ το 2018 και στη Σιγκαπούρη το 2019.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα