Ηπατίτιδα σε παιδιά: Εξετάζεται σύνδεση με την έκθεση σε σκύλους

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Εξετάζεται σύνδεση με την έκθεση σε σκύλους
Παιδί με σκύλο istock

Το ενδεχόμενο να συνδέονται με τους σκύλους τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά εξετάζουν ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο συσχετισμός με τον αδενοϊό και τα σενάρια για τα αίτια της έξαρσης.

Τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά εξετάζουν οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα αίτια.

Σύμφωνα με το Sky News, οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουν μία πιθανή σχέση ανάμεσα στην αύξηση των κρουσμάτων και την επαφή με σκύλους.

Περισσότερα από 160 κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν καταγραφεί την τρέχουσα περίοδο στη Βρετανία, αλλά ο λόγος για την αύξηση αυτή είναι ασαφής.

Τα οικογενειακά ερωτηματολόγια των παιδιών που έχουν ασθενήσει, έδειξαν “σχετικά υψηλούς αριθμούς οικογενειών που έχουν σκύλους ή έχουν εκτεθεί σε σκύλους”, δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, με 64 από τις 92 περιπτώσεις με διαθέσιμα δεδομένα να αναφέρουν έκθεση σκύλων.

Το UKHSA είπε ότι “η σημασία αυτού του ευρήματος διερευνάται”, αλλά ότι θα μπορούσε να είναι τυχαίο, επειδή η ιδιοκτησία σκύλων είναι συνηθισμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται πως κανείς δεν έχει πεθάνει κατά τη διάρκεια της έξαρσης των κρουσμάτων ηπατίτιδας, αν και 11 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Οι υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι ο κίνδυνος ηπατίτιδας είναι “εξαιρετικά χαμηλός”.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Ο συσχετισμός με τον αδενοϊό και τα σενάρια για τα αίτια

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος και συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη ή ηπατική βλάβη από το αλκοόλ.

Ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών) και ο εμετός είναι τα πιο κοινά συμπτώματα στις περιπτώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, που ήταν κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Ένας κοινός ιός που ονομάζεται αδενοϊός μπορεί να είναι η αιτία έξαρσης, ο οποίος έχει ανιχνευθεί στα περισσότερα δείγματα που συλλέχθηκαν, δήλωσε το UKHSA.

Ωστόσο, είναι ασυνήθιστο ο αδενοϊός να προκαλεί ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά και έτσι οι ερευνητές αναζητούν πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν.

Μεταξύ αυτών είναι η προηγούμενη μόλυνση από κορονοϊο ή μια αλλαγή στο ίδιο το γονιδίωμα του αδενοϊού.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι το lockdown και η κοινωνική απόσταση ίσως να επηρέασαν τα παιδιά, καθώς μπορεί να μην έχουν εκτεθεί στις συνήθεις κοινές λοιμώξεις.

Η καλή υγιεινή, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης του πλυσίματος των χεριών στα μικρά παιδιά, ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων που μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα, λέει το NHS.

“Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι η πιθανότητα το παιδί τους να αναπτύξει ηπατίτιδα είναι εξαιρετικά χαμηλή”, δήλωσε η Δρ Meera Chand, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων του UKHSA.

“Ωστόσο, συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε σε όλους ότι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα σημάδια της ηπατίτιδας. Ιδιαίτερα για τον ίκτερο, όπου οι γονείς θα πρέπει να αναζητούν μια κίτρινη απόχρωση στο ασπράδι των ματιών των παιδιών. Αν ανησυχήσουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους”.

“Οι έρευνές μας συνεχίζουν να υποδηλώνουν ότι υπάρχει συσχέτιση με τον αδενοϊό και οι μελέτες μας ελέγχουν τώρα αυτή τη σύνδεση”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα