Γρίπη: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός – Σημαντικότερη από ποτέ η χορήγηση

Γρίπη: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός – Σημαντικότερη από ποτέ η χορήγηση
Αντιγριπικό εμβόλιο Stuart Ramson/AP Images for Seqirus

Εκατοντάδες χιλιάδες ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων βρίσκονται ήδη στα φαρμακεία της χώρας και ήδη οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς συνταγές. Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι υποχρεωτική συνταγογράφηση

Το σύνολο των φαρμακείων της χώρας έχει ήδη προμηθευτεί εμβόλια κατά της γρίπης και ήδη έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς τα σχετικά παραπεμπτικά τα οποία είναι υποχρεωτικά. Να σημειώσουμε βέβαια ότι παράλληλα ετοιμάζεται ρύθμιση που θα προβλέπει για ορισμένες ομάδες πληθυσμού να μην είναι υποχρεωτική η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου.

Όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα, ειδικά οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο αυτό και φυσικά να μην ξεχνούν και την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Σχετικά με το αν θα δούμε μια δυσκολότερη περίοδο επιδημίας γρίπης φέτος, αυτό δεν είναι σαφές, αλλά μη ξεχνάμε ότι εδώ και δυο χρόνια είχαμε ξεχάσει τον ιό αυτό.

Όπως ανέφερε επίσης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην έναρξη του συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας), στην Αυστραλία η γρίπη ήρθε δυο μήνες νωρίτερα και άρα δεν ξέρουμε και στη χώρα μας τι αναμένεται συμβεί όπου έχουν καταγραφεί ήδη κρούσματα γρίπης.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική συνταγογράφηση

Μέχρι σήμερα η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή εκτός κάποιων ειδικών περιπτώσεων όπου γίνεται χειρόγραφα.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον ANT1, ετοιμάζεται ένα πλαίσιο για συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμών ώστε να μη χρειάζεται ηλεκτρονική συνταγή γιατρού για να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο το έχουν ζητήσει και οι φαρμακοποιοί και ήδη το επεξεργάζεται η Γενική Γραμματέας του Υπ. Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το εμβόλιο της γρίπης όπως και όλα τα εμβόλια, επειδή είναι ιατρική πράξη, συνταγογραφούνται. Υπάρχει όμως ένα πλαίσιο το οποίο μας το έχουν ζητήσει και οι φαρμακοποιοί και ήδη το επεξεργάζεται η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ότι για κάποιες κατηγορίες που έχουν τις ενδείξεις ούτως ή άλλως, να μη χρειάζεται συνταγογράφηση, προκειμένου να μπορούν να γίνονται και να μη χρειάζεται να πάνε στο γιατρό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Συστάσεις εμβολιασμού κατά της γρίπης

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Να αναφέρουμε όμως ότι σύμφωνα και με τον Γενικό/Οικογενειακό Γιατρό Ευάγγελο Φραγκούλη, είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψει κανείς την βαρύτητα μιας επερχόμενης εποχής γρίπης. Ορισμένοι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Anthony Fauci, αξιολογώντας τα δεδομένα από την περίοδο γρίπης του 2022 στην Αυστραλία —στο Νότιο Ημισφαίριο η περίοδος γρίπης διαρκεί συνήθως από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο— κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η επέρχομενη περίοδος γρίπης για το Βόρειο Ημισφαίριο.

Πιο συγκεκριμένα τα κρούσματα γρίπης το 2022 κορυφώθηκαν νωρίτερα και υψηλότερα στην Αυστραλία από ό,τι σε οποιαδήποτε από τις 5 προηγούμενες περιόδους γρίπης, με τα παιδιά και τους εφήβους να είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τους ενήλικες. Παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ο αντίκτυπος, όπως αξιολογήθηκε από τον αριθμό των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία ή των ασθενών που απουσίασαν από την εργασία ή το σχολείο, παρέμεινε χαμηλός έως μέτριος.

Συστάσεις εμβολιασμού κατά της γρίπης

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2.Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
  • Χρόνια νεφροπάθεια.
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος.
  • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα.
  • Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα