Κορονοϊός: Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ από αυξημένα κρούσματα και μεταλλάξεις

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ από αυξημένα κρούσματα και μεταλλάξεις
Διενέργεια τεστ κορονοϊού shutterstock

Μόνο απαρατήρητο δεν περνά το υψηλό ποσοστό στο 4,7% των θετικών στον κορονοϊό τεστ που καταγράφηκαν χθες. Την ίδια ώρα σε επίπεδα άνω του 1,1 βρίσκεται ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στην Αττική. Προβληματισμός για τα νέα στελέχη του ιού

Αν και έχουμε συνηθίσει τις Κυριακές και τις Δευτέρες τα κρούσματα κορονοϊού να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της διενέργειας μικρότερου αριθμού τεστ, τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ θεωρούνται αρκετά ανησυχητικά. Ο αριθμός των 543 νέων κρουσμάτων, αποτελούν ρεκόρ Δευτέρας από τις 14/12 και μετά, όταν σε γενικές γραμμές ο αριθμός τεστ είναι ο ίδιος. Μάλιστα η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 4,7%, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο. Την ίδια στιγμή σε πάνω από 1,1 έχει διαμορφωθεί ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού στην Αττική, γεγονός που αυξάνει περισσότερο την ανησυχία.

Η πορεία της επιδημίας δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και αυτό διότι το σύστημα υγείας δεν φαίνεται ακόμη έτοιμο να υποδεχτεί ένα τρίτο κύμα. Μάλιστα για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες και τηλεδιάσκεψη από τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Τα χθεσινά στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι σε ένα σύνολο 11.351 τεστ, εκ των οποίων μόνο 3.709 μοριακά, εντοπίστηκαν 543 νέα κρούσματα. Η αναλογία θετικών δειγμάτων σε σχέση με τα τεστ είναι ιδιαίτερα υψηλή ακόμη και για καταγραφές Δευτέρας όπου είθισται οι έλεγχοι να είναι λιγότεροι. Να αναφέρουμε δε ότι τα στοιχεία περιλαμβάνουν και τεστ της Κυριακής, κατά την οποία ελέγχθηκαν και αρκετοί εκπαιδευτικοί ενόψει του ανοίγματος των γυμνασίων.

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα γίνει μια καλύτερη αποτίμηση για την πορεία της επιδημίας, την επίπτωση από το άνοιγμα των δημοτικών αλλά κυρίως το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Επίσης θα έχουμε και περισσότερα στοιχεία για την επέκταση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, τα οποία ανησυχούν και συνδέονται και με την αυξημένη μεταδοτικότητα.

Σχετικά με το ΕΣΥ, αξίζει να επαναλάβουμε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το βράδυ της Κυριακής 31/1, νοσηλεύονταν 1548 άτομα συνολικά σε κλίνες covid-19, με τους 1143 σε απλές κλίνες, ήτοι 100 περισσότεροι έναντι της Παρασκευής. Επίσης είχαν καταγραφεί 119 νέες εισαγωγές και μόνο 44 εξιτήρια ασθενών με κορονοϊό. Οι περισσότερες εισαγωγές έναντι των εξιτηρίων παρατηρείται σταθερά τις τελευταίες 7 ημέρες.

Σημειώνεται δε ότι από το σύνολο των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, οι 534 είναι στην Αττική δηλαδή περίπου το 47%. Επίσης 141 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στην Αττική, πάνω δηλαδή από τους μισούς σε όλη την Επικράτεια.

Εμβολιασμοί

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει επίσης προκληθεί σχετικά με την αναχαίτιση των νέων στελεχών του ιού και συγκεκριμένα των μεταλλάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής. Για την ώρα οι επιστήμονες είναι σχετικά καθησυχαστικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όπως μάλιστα επεσήμανε χθες η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, “η προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Όλοι οι λοιμωξιολόγοι ξέρουμε ότι και χωρίς αντισώματα, ένα άτομο προστατεύεται από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή της ιλαράς εφόσον έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας το οποίο δεν προσμετράται και επομένως είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι, ευάλωτοι όταν διαβάζουμε ή ακούμε ότι είναι μειωμένος ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα MRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία. Επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα