Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα στην Ελλάδα
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 15 στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2678 κρούσματα και 149 θάνατοι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 15 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2678. Τα 9 κρούσματα συνδέονται με συρροή κρουσμάτων υπό διερεύνηση

O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο έχει καταγραφεί ένας νέος θάνατος, όμως λίγο αργότερα κατέληξε ένας ακόμη συμπολίτης μας και ο συνολικός αριθμός στην Ελλάδα φτάνει πλέον τους 149. Πρόκειται για έναν 67χρονο ο οποίο νοσηλευόταν σε ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με βαριά υποκείμενα νοσήματα.

Από το σύνολο των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους, οι 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 33 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 8 (24,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 97.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 85 ασθενείς, έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55,6% άνδρες αφορά άνδρες. Τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.340 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 90.043 κλινικά δείγματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Σύμφωνα με τον κύριο Τσιόδρα, σε αυτήν την φάση της επιδημίας είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται έγκαιρα συρροές και αυτό κατά κανόνα θα συμβαίνει και σε δομές υγείας που παραμένουν όλο αυτόν τον καιρό σε επαγρύπνηση καθώς και σε άλλες κλειστές δομές. Έτσι σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης περί κρουσμάτων σε υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και μετά από συνεργασία ΓΕΕΘΑ με ΕΟΔΥ, έγινε επιτόπια επίσκεψη στον εν λόγω χώρο, όπου η πλήρης διερεύνηση της διασποράς του ιού συνεχίζεται με συγκεκριμένο επιστημονικό σχέδιο, ολοκληρώνεται σταδιακά εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος που θα εξασφαλίσει την επιτυχή απόκριση με την λήψη των κατάλληλων μέτρων από την επιτροπή ελέγχου λοιμώξεων του νοσοκομείου.

Ο καθηγητής ανέφερε ακόμη ότι ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία των πιθήκων η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Science. Είναι η 1η αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια. Οι ασθενείς απομόνωσαν ιό, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα όπως ποντίκια και πιθήκους τα οποία πρώτα εμβολίασαν με 2 διαφορετικές δόσεις και μετά μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα υποστηρίζουν την ταχεία κλινική ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα