Παπαευαγγέλου: Το σύστημα υγείας θα συνεχίζει να πιέζεται για 1-2 εβδομάδες ακόμη

Παπαευαγγέλου: Το σύστημα υγείας θα συνεχίζει να πιέζεται για 1-2 εβδομάδες ακόμη
Ενημέρωση για την επιδημία κορονοϊού από τους Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

H καθηγήτρια εξέφρασε την ανησυχία για τη μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος 3 εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και 2 εβδομάδες μετά τα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ελλάδα

Μια σχετική σταθεροποίηση δείχνουν τα δεδομένα του ΕΟΔΥ στην περιοχή της Αττικής και τη Βόρεια Ελλάδα σε αντίθεση με την περιοχή της Θεσσαλίας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Τόνισε όμως ότι η επιδημία θα συνεχίζει να πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τουλάχιστον 1 έως 2 εβδομάδες ακόμη.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης Άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση όσον αφορά στην πορεία της επιδημίας, όμως αυτό δεν ισχύει λόγω μιας σειράς παραγόντων σε συνδυασμό με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό. «Παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 45 έτη στην επικράτεια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά σημείωσε ότι «το κακό νέο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημία θερίζει ζωές».

H καθηγήτρια εξέφρασε την ανησυχία για τη μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος 3 εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και 2 εβδομάδες μετά τα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ελλάδα. «Από την εμπειρία του πρώτου lockdown θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση. Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» σημείωσε

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου δεν πρέπει, να κοιτάμε μόνο τα κρούσματα, καθώς αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Ο ΕΟΔΥ αναλύει τη μεταβολή του μέσου όρου του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε Π.Ε. ανά εβδομάδα. Τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική αλλά στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις. Για την Β. Ελλάδα και όχι μόνο, πάντως, η κ. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι το Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες ακόμα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί ή άλλοτε λάθος αποφάσεις για περιστασιακή διασκέδαση έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία. Επομένως, καταλήγει ότι είναι πιθανό η μη σχολαστική τήρηση των μέτρων ενδεχομένως να βοήθηααν στην καθυστέρηση της ύφεσης.

«Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή μεγάλος αριθμός θανάτων είτε λόγω της μεγάλης τους ηλικίας είτε από υποκείμενα νοσήματα. Αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός δε θα είχαν πεθάνει. Κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε ακόμα πόλεμο» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων εντοπίζεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Μάλιστα επεσήμανε ότι στην Αττική υπάρχει μια ήπια πορεία της επιβάρυνσης και ότι έχει βελτιωθεί ο δείκτης Rt.

Ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε επίσης ότι σχετικά με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά διατηρείται η αναστροφή που είχε διαπιστωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ομάδα των 19-39. Αυτό οφείλεται στη σχετική συρρίκνωση της δεύτερης ομάδας και την αύξηση της πρώτης. Η δε μείωση στους νεότερους συμπίπτει και με τη λήψη μέτρων για το κλείσιμο διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμη ότι η ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω των 18 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στα πλαίσια της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα