Ευλογιά των πιθήκων: Μόλις 1 στα 3 κρούσματα είναι εισαγόμενο

Ευλογιά των πιθήκων: Μόλις 1 στα 3 κρούσματα είναι εισαγόμενο
ISTOCK

Δυναμική μιας νέας επιδημίας φαίνεται να παίρνει η ευλογιά των πιθήκων, ανησυχώντας περισσότερο λόγω της καταγραφής και 3 θανάτων εκτός Αφρικής. Τι επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Την τάση να εκδηλωθεί ως μια νέα επιδημία, λαμβάνει η Ευλογιά των Πιθήκων, καθώς ήδη στη χώρα μας έχουμε καταγράψει 32 κρούσματα μέσα σε 2 μήνες. Η ανησυχία εντείνεται καθώς πλέον έχουμε και την αναφορά 3 θανάτων εκτός Αφρικής, ενώ είναι σημαντικό να πούμε πως και στη χώρα μας, η μετάδοση πια γίνεται στο εσωτερικό και δεν αφορά εισαγόμενα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τα 32 κρούσματα μόνο το 38% συνδέονται με ταξίδι.

Να πούμε ακόμη ότι το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη μετά την ανακοίνωση των πρώτων θανάτων εκτός Αφρικής, προέβλεψε αύξηση του αριθμού των θανάτων από την ευλογιά των πιθήκων, εκτίμησε σήμερα

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα για την ευλογιά των πιθήκων, ενώ, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι σοβαρές επιπλοκές παραμένουν σπάνιες.

Τι γνωρίζουμε σήμερα;

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine μια διεθνής σειρά περιστατικών που επιβεβαιωμένα με PCR μολύνθηκαν από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της δημοσίευσης αυτής.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται 528 λοιμώξεις που διαγνώστηκαν μεταξύ 27 Απριλίου και 24 Ιουνίου 2022 σε 43 τοποθεσίες από 16 χώρες. Συνολικά, 98% των ατόμων που μολύνθηκαν ήταν ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες, 75% ήταν λευκοί και 41% είχαν ήδη μόλυνση από τον ιό HIV. H διάμεση ηλικία ήταν τα 38 έτη. Η μετάδοση είναι πιθανό ότι συνέβη μέσω σεξουαλικής δραστηριότητας στο 95%.

Σχετικά με την κλινική εικόνα, 95% των ασθενών παρουσίασε εξάνθημα (64% είχε λιγότερες από 10 βλάβες), 73% είχε βλάβες του γεννητικού συστήματος και 41% είχε βλάβες των βλεννογόνων. Τα κοινά συστηματικά χαρακτηριστικά που προηγήθηκαν του εξανθήματος περιλάμβαναν πυρετό (62%), λήθαργο (41%), μυαλγία (31%) και κεφαλαλγία (27%). Η λεμφαδενοπάθεια ήταν επίσης συχνή (αναφέρθηκε σε ποσοστό 56%).

Ταυτόχρονες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις αναφέρθηκαν σε 109 από τα 377 άτομα (29%) που εξετάστηκαν. Μεταξύ των 23 ατόμων με σαφές ιστορικό έκθεσης, η διάμεση περίοδος επώασης ήταν 7 ημέρες (με εύρος από 3 έως 20). Το DNA του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύθηκε στο σπερματικό υγρό σε 29 από τα 32 άτομα, στα οποία αναλύθηκε.

Αντιϊκή αγωγή χορηγήθηκε στο 5% των ατόμων συνολικά, ενώ 70 (13%) νοσηλεύτηκαν. Οι λόγοι νοσηλείας ήταν η ανάγκη διαχείρισης του πόνου, κυρίως σοβαρού πρωκτικού πόνου (21 άτομα), η επιμόλυνση μαλακών ιστών (18), φαρυγγίτιδα που περιόριζε την από του στόματος πρόσληψη τροφής (5), διάφορες οφθαλμικές βλάβες (2), οξεία νεφρική βλάβη (2), μυοκαρδίτιδα (2), καθώς και σκοποί ελέγχου των λοιμώξεων (13). Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η ευλογιά των πιθήκων εκδηλώνεται με ποικίλα σημεία και συμπτώματα από το δέρμα και συστηματικά. Η πρόσφατη ταυτοποίηση περιπτώσεων εκτός περιοχών όπου ήταν παραδοσιακά ενδημική υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχεία αναγνώριση των περιπτώσεων, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευλογιά των Πιθήκων, ΕΟΔΥ
SHARE:

24Media Network