Κανναβινοειδή: Ιδρύθηκε η πρώτη Ελληνική Ιατρική Εταιρεία

Κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς
Κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς GETTY IMAGES

Μετά την νομιμοποίηση των κανναβινοειδών για ιατρικούς σκοπούς και στην Ελλάδα, είναι ορατή η ανάγκη καθορισμού των θεραπευτικών εφαρμογών και της βέλτιστης κλινικής πρακτικής για την ορθή χρήση τους.

Πιστοποιήθηκε πρόσφατα από το Πρωτοδικείο Αθηνών η νέα επιστημονική εταιρεία, με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ (ΕΙΕΚ – HELLENIC MEDICAL ASSOCIATION FOR CANNABINOIDS, HMAC).

Στις 5 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ιδρυτικών μελών οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου (ΔΣ), το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα στις 11 Ιανουαρίου.

ADVERTISING

Το έναυσμα για την ίδρυση της ΕΙΕΚ απετέλεσε η νομιμοποίηση των κανναβινοειδών για ιατρικούς σκοπούς και στην Ελλάδα, παράλληλα με τη διαπίστωση της ανάγκης καθορισμού των θεραπευτικών εφαρμογών και της βέλτιστης κλινικής πρακτικής για την ορθή χρήση τους.

Τα ιδρυτικά μέλη της ΕΙΕΚ είναι ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (Αναισθησιολογία, Νευρολογία, Ψυχιατρική, Ογκολογία, ΩΡΛ, Γενική Ιατρική, Ακτινοθεραπευτική).

Οι σκοποί της ΕΙΕΚ είναι η μελέτη, η κλινική έρευνα, η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, η συνεργασία με διεθνείς φορείς και η διερεύνηση του ορθού πλαισίου συνταγογράφησης των κανναβινοειδών.

Για το σκοπό αυτό προγραμματίζονται διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ ήδη πολλά μέλη είναι καταξιωμένοι ομιλητές και συμμετέχουν συχνά σε σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες άλλων επιστημονικών φορέων, δίνοντας σχετικές διαλέξεις.

Ακόμα, προγραμματίζονται άμεσα η αποστολή ενημερωτικών επιστολών στα αρμόδια Υπουργεία, με στόχο τη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς.

Άμεση θα είναι και η ενημέρωση των υπόλοιπων επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα, ώστε να συσταθεί σύντομα ένα δίκτυο συνεργασίας.

Παράλληλα, η ιατρική εταιρεία είναι σε επαφή με αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες της Ευρώπης (International Association for Cannabis as Medicine, IACM) με στόχο τόσο τη συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο, όσο και την ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και απόψεων.

Μέλη της Εταιρείας μπορεί να γίνουν όσοι επιστήμονες ή επαγγελματίες υγείας το επιθυμούν, εφόσον καταθέσουν σχετική αίτηση όπου θα αναφέρεται η σχέση τους με το αντικείμενο, και η αίτηση εγκριθεί από το ΔΣ.

Το ΔΣ της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας για τα Κανναβινοειδή

  • Πρόεδρος Χ. ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ
  • Αντιπρόεδρος Α.Θ. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
  • Γεν. Γραμματέας Ε. ΧΡΟΝΑ
  • Ταμίας Σ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • Mέλη: Γ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ Σ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΔΗΜΟΣ Β. ΝΥΚΤΑΡΗ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

SHARE:

24Media Network