Κορονοϊός: Κρίσιμο για την αυστηροποίηση των μέτρων το επόμενο τριήμερο

Προβληματισμό προκαλεί ο συνωστισμός στη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσον αφορά στην εξάπλωση του κορονοϊού.
EUROKINISSI

Οι χθεσινές 113 νέες νοσηλείες και οι 89 διασωληνωμένοι πιέζουν το σύστημα υγείας. Στο κόκκινο η Αττική η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει άμεσα μείωση νέων μολύνσεων για να αποφύγει ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Ηχηρό καμπανάκι σήμανε χθες στις υγειονομικές αρχές ο αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, τα οποία διατηρούνται κοντά στα 200, δέκα μέρες μετά την επιβολή των αυστηρότερων μέτρων. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, παρακολουθεί στενά την πορεία της επιδημίας, χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα κρίσιμο το ερχόμενο τριήμερο. Να σημειωθεί δε, ότι λόγω και των εισαγωγών σε κλίνες covid περίπου 40 ατόμων από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ χθες παρουσίασαν αύξηση νοσηλειών λόγω κορονοϊού κατά 113 άτομα.

Όπως είχε επισημάνει ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορονοϊό, απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα 10-14 ημερών για να φανεί αν αποδίδουν τα μέτρα ενώ για η επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, χρειάζονται 20-30 ημέρες.

Χθες δέκα ημέρες μετά την αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική, διαπιστώθηκε ότι σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, εκ των οποίων βέβαια τα 59 αποδίδονται σε γνωστές συρροές με τα 40 εξ αυτό στο γηροκομείο. Αφαιρώντας τόσο τις συρροές όσο και τα σχετιζόμενα με ταξίδι κρούσματα, διαπιστώνουμε ότι έχουμε πάνω από 200 τα οποία αποτυπώνουν μια αυξημένη διασπορά στην κοινότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιδημιολόγων θα έπρεπε να έχουμε ήδη δει μια σχετική μείωση ή σταθεροποίηση της επιδημίας στην Αττική εάν τα μέτρα είχαν τηρηθεί. Όμως ως τροχοπέδη σ' αυτό λειτουργεί κυρίως η μη επίτευξη μείωσης της κυκλοφορίας ειδικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και οι συναθροίσεις.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής, νοσηλεύονται σε απλές κλίνες covid 370 σε σύνολο 475 νοσηλευομένων, και σε υπόλοιπες κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, Ειδικών Λοιμώξεων, Αρνητικής Πίεσης) 125 σε σύνολο 197. Δηλαδή σε σύνολο 672 νοσηλευόμενων οι 495 είναι στην Αττική. Ο αριθμός χαρακτηρίζεται ως ανησυχητικός.

Με βάση τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε δραματική άνοδος στις διασωληνώσεις συμπολιτών μας που νοσούν από κορονοϊό. Ο αριθμός θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο ρεκόρ των περίπου 90-100 διασωληνωμένων κατά την περίοδο της κορύφωσης του πρώτου κύματος της επιδημίας την Άνοιξη. Μάλιστα τότε είχαμε και την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Της επόμενες μέρες αναμένεται να δούμε ξεκάθαρα εάν θα υπάρξει κάποια ύφεση, με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Κρίσιμο μέγεθος είναι οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες αν και είναι σε καλό επίπεδο προετοιμασμένες δεν παύει να έχουν αποφύγει το ενδεχόμενο ισχυρής πίεσης.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 411 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης 272 κρούσματα αφορούσαν στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης ανακοινώθηκαν 2 νέοι θάνατοι, αν και το απόγευμα σημειώθηκε άλλος ένας με το σύνολο να ανέρχεται πλέον στους 394.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19
SHARE: