Ευλογιά των πιθήκων: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών για τη διάθεση των εμβολίων

Ευλογιά των πιθήκων: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών για τη διάθεση των εμβολίων
Ευλογιά των πιθήκων Getty Images/iStockphoto

Οι ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν τα πρώτα 2.800 εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων αποτελεί το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εμβολιασμών. Στην ατζέντα και ο εμβολιασμός για covid.

Με βασικό θέμα τη διάθεση των πρώτων δόσεων εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ στο πλαίσιο της συνεδρίασης αναμένεται να μπουν σε συζήτηση και θέματα τα οποία φορούν και στον εμβολιασμό για τον κορονοϊό.

Ήδη στην Ελλάδα έχουν έρθει 2.800 δόσεις εμβολίων για την ευλογιά και επειδή ο αριθμός αυτός είναι περιορισμένος, θα πρέπει να υπάρχει προτεραιοποίηση στα άτομα στα οποία θα χορηγηθούν. Να σημειώσουμε ότι τα εμβόλια δεν αφορούν το γενικότερο πληθυσμό αλλά συγκεκριμένες ομάδες και επαφές με κάποιο κρούσμα. Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων είναι άντρες.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι τα εμβόλια δεν έχουν μόνο προφυλακτική αξία αλλά και θεραπευτική, όμως τα κρούσματα που κάθε βδομάδα καταγράφοντα στη χώρα είναι ελάχιστα και έτσι δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερα αναφορά από την Επιτροπή σχετικά με τη χορήγηση σε ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 50 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59)) από 48 μια εβδομάδα πριν, εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (32%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Εμβολιασμός για κορονοϊό

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αρκετά θέματα στην ατζέντα της επιτροπής και μεταξύ αυτών είναι βέβαια και ο εμβολιασμός για κορονοϊό. Επειδή το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φιλολογία σχετικά με το τι πρέπει να γίνει ενόψει και της κυκλοφορίας επικαιροποιημένων εμβολίων.

Όπως είναι γνωστό με βάση τις ανακοινώσεις των εταιρειών Pfizer/Biontech και Moderna, τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι πιθανό να μας βοηθήσουν στην αποτροπή ακόμη και από ήπια νόσηση από κορονοϊό. Από κει και πέρα όμως και τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να λειτουργούν αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή σοβαρής νόσηση και θανάτους και ειδικά η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 60 ετών.

Στην Ελλάδα όμως μόνο το 20% των άνω των 60 ετών και των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οποιαδήποτε ηλικίας, έχουν κάνει την τέταρτη δόση. Εκεί επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες αποτελώντας το βασικό στόχο, δεδομένου ότι οι πιθανότητες κακής έκβασης αυξάνονται με την απουσία αυτής της δόσης.

Με βάση τη διαπίστωση αυτή, η επιτροπή αύριο αναμένεται να επαναλάβει την ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμών των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων.

Εμβόλιο κορονοϊού Menelaos Myrillas / SOOC


Τα νέα εμβόλια

Να αναφέρουμε ακόμη ότι την προηγούμενη Δευτέρα η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) ενέκρινε το διδύναμο εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής Moderna, το οποίο παρέχει προστασία έναντι του αρχικού στελέχους του κορονοϊού καθώς και έναντι της μετάλλαξης Όμικρον. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την πρώτη χώρα που εδωσε έγκριση.

Η εν λόγω Αρχή παρέθεσε επίσης μια πρώτη ανάλυση, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο δημιουργεί καλή ανοσοαπόκριση και έναντι των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Πλέον αναμένεται από τη βρετανική Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση η σύσταση για τη χορήγηση του νέου εμβολίου στον πληθυσμό της χώρας.

Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει τα εμβόλια που θα περιέχουν τη μετάλλαξη Omicron, ενώ έχει ξεκινήσει την κυλιόμενη αξιολόγηση του εμβολίου mRNA των φαρμακευτικών εταίρων Pfizer και BioNTech, που προστατεύει έναντι του αρχικού στελέχους του κορονοϊού αλλά και έναντι των BA.4 και ΒΑ.5 της Omicron. «Συνεπώς αναμένονται δύο τύποι επικαιροποιημένων εμβολίων κατά του κορονοϊού, εφόσον λάβουν έγκριση κυκλοφορίας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Σε πρώτη φάση, περίπου τον Νοέμβριο, αναμένονται τα εμβόλια για το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και τη μετάλλαξη Όμικρον και θα ακολουθήσουν στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια για τις δύο υποπαραλλαγές. Από κει και πέρα βέβαια μένει να δούμε πότε θα ξεκινήσει και η διάθεση η οποία αργεί.

Οι επιστήμονες βεβαίως επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης και όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρέπει να λάβουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση, χωρίς να την παραλείπουν, αναμένοντας τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα