Κορονοϊός: Εξάπλωση σε 35 περιοχές της Ελλάδας – Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής

Κορονοϊός: Εξάπλωση σε 35 περιοχές της Ελλάδας – Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής
Lockdown στην Κοζάνη MotionTeam

Ανησυχητική η εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το 70% να σημειώνεται στην Αττική. Πρώτο τοπικό lockdown στην Κοζάνη.

Αν και η ευρύτερη περιοχή της Αττικής εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική περιφέρεια όπου γίνεται η διάγνωση μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊού, διαπιστώνεται ότι τις τελευταίες μέρες δεν αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας.

Μάλιστα χθες σε σύνολο 85 νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, πάνω από τις μισές έγιναν σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός Αττικής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 56 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 18 στον νομό Ιωαννίνων, 22 στο νομό Κοζάνης και 11 στον νομό Φθιώτιδας. Συνολικά 35 περιοχές της χώρας διατηρούν μικρής ή μεγάλης έντασης εστίες της επιδημίας. Φαίνεται λοιπόν ότι ο ιός δείχνει μια δυναμική τάση εξάπλωσης.

Επεκτείνεται επιθετικά η επιδημία κορονοϊού και εκτός Αττικής Eurokinissi

 

Πάντως παρά την αυξανόμενη εξάπλωση του ιού εκτός Αττικής, διαπιστώνεται ότι για την ώρα τη μεγαλύτερη επιβάρυνση τη δέχεται το ΕΣΥ εντός της εν λόγω περιφέρειας. Συγκεκριμένα μέχρι χθες, σε σύνολο 707 νοσηλειών, οι 489 εντοπίζονταν σε νοσοκομεία της. Επίσης από τα συνολικά 96 άτομα που νοσηλεύονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τα 67 βρίσκονται στην Αττική.

Να τονίσουμε ακόμη ότι χθες η μέρα εξελίχθηκε σε μία από τις χειρότερες από την αρχή της επιδημίας, καθώς ήταν η δεύτερη χειρότερη τσε αριθμό νέων κρουσμάτων αλλά και σε αριθμό εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία. Επίσης ήταν η χειρότερη σε ό,τι αφορά στις απώλειες με 13 νεκρούς, κάτι το οποίο συνέβη και πάλι πριν μερικές μέρες.

Επισημαίνεται ότι τα 453 κρούσματα του χθεσινού 24ωρου αποτελούν το δεύτερο υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μετά τα 460 κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις 2 Οκτωβρίου. Όμως παρατηρώντας τα σχετικά στοιχεία, βλέπουμε ότι εκείνη την ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε επειδή συμπεριλήφθηκαν τα 114 θετικά κρούσματα που είχαν εντοπιστεί σε εργοστάσιο της Σκύδρας. Άρα ο χθεσινός αριθμός θεωρείται ένα ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός όσον αφορά στην κυκλοφορία του κορονοϊού και την ταχύτητα μετάδοσής του.

Όπως αναφέραμε χθες έγιναν 85 εισαγωγές σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, με τις περισσότερες εξ αυτών σε εκείνα της Αττικής. Μέσα στον Οκτώβριο έχει καταγραφεί και άλλη μια φορά ανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας, με 113 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 σε μία ημέρα.

Επίσης, η χθεσινή μέρα εξελίχθηκε σε μια δύσκολη ημέρα, με βαριά τη σκιά του θανάτου στα νοσοκομεία κορονοϊού, καθώς 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από σκληρή μάχη με τις επιπλοκές της λοίμωξης covid-19. Το ίδιο σκηνικό είχε διαμορφωθεί και στις 11 Οκτωβρίου, οπότε είχαν καταγραφεί οι θάνατοι επίσης 13 ανθρώπων. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ κινείται χαμηλά, μακριά από αρνητικές επιδόσεις, Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 83, που απέχει πολύ από τον αριθμό-ρεκόρ των 101 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί προ 10ήμερου.

Όσον αφορά στην εξάπλωση της επιδημίας εκτός Αττικής να αναφέρουμε πως το πρώτο τοπικό lockdown, δηλαδή ανώτατο επίπεδο συναγερμού 4 και τα συνακόλουθα μέτρα, επιβλήθηκε στην Κοζάνη, σηματοδοτώντας ενδεχομένως και τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή όπου καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού.

Εκτός από την Κοζάνη, οι Περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Καστοριάς, Πέλλας αθροίζουν σταθερά κάθε ημέρα νέα κρούσματα, προστίθενται συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι στους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 είτε στα νοσοκομεία είτε σε απομόνωση κατ’ οίκον.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα