Κοροναϊός: Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ – Αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι

Κοροναϊός: Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ – Αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι
Μπαγκλαντές AP

Πάνω από 200 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα από τον κοροναϊό ενώ τα κρούσματα είναι σχεδόν 10.000. Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Ρώμη, πέμπτος ασθενής στη Γερμανία.

Αυξάνεται η ανησυχία για τον νέο κοροναϊό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αποφαίνεται πως η επιδημία συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

Παρ όλα αυτά ο Οργανισμός δεν “βλέπει” λόγους να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και κατά τον γενικό διευθυντή του οι Κινέζοι θα ανακόψουν τη μετάδοση του ιού.

Την ίδια ώρα η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας γνωστοποίησε ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Μαθητής στο Νεπάλ. AP

 

Στο μεταξύ στην Ιταλία επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα στη Ρώμη, γνωστοποίησε ο  Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ στη Γερμανία εντοπίστηκε πέμπτο κρούσμα.

Οι τουρκικές αερογραμμές αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς την Κίνα ενώ η Γαλλία έστειλε μεταγωγικό της Πολεμικής αεροπορίας στην κινεζική πόλη Ουχάν για να παραλάβει περίπου 200 Γάλλους πολίτες. Όλοι τους θα τεθούν σε περιορισμό για 14 ημέρες σε κέντρο διακοπών στο Καρί λε Ρουέ, κοντά στη Μασσαλία.

Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να φτάσει σε βρετανικό έδαφος η έκτακτη πτήση που μεταφέρει Βρετανούς πολίτες από την κινεζική πόλη Ουχάν. Tο αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Brize Norton της περιοχής της Οξφόρδης.

Οι επιβάτες αναμένεται να μεταφερθούν σε νοσοκομείο στο Γουίραλ (κοντά στο Λίβερπουλ) όπου θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους, προκειμένου να νοσηλευτούν εάν αναπτύξουν κάποιο από τα συμπτώματα του κοροναϊού.

Το Ελ Σαλβαδόρ απαγόρευσε  την είσοδο στη χώρα όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα. Οι σαλβαδοριανές υγειονομικές αρχές έχουν εντείνει την επαγρύπνησή τους στα χερσαία σύνορα και στα αεροδρόμια. Έτσι, χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες για να εντοπίζουν ανθρώπους που έχουν υψηλό πυρετό, ένα από τα συμπτώματα του ιού.

Ηλικιωμένοι στο Χονγκ Κονγκ. AP

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται πολύ στενά με την Κίνα για την επιδημία του κοροναϊού, λέγοντας πως πιστεύει ότι η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.

«Εργαζόμαστε πολύ στενά (με την Κίνα) και με πολλούς άλλους ανθρώπους και με πολλές άλλες χώρες» στην καταπολέμηση της επιδημίας, τόνισε ο Τραμπ σε μια ομιλία του σε ένα εργοστάσιο κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων στο Γουόρεν στο Μίσιγκαν.

«Πιστεύουμε ότι το έχουμε θέσει υπό έλεγχο. Έχουμε λίγα προβλήματα σε αυτή τη χώρα αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ ενέκρινε την αποχώρηση των μελών των οικογενειών και όλου του μη απαραίτητου προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο και στα προξενεία της Τσενγκτού, Γκουανγκτσόου, Σανγκάης και Σενγιάνγκ εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα.

Επαναπατρισμός κατοίκων της Γουχάν από το εξωτερικό

Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Ουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Ουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ.

Η Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα