H δίαιτα που μειώνει τον κίνδυνο της άνοιας κατά σχεδόν 25%

H δίαιτα που μειώνει τον κίνδυνο της άνοιας κατά σχεδόν 25%
Η μεσογειακή δίαιτα φαίνεται πως μπορεί να μας προφυλάξει και από την άνοια. iStock

Η δίαιτα/διατροφή που έχουμε στην Ελλάδα πιο πρόχειρη από όλες είναι αυτή που μπορεί να μας προφυλάξει και από την άννοια. Τι αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 14/3.

Η μεσογειακή διατροφή/δίαιτα αναδεικνύεται ως καλύτερη που υπάρχει εδώ και πολλά συναπτά έτη, βάσει της αξιολόγησης που κάνει η U.S. News & World Report.

Τους βαθμούς τους βάζει πάνελ με 27 μέλη/ειδικούς στη διατροφή (βλ. διατροφολόγοι, ειδικοί στον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις, και ειδικοί σε θέματα διατροφής), οι οποίοι εξετάζουν 40 διαφορετικές προτάσεις δίαιτας, τόσο επί του συνόλου όσο και βάσει ειδικών κατηγοριών.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 14/3 ενημερώνει πως η μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς, θαλασσινά, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας σχεδόν κατά ένα τέταρτο.

Όπως αναφέρεται στην περίληψη “ο προσδιορισμός αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης της άνοιας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, λόγω του τεράστιου και αυξανόμενου κοινωνικού κόστους αυτής της πάθησης. Η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής (MedDiet) έχει προταθεί για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία είναι ασαφή και συνήθως προέρχονται από μικρές κοόρτες με περιορισμένες περιπτώσεις άνοιας. Επιπλέον, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής και του γενετικού κινδύνου άνοιας”. Για αυτό και η συγκεκριμένη εργασία ασχολήθηκε με αυτά τα ζητούμενα.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από περισσότερα από 60.000 άτομα από τη UK Biobank, μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με ιατρικά αρχεία και αρχεία τρόπου ζωής περισσότερων από μισό εκατομμύριο Βρετανών.

Βαθμολόγησαν τα άτομα, χρησιμοποιώντας δύο μέτρα για την τήρηση της μεσογειακής διατροφής, ενώ έλαβαν υπόψη τον γενετικό κίνδυνο κάθε ατόμου (βλ. κληρονομικότητα) για άνοια.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας, υπήρξαν 882 περιπτώσεις άνοιας μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά όσοι ακολουθούσαν αυστηρή μεσογειακή δίαιτα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση, σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν άλλη διατροφή.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση πολλών φυτικών τροφών μπορεί να έχει “προστατευτικό αποτέλεσμα” κατά της άνοιας, ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο του ατόμου. Κάτι που οι ερευνητές είπαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές στρατηγικές δημόσιας υγείας, εάν περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει τα ευρήματά τους.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Janice Ranson, ερευνήτρια στο University of Exeter, δήλωσε πως “τα ευρήματα από αυτή τη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη υπογραμμίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, από την κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη.

“Η προστατευτική επίδραση αυτής της δίαιτας κατά της άνοιας ήταν εμφανής, ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο ενός ατόμου. Έτσι, αυτό είναι πιθανό να είναι μια ευεργετική επιλογή τρόπου ζωής για άτομα που θέλουν να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας”.

Ο Dr. Duane Mellor, διαιτολόγος και λέκτορας στο Aston University, είπε στην Guardian ότι το ερωτηματολόγιο τροφίμων που χρησιμοποιήθηκε δεν αντικατοπτρίζει τις βρετανικές διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα, αν οι πατάτες καταναλώνονται διαφορετικά στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με τη Μεσόγειο.

Πρόσθεσε ότι δεν κάλυπτε επίσης, την κοινωνική πτυχή της διατροφής, η οποία θεωρείται βασικό χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής.

To ΝΕWS 24/7 έχει δημοσιεύσει έρευνα του 2017, που διαπίστωσε ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής δεν είναι τα ίδια για όλους τους ανθρώπους, αλλά επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα