Κορονοϊός: Αύξηση 50% στις νοσηλείες σε μόνο μια εβδομάδα

Κορονοϊός: Αύξηση 50% στις νοσηλείες σε μόνο μια εβδομάδα
ΜΕΘ στο Σωτηρία AP

Μπορεί το ΕΣΥ να αντέχει για την ώρα τις ήπιες πιέσεις από την πανδημία, όμως είναι γεγονός ότι αυξάνονται ιδιαίτερα οι νέες νοσηλείες και αυτό θα φέρει νέα άνοδο των διασωληνώσεων.

Σε επίπεδα άνω των 1400 έχουν ανέλθει πλέον οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού, όταν πριν από μία εβδομάδα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν στους περίπου 930. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων όπως είναι λογικό, δημιουργεί και κάποια σοβαρά περιστατικά τα οποία χρήζουν νοσηλείας, και το θέμα είναι πότε θα κορυφωθεί το τελευταίο κύμα των υποπαραλλαγών. Ήδη 4 στις 10 απλές κλίνες covid είναι κατειλημμένες.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 16.115 νέα κρούσματα, και 3.023 επαναμολύνσεις κορονοϊού, διαγνώσεις. Μετά και υψηλό αυτό επίπεδο, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 12.529 από 7.873 μία εβδομάδα πριν. Μιλάμε δηλαδή για μία αύξηση 60%.

Ενδεικτικό όμως της μεγάλης κυκλοφορίας του κορονοϊού στη χώρα είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt, ο οποίος ανήλθε με βάση τον ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα σε 1,35 από 1,32 μια εβδομάδα πριν. Αυτό σημαίνει ότι 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν σε άλλα 135 τον ιό, δημιουργώντας μια τεράστια αλυσίδα μετάδοσης.

Στα ίδια περίπου επίπεδα βρισκόταν ο δείκτης Rt τη δεύτερη εβδομάδα του έτους, τότε που τη χώρα μας “σάρωνε” για πρώτη φορά η μετάλλαξη Omicron. Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα ο δείκτης ήταν στο 0,88, δηλαδή οι μεταδόσεις είχαν μειωθεί πολύ, καθώς 100 άτομα θετικά στον κορονοϊό μπορούσαν να μεταδώσουν σε άλλους 88 και αυτό δήλωνε την αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Διασπορά-νοσηλείες

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η Αττική, η Εύβοια, η Κρήτη, τα Επτάνησα, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καταγράφουν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως και σε μεγάλο βαθμό η Πελοπόννησος, με τα χαρακτηριστικά τους όμως να είναι διαφορετικά. Στη νησιωτική χώρα η επιδημική έξαρση αποδίδεται κυρίως στον τουρισμό, και αφορούν κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας, κάτω των 30 χρόνων.

Θα πρέπει να πούμε ότι αυξητική τάση -αλλά ακόμη ελεγχόμενη κατά το υπουργείο Υγείας- σημειώνουν οι νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες covid. Το περασμένο 24ωρο ξεπέρασαν τις 270 σημειώνοντας νέα άνοδο της τάξης του 35% σε μια βδομάδα. Οι νοσηλευόμενοι όπως είπαμε έχουν ξεπεράσει ανέρχονται τους 1400, με τους περίπου 1100 να βρίσκονται σε απλές κλίνες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ επίσης την εβδομάδα 20-26 Ιουνίου οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.362, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 944. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,44. Μια εβδομάδα πριν τα αντίστοιχα στοιχεία ανέφεραν ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 945, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 684. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.38.

Η κατάσταση δε φαίνεται να βαίνει επιδεινούμενη καθώς παρουσιάζεται ταυτόχρονη αύξηση τεστ και θετικότητας. Συγκεκριμένα χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το διάστημα 20-26 Ιουνίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 12,07% σε σύνολο 715.666 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag). όταν μια εβδομάδα πριν ανέφερε ότι το ποσοστό θετικότητας ήταν 8,77% σε σύνολο 601.239 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα