Κορονοϊός: 35.558 κρούσματα και ένας θάνατος κάθε μισή ώρα, τις 2 εβδομάδες του lockdown

Κορονοϊός: 35.558 κρούσματα και ένας θάνατος κάθε μισή ώρα, τις 2 εβδομάδες του lockdown
Δραματική άνοδος κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων τις πρώτες 2 εβδομάδες του πανελλαδικού lockdown. AP

Ως ο δραματικότερος μήνας από τη αρχή της επιδημίας αναγνωρίζεται πλέον ο Νοέμβριος και δη το 14ημερο εφαρμογής του πανελλαδικού lockdown, λόγω του υπερδιπλασιασμού των διασωληνώσεων και των διπλάσιων θανάτων.

Αν και δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάζει έντονα, ωστόσο δεν θεωρείται καθόλου αισιόδοξο το γεγονός ότι οι πρώτες δύο εβδομάδες του lockdown, έκλεισαν με τα πλέον δραματικά επιδημιολογικά στοιχεία. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πλέον περνάμε σε μία φάση σταθεροποίησης η οποία όμως δυστυχώς θα οδηγήσει σε νέους θανάτους αλλά και νέες διασωληνώσεις.

Από το Σάββατο 7/11, την πρώτη ημέρα που εφαρμόστηκε η απόφαση του πρωθυπουργού για καθολικό απαγορευτικό στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί συνολικά 35.558 νέα κρούσματα, ήτοι το 40,5% του συνόλου από την αρχή της επιδημίας κορονοϊού, καθώς επίσης και 700 και πλέον θάνατοι δηλαδή ένας θάνατος κάθε μισή ώρα.

Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους περίπου 520 δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι έναντι 14 μέρες πριν. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες οι ΜΕΘ είναι καλυμμένες σε ποσοστό περίπου 80%, με τη Θεσσαλονίκη να μην έχει διαθέσιμα πλέον κρεβάτια σε εντατικές.

Η κατάσταση αυτή ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, όμως το ζήτημα είναι πόσο θα διαρκέσει. Το lockdown αποφασίστηκε προκειμένου να σταθεροποιηθούν σε πρώτη φάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ώστε στη συνέχεια να είναι δυνατή η σταδιακή απομείωση. Όμως, φαίνεται πως θα χρειαστεί αφενός περισσότερος χρόνος και όχι μόνο 3 εβδομάδες, αφετέρου και ακόμη πιο αυστηρά μέτρα τα οποία, έτσι κι αλλιώς, λαμβάνονται.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα σε αυτή εβδομάδα που έκλεισε χθες Παρασκευή 20/11 είχαν διενεργηθεί 298.000 μοριακά τεστ. Ο αριθμός αυτός έδειξε ότι το ποσοστό θετικότητας είναι της τάξης του δηλαδή περισσότεροι από 1 στους 10 που έκανε τεστ τελικά φέρει τον νέο κορονοϊό. Σημαντικό δε ποσοστό είναι και ασυμπτωματικά άτομα.

Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ότι προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την επικράτεια.

“Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown του Μαρτίου, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση. Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο”, ανέφερε η καθηγήτρια.

Σημείωσε ακόμη ότι “Καθημερινά γίνεται μία προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων, που μπορεί να συνεχίσουν τη διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτά διενεργούνται, κατά κύριο λόγο, στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές”.

Ένα δραματικό στοιχείο των τελευταίων εβδομάδων, είναι η δραματική αύξηση των θανάτων σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Ειδικά αυτό το διάστημα έχασαν τη ζωή τους 1 ενήλικας κάτω των 39 ετών, 85 άτομα μεταξύ 40 και 65 ετών καθώς και 618 από 65 ετών και άνω. Στην ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών, σημειώνεται πως μέσα στο lockdown καταγράφηκε το 42% των συνολικών θανάτων σ’ αυτές τις ηλικίες από την αρχή της επιδημίας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα