Κορονοϊός: Ανησυχία από την αύξηση των διασωληνωμένων

Στιγμιότυπο από ΜΕΘ covid.

Σε κρίσιμη καμπή η επιδημία με το δείκτη μετάδοσης (Rt) να ξεπερνά και πάλι το 1. Αυξημένα τα σοβαρά περιστατικά στις ηλικίες άνω των 40 ετών.

Αν και η επιδημία κορονοϊού δείχνει να κινείται με ήπια ανοδική τάση, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι ασθενών διατηρούνται σε αυξημένα επίπεδα. Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 347 διασωληνώσεις, ένα επίπεδο σημαντικά αυξημένο αν αναλογιστεί κανείς πως τα κρούσματα δεν δείχνουν να κινούνται έντονα αυξητικά. Μάλιστα αν θεωρήσουμε ότι ο αριθμός αυτός είναι απότοκο των κρουσμάτων που είχαμε πριν από δύο εβδομάδες, τότε φαίνεται πως η πορεία των διασωληνώσεων δεν θα κινηθεί πτωτικά.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως ο κορονοϊός οδηγεί σε νοσηλεία και σε θάνατο κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία είναι ανεμβολίαστα. Κι αυτό τη στιγμή που ο κρίσιμος επιδημιολογικός δείκτης Rt (μεταδοτικότητα) βρίσκεται και πάλι πάνω από το 1 δηλαδή ένα άτομο που νοσεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε έναν ακόμη.

ADVERTISING

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΕΟΔΥ το τελευταίο 15ήμερο, τα συνολικά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4,7%. Η αύξηση κινήθηκε στο ποσοστό του 4% για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών. Όμως παρά τη σχετικά ήπια πορεία των κρουσμάτων σ' αυτές τις ηλικίες, οι διασωληνώσεις διατηρήθηκαν σε ψηλά επίπεδα.

Έτσι σήμερα είναι διασωληνωμένοι 192 συμπολίτες μας άνω των 65 ετών από 168 πριν δυο βδομάδες, 144 ηλικίας 40-64 ετών από 151 και 11 από 14 ηλικίας 18-39 ετών. Είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών να μην αυξάνονται έντονα, όμως από αυτά προκύπτουν σταθερά διασωληνώσεις και θάνατοι. Και φυσικά το μεγαλύτερο μέρος είναι ανεμβολίαστοι.

Σχετικά με την πορεία των νοσηλειών να αναφέρουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας στις 5/10 ήταν 194 (ημερήσια μεταβολή +32.88%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 160 ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες είχαμε 200 νέες εισαγωγές ενώ συνολικά νοσηλεύονται περίπου 1800 ασθενείς λόγω covid

Φαίνεται ακόμη ότι πλέον τα περιστατικά που νοσηλεύονται είναι λιγότερα αν και μάλλον είναι πιο σοβαρά. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 27/9-3/10, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.131, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.055. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,07

Αντίστοιχα την εβδομάδα 20-26 Σεπτεμβρίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.334, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.223. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,09.

Κρίσιμη η κατάσταση στη Β. Ελλάδα

Σχετικά με την πορεία των διασωληνωμένων και την κρίσιμη κατάσταση στη Β. Ελλάδα, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα χθες. Όπως σημείωσε τα στοιχεία από τη βόρεια Ελλάδα, από την 4η ΥΠΕ που είναι στο «κόκκινο», καταγράφουν 225 νοσηλευόμενους και 55 άτομα σε ΜΕΘ με τα 2 μόνο άτομα να είναι εμβολιασμένα, όλοι οι άλλοι είναι ανεμβολίαστοι.

"Πραγματικά έχει πιεστεί το σύστημα υγείας πάρα πολύ, κοντά δύο χρόνια τώρα, και υπάρχει μία πίεση που είναι έντονη στη Βόρεια Ελλάδα. Θα ήθελα από όλους μας να ζητήσω να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας, δηλαδή να είμαστε προσεχτικοί. Είναι πολύ δύσκολο και για όλους τους υγειονομικούς να αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά που «βαραίνουν» και μαζεύονται πάρα πολλά, όπως έγινε πέρσι στη Θεσσαλονίκη" τόνισε η κα Γκάγκα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, ΕΣΥ, ΕΟΔΥ
SHARE:

24Media Network